Autoritățile din Iran au introdus noi măsuri în legile privind moralitatea, iar pedepsele pentru încălcarea lor au crescut.
Noile legi care promovează „cultura castității și hijabului”, cunoscute în Occident drept „legi ale moralității”, și adoptate de autoritățile iraniene la începutul acestei luni, impun pedepse severe pentru cei prinși „promovând nuditatea, indecența, dezvelirea sau îmbrăcarea necorespunzătoare”, inclusiv amenzi de până la 15.000 de euro, dar și alte pedepse, precum biciuirea și pedepse cu închisoarea de la cinci la 15 ani pentru recidiviști, notează The Guardian.
Articolul 37 din noua lege prevede, de asemenea, că cei care promovează sau propagă indecența, sau îmbrăcămintea „indecentă” către entități străine, inclusiv mass-media internațională și organizațiile societății civile, ar putea fi pedepsiți cu zece ani de închisoare și amenzi de până 15.000 de euro.
Cei care au o conduită considerată de autorități ca fiind „corupție pe Pământ” ar putea fi condamnați la moarte în temeiul articolului 296 din Codul Penal al Iranului.
Amnesty International susține că aceste modificări legislative înseamnă, de fapt, că femeile și fetele care trimit videoclipuri cu ele însele către mass-media din afara Iranului sau „se implică în alt mod în activism pașnic” pot fi condamnate la moarte.
Organizația pentru apărarea drepturilor omului spune că legea pare să le ofere imunitate celor care promovează „datoria religioasă” și care impun folosirea vălului islamic de către femei, însă cei care se opun hărțuirii femeilor pentru acuzații de acest tip și care intervin pentru a preveni arestarea lor pentru comportament indecent ar putea fi ei înșiși amendați sau reținuți.
De asemenea, orice întreprinderi sau unități comerciale, șoferi de taxi, mass-media și radiodifuzori, precum și instituții de învățământ vor fi de acum supuse pedepselor și sancțiunilor dacă nu raportează femeile și bărbații care nu respectă voalul obligatoriu sau dacă permit promovarea „nudității” și a „vestimentației necorespunzătoare”.
Jurnaliști, activiști, clerici și avocați iranieni specializați în drepturile omului și-au exprimat indignarea față de această lege, care, în opinia lor, va legitima restricțiile tot mai mari impuse femeilor din țară.
Sursa foto: Profimedia