Dacă v-ați săturat de cartofi, fasole verde sau salată verde, soluția unui meniu inedit vine de la cercetătorii buzoieni. Aceștia au reușit să aclimatizeze salata picantă, migdalele de pământ și fasolea ridiche. Gustoase și deosebite, acestea vor putea fi omologate în curând. Vestea cea mai bună este că la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău sunt păstrate în acest moment peste 20.000 de soiuri de plante.
Deși seamănă cu un cartof, această legumă poartă numele de fasole ridiche. A fost recent aclimatizată de către cercetătorii buzoieni care promit că are un gust bun și este bogată în nutrienți.
„Este o planta care produce în sol acest tubercul, un tubercul mare care poate să ajungă până la trei kilograme, iar partea aeriană produce păstăi. Este gustos, înlocuiește cartoful, bogat în proteine.”
O altă delicatesă aclimatizată cu succes la Buzău este salata picantă, obținută prin încrucișarea mai multor soiuri de salate provenite din Asia și România. Planta produce, frunze, semințe și tulpini, toate comestibile.
„Este o salată foarte gustoasă, foarte productivă, cu o rozetă bogată de frunze. Poate fi apreciată ca o plantă alimentară valoroasă, dar și ca o plantă medicinală pentru că, foarte mult, prin compoziția biochimică ajută la menținerea stării de sănătate a inimii, a sistemului circulator.”
Cercetătorii buzoieni și-au încercat norocul și cu un nou soi de migdale de pământ și așa cum ne-au obișnuit au reușit să le obișnuiască și pe acestea cu condițiile din țara noastră. Aceste plante vor putea fi cultivate în viitorul apropiat pe solurile degradate, în special în Oltenia.
„Vorbim de o plantă la care se consumă tuberculii, foarte gustoasă, mult mai dulce decât alunele. În cel puțin 2-3 ani de zile putem să avem speranță că o putem cultiva în România.”
La Banca de Resurse Genetice și Vegetale Buzău sunt păstrate peste 20.000 de soiuri de plante.
CITEȘTE ȘI: