Comisia Europeană a îndemnat, miercuri, statele Uniunii Europene să reexamineze investițiile făcute în afara spațiului comunitar în sectorul tehnologic, inclusiv în cel digital.
”Comisia Europeană a publicat astăzi o recomandare prin care invită statele membre UE să reexamineze investițiile companiilor proprii în țările terțe. Recomandarea se aplică în trei domenii de importanță strategică vizate de cele mai mari riscuri – fabricarea de semiconductori, producția de softuri de inteligență artificială și tehnologii cuantice, iar statele membre trebuie să evalueze riscurile asupra securității economice care decurg din astfel de tranzacții”, anunță Comisia Europeană.
Țările din cadrul Uniunii Europene sunt invitate să identifice și să evalueze potențialele riscuri generate de astfel de tranzacții. Toate statele din cadrul UE sunt invitate să prezinte un raport privind evoluțiile evaluărilor până pe 15 iulie 2025, iar un raport complet privind riscurile identificate, cel târziu până pe 31 martie 2026.
”Uniunea Europeană este și va rămâne printre liderii mondiali, atât în materie de atragere, cât și de generare a investițiilor de clasă mondială. Cu toate acestea, ținând cont de situația geopolitică actuală, trebuie să avem o înțelegere mai profundă a potențialelor riscuri. Evaluarea investițiilor UE în străinătate în domeniile tehnologice esențiale ne va permite să avem o imagine mai clară asupra potențialelor amenințări cu care ne confruntăm”, a declarat Maroš Šefčovič, comisarul UE responsabil de Comerț și de Securitate Economică.
”Grație acestor evaluări, vom fi pregătiți mai bine pentru consolidarea securității economice și pentru orientarea deciziilor politice viitoare, creând un mediu de investiții solid și deschis în Uniunea Europeană. Încurajez toate statele membre să aplice aceste recomandări, care ne vor ajuta pe termen lung”, a subliniat Maroš Šefčovič.
Foto: Profimedia
Citește și:
Partidul lui Marine Le Pen a obținut PREȘEDINȚIA grupului de prietenie Franța-Maroc din Parlamentul de la Paris
ANALIZĂ Bloomberg: Ambiția Italiei de protejare a personalului BĂNCILOR este un obstacol pentru competitivitatea UE