Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut luni o întâlnire cu ambasadorii francezi, eveniment în care a atins mai multe subiecte importante de pe agenda internațională.
Printre ele se numără conflictul din Ucraina, situația politică din Statele Unite, relația cu Rusia, dar și alegerile anulate din România.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Macron a cerut Kievului să aibă așteptări „realiste” în ceea ce privește acest conflict, în contextul în care, spune el, nu există „o soluție rapidă și ușoară” pentru această situație, arată RFI.
Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022, ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul țării vecine.
„Nu va exista o soluție rapidă și ușoară în Ucraina”, a spus Macron. În același timp, el a avertizat că ucrainenii trebuie să aibă „discuții realiste pe probleme teritoriale”.
Președintele-ales al SUA, Donald Trump, a promis că va pune capăt rapid conflictului, fără a prezenta propuneri concrete pentru un acord de încetare a focului sau de pace.
Ambele părți caută să-și asigure o poziție mai bună pe câmpul de luptă înainte ca Trump să preia mandatul, pe 20 ianuarie.
„Statele Unite ale Americii trebuie să ne ajute să schimbăm natura situației și să convingă Rusia să vină la masa negocierilor”, a spus Macron luni.
El a adăugat că „uropenii vor trebui să ofere „garanții de securitate” pentru Ucraina.
„Noul președinte american știe el însuși că Statele Unite nu au nicio șansă de a câștiga nimic dacă Ucraina pierde”, a mai spus Macron.
El a avertizat, de asemenea, că credibilitatea țărilor occidentale ar fi „zdrobită” dacă ar fi de acord să facă un compromis asupra Ucrainei din cauza „oboselii”.
„O capitulare a Ucrainei nu poate fi bună pentru europeni și americani”, a spus președintele francez.
Macron a vorbit și despre ingerințele Moscovei în politica internă a altor state.
„În urmă cu doar câteva săptămâni, România a trebuit să anuleze alegerile prezidenţiale din cauza interferenţelor şi a manipulării electorale atribuite în mod clar Rusiei. Cine şi-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar 10 ani?”, a spus preşedintele francez.
El a susţinut că şi Franţa însăşi „a fost atacată de interferenţe inacceptabile” în majoritatea teritoriilor sale de peste mări, şi în special în Noua Caledonie în ultimele luni. Acolo, preşedintele francez a dat vina pe Azerbaidjan, spunând că a făcut-o pentru că Franţa a fost de partea dreptului internaţional şi a Armeniei. El a explicat că Rusia, schimbându-şi brusc alianţa cu Armenia, a sprijinit acţiunile Azerbaidjanului, deoarece pentru prima dată Armenia a avut un prim-ministru curajos care a ţinut piept Moscovei.
Macron a continuat spunând că şi în Georgia, Rusia a destabilizat şi falsificat în mod clar procesul electoral. „În Moldova, a încercat acelaşi lucru, dar a eşuat. Şi salut curajul şi determinarea preşedintei Maia Sandu”, a adăugat preşedintele francez.
De asemenea, Macron l-a criticat și el Elon Musk, acuzându-l pe cel mai bogat om din lume că a intervenit direct în procesele democratice de pe continentul european, inclusiv în alegerile federale anticipate din Germania de luna viitoare.
Președintele francez s-a alăturat astfel premierului norvegian și celui britanic, dar și unui purtător de cuvânt al Guvernului german, care l-au criticat pe Musk pentru un val de postări ostile pe rețelele sociale, în care susține partidele politice de extremă dreapta și atacă politicienii europeni de stânga, arată The Guardian.
„Acum zece ani, cine și-ar fi imaginat că proprietarul uneia dintre cele mai mari rețele de socializare din lume va sprijini o nouă mișcare reacționară internațională și va interveni direct în alegeri, inclusiv în Germania?”, a spus Macron.
Premierul Norvegiei se declară ÎNGRIJORAT de faptul că Elon Musk se implică în politica din afara Statelor Unite
Keir Starmer îl acuză pe Elon Musk că propagă „minciuni”, în contextul abuzurilor produse în Oldham
Sursa foto: Profimedia