Într-o ediție transmisă live de Gândul, H. D. Hartmann, profiler, analist și jurnalist, a analizat evoluțiile geopolitice globale și impactul pe care revenirea lui Donald Trump la Casa Albă l-ar avea asupra echilibrului internațional. Analistul consideră că nu asistăm la o schimbare de regim, ci la o continuitate a politicilor deja existente. Urmăriți aici, integral, emisiunea „În opoziție cu Denise Rifai”.
H. D. Hartmann a subliniat că președintele Joe Biden a menținut direcția strategică stabilită de Donald Trump în privința relațiilor cu Rusia și China. Analistul consideră că abordarea față de aceste două puteri va rămâne constantă, punând presiune pe Europa.
„Joe Biden nu a schimbat politicile față de Rusia și față de China ale lui Trump din primul mandat. Din contră, le-a întărit.”, spune el.
Trump și negocierile privind cheltuielile militare
Revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte ar aduce schimbări semnificative în cadrul NATO. Hartmann a explicat că viitorul președinte american are o viziune clară asupra responsabilităților statelor membre NATO.
„Trump nu va schimba politicile față de Rusia și față de China. Va dori bani în plus. Trump spunea: ‘Nu mă mai interesează. Eu nu te apăr dacă nu dai 5%’. Aici se va ajunge, la negocieri. Nu va fi 5%, va fi 3,5%. E enorm.”, adaugă analistul.
Panică în Europa și schimbarea regulilor internaționale
H. D. Hartmann consideră că Trump dorește să schimbe sistemul global stabilit după Al Doilea Război Mondial. Această posibilitate provoacă neliniști în capitalele europene, deoarece multe state din regiune se confruntă deja cu dificultăți economice și militare.
„Ceea ce Trump va face, el dorește să rescrie regulile păcii de după Al Doilea Război Mondial, ceea ce și Putin dorește.”, explică el.
Problema recrutării în contextul actual
Un alt aspect menționat de H. D. Hartmann este dificultatea statelor europene de a-și consolida armatele, din cauza schimbărilor sociale. El sugerează că schimbările de mentalitate vor influența semnificativ politica de apărare a Europei în viitor.
„Astăzi e foarte greu să îi spui unui tânăr de 18 ani să se ducă la armată. Acum 40 de ani noi am făcut armata, noi, băieții de 18 ani. Nu mi s-a părut nimic anormal.”, spune analistul.
Emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul.