Donald Trump își începe luni, 20 ianuarie, cel de-al doilea mandat în fruntea Statelor Unite, iar acesta ar putea să ia măsuri importante chiar din prima zi.
Donald Trump a promis că va avansa cu viteză maximă agenda sa ambițioasă după învestirea de luni. Presa de peste Ocean arată că Trump ar putea anunța până la o sută de ordine executive în prima zi a celui de-al doilea mandat, arată BBC.
Aceste directive prezidențiale adresate agențiilor federale ar putea afecta domenii cât se poate de vaste, de la imigrație și politica de frontieră până la măsurile din domeniul schimbărilor climatice, energie și chiar criptomonede.
Deși aceste ordine nu necesită aprobarea Congresului, ele au putere de lege și rămân în vigoare până când sunt anulate, abrogate sau expiră.
Republicanii controlează într-o manieră fermă Congresul, dar grupurile pentru apărarea drepturilor omului și guvernatorii de stat democrați au promis că vor contesta cel puțin unele dintre măsurile lui Trump în instanțe și la nivel politic.
Dar care ar putea fi primele măsuri pe care le-ar putea adopta Donald Trump în cel de-al doilea mandat la Casa Albă?
Trump a promis că va „lansa cel mai mare program de deportare din istoria Americii”, începând din prima sa zi de mandat.
Tom Homan, viitorul director al Immigration and Customs Enforcement (ICE), a propus o linie telefonică pentru americani prin care aceștia să informeze autoritățile despre migranții fără acte despre care cred că au comis infracțiuni.
Donald Trump a mai spus că va pune capăt unei politici de lungă durată care a împiedicat autoritățile federale de imigrație să efectueze raiduri în biserici și școli.
Specialiștii se așteaptă ca orice program de deportare în masă să se confrunte cu dificultăți logistice și cu o serie de provocări legale din partea susținătorilor imigrației și drepturilor omului.
Potrivit Constituției SUA, orice persoană născută pe teritoriu american este automat cetățean american, drept despre care președintele ales a spus că este „ridicol”, promițând că îl va anula chiar din prima zi de mandat. Însă o astfel de decizie nu poate fi luată printr-un simplu ordin executiv.
Aceasta pentru că acest drept este garantat în mod explicit de Constituție, iar renunțarea la el ar necesita o modificare complexă a legislației, inclusiv a legii fundamentale.
De asemenea, Trump a mai spus că va pune capăt practicii prin care, după ce sunt depistați de autorități, migranții sunt eliberați pe teritoriul american în timp ce așteaptă să fie audiați de autoritățile cu atribuții în migrație.
Totodată, el a promis că va restabili politica Remain in Mexico, o politică din primul său mandat care le cerea solicitanților de azil să rămână în Mexic în timp ce cazurile lor sunt procesate.
Președintele ales a evitat să spună dacă va reintroduce politicile controversate de „toleranță zero”, care au inclus separarea familiilor de migranți și au dus la plasarea a aproximativ 5.000 de copii în grija autorităților, în timp ce părinții lor erau urmăriți penal pentru traversarea ilegală a frontierei.
Trump a promis taxe vamale mari asupra bunurilor importate, ca parte a promisiunii sale de a acorda prioritate producției americane. Trump a introdus tarife în primul său mandat, inclusiv unele pentru China, pe care Joe Biden le-a păstrat.
Dar de data aceasta, el a amenințat cu tarife de 10% pentru toate importurile, 25% pentru mărfurile canadiene și mexicane și 60% pentru produsele care vin din China. El a spus că va începe semnarea ordinelor executive care să impună aceste taxe chiar din prima zi.
Este posibil ca tarifele să facă bunurile de consum mai scumpe și ar putea alimenta inflația, spun experții. Unele țări iau în considerare să introducă tarife similare pentru produsele americane.
De asemenea, este de așteptat ca Trump să ia o poziție agresivă în revizuirea Acordului SUA-Mexic-Canada, pe care prima sa Administrație l-a negociat pentru a înlocui NAFTA. Această revizuire începe oficial în 2026, dar țările se pregătesc deja.
Președintele ales ar putea amenința cu tarifele pentru a face presiuni asupra Mexicului în ceea ce privește limitarea migrației, așa cum a făcut-o în 2019.
Trump, care susține în mod fals că schimbările climatice sunt o „înșelătorie”, critică cheltuielile Administrației Biden pentru tranziția către o energie mai verde, menită să reducă dependența SUA de combustibilii fosili. El propune o politică energetică, dar și o infrastructură de transport ancorate pe combustibilii fosili: drumuri, poduri și vehicule cu motoare cu ardere.
Donald Trump spune că nu se opune vehiculelor electrice, dar promite că va pune capăt tuturor stimulentelor introduse de Administrația Biden pentru a încuraja dezvoltarea pieței vehiculelor electrice. De asemenea, Trump se angajează să reducă standardele de eficiență privind combustibilul din era Biden.
Președintele ales a susținut în timpul campaniei că va pune capăt acestui conflict în prima zi a mandatului său. De atunci, Trump și-a schimbat poziția și a spus că ar putea avea nevoie de șase luni. Nu este clar ce ar putea face în primele sale zile, notează BBC.
Trump și-a asumat deja meritele pentru încetarea focului care va intra în vigoare cu o zi înainte de învestirea sa.
În timp ce Biden a numit afirmația „o glumă”, presa sugerează că președintele ales și tacticile negociatorului său au ajutat la obținerea unui acord.
Trump ar putea folosi ordinele executive pentru a anula decizia recentă a lui Biden de a elimina Cuba de pe lista de state care sponsorizează terorismul. De asemenea, ar putea reintroduce sancțiunile împotriva Venezuelei. Ambele țări au fost ținte frecvente în timpul primei sale Administrații, iar acest lucru este foarte posibil să nu se schimbe.
Ar putea Trump să încerce să anexeze Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei și cea mai mare insulă din lume, unde SUA au deja o bază militară și o mulțime de trupe? Va fi Canada al 51-lea stat, așa cum a cerut Donald Trump în repetate rânduri?
Niciun plan nu pare să fie realist. Totuși, președintele ales a ridicat sprâncene în capitalele lumii cu ultimele sale declarații referitoare la Canada și Groenlanda, mai notează sursa citată.
Mandatul președintelui BIDEN – Lupta pentru respingerea amenințărilor la adresa DEMOCRAȚIEI și menținerea rolului SUA de lider global
O nouă „Eră TRUMP” începe în 2025. Ce implicaṭii va avea revenirea sa la Casa Albă
Sursa foto: Shutterstock