În luna noiembrie a anului 2014, viața lui Costică Maroleanu s-a schimbat dramatic. Bărbatul are acum aproape 65 de ani, dar momentele teribile prin care a trecut cu 10 ani în urmă l-au marcat profund. A rămas fără penis după un tratament inadecvat al medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, iar procesul în care a dat în judecată cadrele medicale s-a dovedit a fi unul lung și anevoios.
Un nou dosar legat de cazul lui Costică Maroleanu va ajunge, din nou, pe masa judecătorilor, în 23 ianuarie. Procesul vine după ce Curtea de Apel Ploieşti, printr-o decizie definitivă dată în 2024, a obligat Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău, alături de mai mulţi medici, la plata sumei de 250.000 de euro, cu titlu de daune morale. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) – parte responsabilă civilmente în proces – vrea, prin acest proces civil, să recupereze banii plătiți pacientului-victimă de la cele trei cadre medicale care au avut calitatea de inculpați în acest proces.
Gândul prezintă, în exclusivitate, noi detalii din cazul „Ciomu de Buzău”, dar și informațiile de ultimă oră oferite de avocata Cristina Moiseanu, care l-a reprezentat în instanță pe Costică Maroleanu.
Ulterior, în urma unor complicații, Costică Maroleanu a fost transferat la Spitalul Militar Central „Carol Davila” din București, iar medicii – pentru că necroza cuprinsese organul genital aproape în întregime și exista riscul septicemiei – au decis că singura soluție era amputarea.
Costică Maroleanu a dat în judecată Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău și a făcut plângere penală împotriva cadrelor medicale care s-au ocupat de cazul său, acuzându-le de malpraxis. Ancheta a fost demarată, numai că au trecut nu mai puțin de șase ani până la momentul în care dosarul penal pentru vătămare corporală gravă, cu trei medici inculpați, a ajuns pe masa judecătorilor.
După șase ani de la drama care i-a schimbat radical cursul vieții, bărbatul mutilat își pierduse aproape toate speranțele că i se va da dreptate.
„E greu de crezut că voi mai găsi vreodată o soluţionare favorabilă cauzei mele. Eu deja am o hotărâre irevocabilă în civil, prin care se spune clar că am fost victima unui malpraxis, însă e doar o rezoluţie care nu obligă pe nimeni cu nimic şi nici nu sancţionează pe cei care m-au mutilat. Eu, acum, mai cred că se va face vreodată dreptate şi că cei care au greşit vor fi pedepsiţi? E puţin probabil ca voi supravieţui până la sfârşitul acestui proces. Nu ştiu dacă mai pot lupta până la capăt, mai ales că între timp starea mea de sănătate s-a deteriorat foarte mult”, spunea Costică Maroleanu la acel moment.
Costică Maroleanu a ajuns mutilat în 2014, a făcut plângerea penală în 2015, iar dosarul a ajuns la instanță în martie 2020. Prima decizie a judecătorilor avea să vină abia peste trei ani și două luni.
În 11 mai 2023, magistrații de la Judecătoria Buzău au decis, la fond, că bărbatul mutilat trebuie să primească daune morale de 500.000 euro, la cursul euro BNR din ziua plății efective. Aceeași sumă fusese acordată ca daune morale și în cazul victimei doctorului Naum Ciomu, care în 2004 a secționat într-o operație penisul unui pacient.
Pentru că de la data mutilării până la decizia instanței au trecut peste opt ani, răspunderea pentru acuzația de vătămare corporală din culpă s-a prescis, așa că cei trei medici inculpați – Constanța Andone, Iulian Coliof și Iurie Ciochină – au scăpat de răspunderea penală. Instanța nu a putut decât să constate încetarea procesului penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
Instanța de la Judecătoria Buzău i-a obligat însă pe medici și spitalul să îi plătească daune morale lui Costică Maroleanu.
”Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Maroleanu Costică și obligă pe inculpații Andone Constanța, Coliof Iulian și Ciochină Iurie în solidar, în solidar și cu părțile responsabile civilmente Uniqa Asigurări SA, în limita sumei de 5.000 euro pentru inculpata Andone Constanța și a sumei de 5.000 euro pentru inculpatul Coliof Iulian, și Spitalului Județean de Urgență Buzău, la plata sumei de 500.000 de euro, la cursul euro BNR din ziua plății efective, cu titlu de daune morale.
Decizia nu a fost definitivă și în mai 2023 a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești.
După opt luni de judecată a venit și decizia definitivă, așteptată de Costică Maroleanu de mai bine de 9 ani. În 29 februarie 2024, judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au decis, definitiv, ca suma de 500.000 euro să fie înjumătățită, urmând ca bărbatul mutilat să primească daune morale de 250.000 de euro.
”Rejudecând:
Costică Maroleanu dezvăluia, după aflarea sentinței definitive, că ajunsese în faza în care intenționa să protesteze public din cauza acestui proces interminabil și, după 9 ani de suferință, recunoștea că nu stă deloc bine cu sănătatea.
