Președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat, luni, o acțiune executivă prin care se va interzice definitiv explorarea și exploatarea viitoare de petrol și gaze offshore în părți ale oceanelor Atlantic și Pacific, într-un mod care ar putea fi deosebit de dificil de anulat pentru viitoarea administrație Trump.
Acțiunea executivă a lui Biden va interzice explorarea și exploatarea de petrol și gaze noi pe 625 de milioane de acri de ocean din SUA, adică echivalentul a 2,5 milioane kilometri pătrați de zonă maritimă, potrivit CNN. Interdicția va împiedica toate companiile petroliere să facă noi foraje de-a lungul întregii Coaste de Est, estul Golfului Mexic, coastele din zonele Washington, Oregon și California și porțiuni din nordul Mării Bering din Alaska.
„Decizia mea reflectă ceea ce comunitățile de coastă, întreprinderile și cei care merg pe plajă știu de mult timp: că forarea în largul acestor coaste ar putea cauza daune ireversibile locurilor pe care le ținem drag și nu este necesar pentru a satisface nevoile energetice ale națiunii noastre”, a spus Joe Biden într-un comunicat, citat de CNN. „Nu merită riscurile”, a declarat șeful în exercițiu de la Casa Albă.
În replică, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a dat asigurări că va anula „imediat” după revenirea sa la Casa Albă interdicţia anunţată de actualul lider de la Washington, transmite AFP, potrivit Agerpres,
„Voi anula interdicţia imediat”, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat animatorului de radio Hugh Hewitt. „Ce face el? De ce face asta?”, a mai spus Trump, referindu-se la Biden, arată sursa citată.
Ceremonia de învestire a lui Donald Trump pentru preluarea celui de-al doilea mandat de președinte al SUA este programată peste aproximativ două săptămâni, pe 21 ianuarie.
Acțiunea lui Joe Biden se bazează pe Legea din 1953 privind terenurile de pe platforma continentală exterioară, o lege care dă președinților o autoritate largă de a retrage apele federale din viitoarele concesiuni și proiecte de explorare și exploatare de petrol și gaze.
Legea nu dă președinților autoritate explicită de a revoca acțiunea și de a include apele federale înapoi în exploatare, ceea ce înseamnă că președintele ales Donald Trump ar trebui să convingă Congresul să o schimbe înainte de a putea inversa mișcarea lui Biden.
Pe măsură ce președinția lui Biden se apropie de sfârșit, grupurile de mediu și schimbări climatice au pledat pentru ca acesta să retragă zonele din Golful de Est al Mexicului, precum și alte părți ale oceanelor Atlantic și Pacific – oferind zonelor protecție permanentă împotriva forajelor viitoare. Mișcarea ar proteja împotriva viitoarelor scurgeri de petrol și împotriva creșterii poluării atmosferei care provoacă încălzirea planetei de la combustibili fosili.
„Noile măsuri de protecție ale președintelui Biden se adaugă la această istorie bipartizană, inclusiv retragerile anterioare ale președintelui Trump în sud-estul Statelor Unite în 2020”, a declarat directorul de campanie Oceana, Joseph Gordon, într-un comunicat. „Dragile noastre comunități de coastă sunt acum protejate pentru generațiile viitoare”, a spus acesta.
În ciuda unei poziții prietenoase față de industria petrolului și gazelor, Donald Trump a decis să interzică forajul offshore în timpul mandatului său de președinte. După ce a propus o extindere majoră a forajelor offshore la începutul primului său mandat, spre final, în 2020, Donald Trump a extins interdicția viitoarelor foraje petroliere în Golful de Est și a extins-o pentru a include coastele atlantice a trei state: Florida, Georgia și Carolina de Sud.
Cu toate acestea, viitoarea secretară de presă a lui Trump, Karoline Leavitt, a criticat decizia, scriind într-o postare pe X: „Aceasta este o decizie rușinoasă menită să se răzbune politică asupra poporului american care i-a dat președintelui Trump mandatul de a crește forajul și de a reduce prețul gazelor. Fiți siguri, Joe Biden va eșua și vom fora, dragă, vom fora.”
