Premierul Franței, Michel Barnier, a anunțat, luni, noi concesii în planul de reducere a cheltuielilor, în efortul de evitare a unei moțiuni de cenzură a deputatei Marine Le Pen.
”Au fost transmise o serie de solicitări referitoare la traiectoria financiară a sistemului de asigurări sociale. Doamna Marine Le Pen, în numele partidului Mobilizarea Națională, i-a reamintit astăzi premierului despre subiectul reducerii cuantumului compensațiilor medicamentelor. Guvernul se angajează să nu fie diminuări ale cuantumului rambursărilor prețurilor medicamentelor în 2025”, a transmis Guvernul de la Paris.
Anterior, premierul Michel Barnier a decis, pe fondul disputelor privind aprobarea unui buget de austeritate, să nu majoreze accizele aplicate tarifelor la electricitate și să reducă valoarea asigurărilor medicale pentru imigranți.
”Concesiile sunt un lucru bun, fără îndoială. Dar avem și alte solicitări”, a reacționat Philippe Ballard, purtătorul de cuvânt al partidului de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN).
Premierul Michel Barnier vrea să adopte un buget care prevede scăderi de cheltuieli de 60 de miliarde de euro, precum și majorări de taxe, deși nu are o majoritate stabilă în Parlament. Barnier a anunțat că va recurge la asumarea răspunderii pentru adoptarea proiectului bugetar controversat, o manevră care îl expune unei moțiuni de cenzură.
Liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen este un factor decizional central, întrucât partidul său, Mobilizarea Națională (RN), are cel mai mare grup parlamentar în Adunarea Națională, iar voturile pot fi folosite la moțiunea de cenzură. Marine Le Pen a afirmat că premierul Michel Barnier nu ascultă solicitările sale de a proteja cetățenii francezi de majorări de taxe, reiterând amenințarea de a demite Guvernul. În replică, premierul Michel Barnier le-a cerut partidelor parlamentare să adopte bugetul, avertizând asupra consecințelor. ”Vor fi turbulențe mari pe piețele financiare”, a afirmat Michel Barnier.
Franța este vizată de o procedură de monitorizare lansată de Comisia Europeană din cauza ”deficitului excesiv”, iar, pe fondul instabilității politice, investitorii au dubii asupra sustenabilității datoriei suverane. Anul acesta, deficitul public al Franței probabil va depăși 6,0% din PIB, iar Michel Barnier vrea să atingă un nivel de 5,0% până la finalul anului 2025, deși experții sunt sceptici.
Foto: Profimedia
Citește și:
Robert F. Kennedy nu mai vine în România! Politicianul urma să lanseze o carte despre PANDEMIE, prefațată de Călin Georgescu
Sorry, there are no polls available at the moment.