Marta Kos, comisarul UE pentru Extindere, a declarat că orice extindere a Uniunii Europene se va baza pe merit, mai degrabă decât pe geopolitică.
Vorbind pe această temă la o audiere a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European de la Bruxelles, Kos a subliniat că procesul trebuie să aducă beneficii atât statelor membre actuale, cât și potențialilor noi membri, conform Euronews.
„Nu va exista nicio derogare pe bază de geopolitică. Procesul de extindere rămâne bazat pe merit. După cum v-am spus pe 7 noiembrie, voi pune în practică ceea ce se vorbește despre valorile europene. Statul de drept și valorile fundamentale vor rămâne o piatră de temelie a politicii de extindere a UE și fundamentele unei Uniuni reformate și extinse în viitor”, a declarat Kos.
Comentariile lui Kos vin într-un moment în care procesul de extindere a UE este în centrul atenției, statele membre monitorizând îndeaproape progresele candidaților în cadrul negocierilor de aderare. Ucraina, Georgia și Moldova, care au primit statutul de țară candidată la UE în urma invaziei Ucrainei de către Rusiei în 2022, sunt principalele subiecte ale discuțiilor actuale.
Muntenegru și Albania ar putea, eventual, să adere la UE încă din 2028, a declarat Marta Kos, conform EUobserver.
„Pentru prima dată în 10 ani, avem perspectiva realistă ca noi [instituțiile UE] să putem aduce unul sau mai mulți candidați la aderare la linia de sosire”, a declarat Kos, vorbind despre Albania și Muntenegru, considerate candidații fruntași în procesul de extindere a UE.
Anul trecut, cele două țări au aderat la spațiul unic de plăți în euro (SEPA), în urma unei decizii a Consiliului European care a permis transferurile de credit direct în euro, iar Comitetul Economic și Social European (CESE) a emis recent o declarație în care susține că Muntenegru este pe calea cea bună pentru a încheia toate capitolele negocierilor de aderare la UE până în 2026.
„Dacă ele [țările candidate] muncesc din greu, ar trebui să poată intra”, a mai spus Kos, subliniind importanța unui proces de aderare bazat pe merit. „Acesta este motivul pentru care cred că politica noastră de extindere are scopuri mai înalte. Ea este în beneficiul tuturor statelor membre europene existente și viitoare”, a adăugat Kos.
Marta Kos se va deplasa în Muntenegru în perioada 16-17 ianuarie 2025. Aceasta marchează prima sa misiune în Balcanii de Vest și reafirmă angajamentul consolidat al UE față de regiune și hotărârea de a accelera ritmul procesului de aderare.
Kos a subliniat, de asemenea, că UE ar trebui să devină mai rezistentă în fața „umbrei Kremlinului” după ceea ce s-a întâmplat anul trecut în timpul alegerilor prezidențiale din Moldova și posibilul amestec electoral în alegerile din România.
Situația din Georgia, a spus Kos, este „o reamintire clară a faptului că drumul către aderarea la UE nu este ușor” și că „eșecurile” pot apărea și apar.
„Regret profund că autoritățile din Georgia continuă să se îndepărteze de integrarea în UE”, a continuat comisarul, calificând drept ‘inacceptabile’ măsurile represive împotriva protestatarilor, jurnaliștilor și societății civile.
Noul comisar a reiterat, de asemenea, sprijinul UE pentru Ucraina. „În timp ce ei [Ucraina] se pregătesc pentru ajustarea lor economică, noi le vom sprijini redresarea și reconstrucția”, a spus ea, subliniind că Ucraina – primul loc pe care l-a vizitat în calitate de comisar – face “o muncă uriașă”.
„Trebuie să fim pregătiți, nu putem accepta noi state membre atât timp cât nu suntem pregătiți, și nu mă refer la instituțiile UE ci la oameni. Să le explici oamenilor beneficiile extinderii într-o lume complet schimbată” este o sarcină dificilă, a adăugat Marta Kos.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Studiu Bruegel despre REALOCAREA fondurilor de coeziune dacă Uniunea Europeană ar admite toate cele nouă state candidate
Armenia face primul pas spre ADERAREA la Uniunea Europeană
Bloomberg: Olanda va bloca viitoarea etapă a procesului integrării Serbiei în UE