Industria petrolieră a atacat și ea acțiunea executivă a lui Joe Biden, potrivit CNN.
„Decizia președintelui Biden de a interzice noi dezvoltări de petrol și gaze naturale offshore pe aproximativ 625 de milioane de acri de ape de coastă și offshore din SUA este semnificativă și catastrofală”, a declarat Ron Neal, președintele Comitetului Offshore al Asociației Independente de Petrol din America, într-un comunicat. „Reprezintă un atac major asupra industriei petrolului și gazelor naturale.”
Neal a spus că interdicția va limita sever potențialul industriei de explorare viitoare de petrol și gaze în zone noi, dăunând capacității de supraviețuire a industriei pe termen lung.
Dar Biden a remarcat în declarația sa că protejarea coastelor de forajele offshore are sprijin de la ambele mari partide.
„Din California până în Florida, guvernatorii republicani și democrați, membrii Congresului și comunitățile de coastă deopotrivă au lucrat și au cerut o mai mare protecție pentru oceanele și coastele noastre în fața daunelor pe care le pot aduce forajele de petrol și gaze naturale în larg”, a spus Biden.
El a susținut că, după deversarea devastatoare a Deepwater Horizon din 2010 în Golful Mexic, interdicția pe care a impus-o va ajuta la evitarea unor dezastrele ecologice similare.
„Fiecare președinte din acest secol a recunoscut că unele zone ale oceanului sunt pur și simplu prea riscante sau prea sensibile pentru foraj”, a declarat Drew Caputo, vicepreședintele organizației Earthjustice pentru litigii pentru terenuri, animale sălbatice și oceane, într-o declarație vineri.
Analiștii din domeniul energiei au declarat pentru CNN că mișcarea nu va face o mare diferență în producția de petrol din SUA, care a stabilit noi recorduri în administrația Biden.
„Nu este deosebit de important pentru explorarea și producția din SUA în viitor”, a declarat vineri Tom Kloza, șeful global al departamentului de analiză energetică al Oil Price Information Service. El a remarcat că există o mulțime de platforme offshore existente care pompează petrol în Golful Mexic și a adăugat că proiectele offshore durează de obicei 6-8 ani pentru a fi puse în funcțiune.
„Nu văd că are vreun impact real asupra ofertei, exporturilor, importurilor din SUA”, a spus Kloza.
Biden a fost de acord, argumentând în declarația sa că protecția mediului și a coastelor va ajuta economiile locale să înflorească.
„Nu trebuie să alegem între protejarea mediului și creșterea economiei noastre sau între menținerea sănătății oceanului, a coastelor noastre rezistente și a alimentelor pe care le produc în siguranță și a menține prețurile la energie scăzute”, a spus Biden. „Acestea sunt alegeri false”, potrivit președintelui american.
Totuși, Institutul American de Petrol a criticat decizia lui Biden.
„Alegătorii americani au transmis un mesaj clar în sprijinul dezvoltării energiei interne și, totuși, actuala administrație își folosește ultimele zile de mandat pentru a consolida un record de a face tot posibilul pentru a o restricționa”, a spus CEO-ul API, Mike Sommers, într-un comunicat. „Îndemnăm factorii de decizie să folosească toate instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a inversa această decizie motivată politic și pentru a restabili o abordare energetică pro-americană a concesiunilor federale”, a completat acesta.
Într-un anunț separat, administrația Biden este de așteptat să declare două noi monumente naționale în California în săptămâna viitoare, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu planificarea.
Joe Biden va înființa Monumentul Național Chuckwalla din California de Sud, lângă Parcul Național Joshua Tree și Monumentul Național Sáttítla din California de Nord, a spus sursa citată. Triburile native au făcut lobby în mod activ pe lângă administrație pentru a proteja pământul în fața explărărilor și exploatărilor energetice. Joe Biden a conservat sau extins până acum 10 monumente naționale în calitate de președinte.
Congresul SUA certifică victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale. Când își preia mandatul? Locația, marcată de violențe pro-Trump în 2021
Timpul lui Joe Biden la Casa Albă s-a scurs. Când își va începe Donald Trump al doilea mandat în calitate de PREȘEDINTE al Statelor Unite