„Procesul a fost unul greu, stresant, ajunsesem la un moment dat îmi doresc să protestez public, dar asta este. Despre decizie nu ştiu ce să spun, corectă zic eu. Cu sănătatea nu sunt chiar extraordinar de bine, am diabet, sunt pe insulină de doi ani tot pe fondul stresului, din pricina supărărilor. Am 63 de ani împliniţi în toamnă. În 2014 s-a întâmplat, de Crăciun, şi în primăvară cred, în 2015, s-a făcut plângerea penală. Au trecut aproape 10 ani”, spunea Costică Maroleanu în 2024.
Avocata Cristina Moiseanu, care l-a reprezentat în instanță pe Costică Maroleanu, a considerat, după decizia definitivă a Curții de Apel Ploiești, că sentința a fost „nedreaptă și discriminatorie față de precedentul judiciar creat” (mai multe detalii AICI), făcând referire la celebrul caz Ciomu, unde s-au acordat despăgubiri în valoare de 500.000 de euro.
În exclusivitate pentru Gândul, avocata Cristina Moiseanu a spus, acum, că nu și-a schimbat această părere, explicând și de ce. Totodată, avocata care l-a reprezentat în instanță pe Costică Maroleanu a mai declarat că acesta și-a primit toți cei 250.000 de euro.
„Spitalul Județean Buzău a fost persoană responsabilă civilmente în acest proces și pentru că nu au achitat dumnealor (n.red. – medicii Constanța Andone, Iulian Coliof și Iurie Ciochină), spitalul și-a achitat obligațiile instituite de instanță, de Curtea de Apel Ploiești și s-au reparat prejudiciile morale, astfel cum a dispus instanța de apel.
Ce face spitalul cu proprii salariați nu ne mai privește pe noi, nu mai avem calitate procesuală. Domnul Costică Maroleanu și-a primit banii integral.
Stabilirea cuantumului daunelor morale (n.red. – referindu-se la faptul că pacientul mutilat nu a primit 500.000 euro, ci 250.000 euro) este o chestiune super-volatilă și subiectivă, pentru că aici depinde foarte mult de cum gândesc cei din completul de judecată. Unora li se pare mai grav, altora li se pare mai puțin grav. În ce manieră este afectată viața de familie a unei astfel de persoane după o asemenea întâmplare și a celor din jurul lui… Sunt multe chestiuni care pot conduce la un anumit cuantum al despăgubirilor.
În schimb, nemulțumirea firească a venit din faptul că s-a cântărit prin comparație cu cazul Ciomu și s-a apreciat că domnului Maroleanu i se cuvine doar jumătate din despăgubiri, doar pentru simplul fapt că acesta avea o vârstă mai înaintată decât victima lui Ciomu de la momentul respectiv și deja nu mai era expectativa de a concepe copii. Însă viața de familie și viața sexuală a unui bărbat sănătos nu se termină la 54 de ani, fără doar și poate.
Din punctul ăsta de vedere, a existat o nemulțumire asupra aprecierii acestei chestiuni. Știți foarte bine, grație «vitezei exorbitante» de care au dat dovadă organele de cercetare și vigilenței parlamentarilor, am ajuns în situația în care latura penală s-a prescris.
Din păcate, nici în prezent nu este reglementată foarte clar situația asigurărilor profesionale pe care medicii sunt obligați să și le încheie, pentru că ne jucăm cu viețile oamenilor”, a spus avocata Cristina Moiseanu, în exclusivitate pentru Gândul.
Acum, Spitalul Județean de Urgență Buzău vrea să recupereze banii pe care Constanța Andone, Iulian Coliof și Iurie Ciochină îi au de plătit lui Costică Maroleanu, în urma deciziei definitive a Curții de Apel Ploiești.
Procesul se va judeca la Tribunalul Buzău și are ca termen data de 23 ianuarie 2024.
Dosarul – „acțiune în regres” – a fost înregistrat la Tribunalul Buzău în 7 octombrie 2024.
CITEȘTE ȘI:
ANAF confirmă dezvăluirile Gândul despre campania de pe FameUp cu tiktokerii. Jocul PNL ca să mai piardă Simion din voturi l-a crescut pe Georgescu
Garda Națională de Mediu, BLOCATĂ la combinatul Viromet, înainte de expropriere! De ce încearcă administratorii să „mute” controlul în ianuarie 2025
”Peștera lui Ali Baba” în casa ”Baronului Lamborghini”. Bijuterii și ceasuri Cartier și Bvlgari, pe ”LISTA OPULENȚEI” lui Iulian Dumitrescu
Noi dezvăluiri din scandalul influencerilor MANIPULAȚI pentru promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok: „Nu știam că această campanie avea legătură cu el, nu știam de existența lui”
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!