Într-o ediție transmisă live de Gândul, jurnalistul Dan Diaconescu a discutat despre politica internațională și mișcările geopolitice ale marilor puteri. Cu stilul său ironic, jurnalistul a comentat intențiile lui Donald Trump de a anexa teritorii precum Groenlanda sau Panama. Diaconescu a făcut o paralelă între aceste acțiuni și anexarea Crimeei de către Rusia, ridicând întrebări despre dubla măsură aplicată în politica globală. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Diaconescu a analizat, cu un ton ironic, viziunea expansionistă a noului președinte american Donald Trump. El a comparat posibilele anexări ale Groenlandei și Canalului Panama cu anexarea Crimeei de către Rusia. Totodată, jurnalistul a menționat poziția strategică a Canadei în raport cu Statele Unite, folosind metafore pentru a sublinia situația geopolitică actuală.
Dacă Trump ia și Canada, și Panama, și Groenlanda… Nu știu ce va urma”, spune jurnalistul.
Jurnalistul se declară confuz în legătură cu modul în care marile puteri definesc globalismul și anexiunile teritoriale. El observă o aparentă inconsecvență în modul în care comunitatea internațională reacționează la acțiunile unor lideri precum Trump și Putin.
Nu înțeleg cum se face globalismul acesta. Eu țin cu domnul Trump, dar dacă domnul Trump anexează Groenlanda, Canalul Panama sau chiar Panama cu totul… De ce l-au certat pe domnul Putin că a anexat Crimeea și vrea să mai anexeze și Ucraina?” punctează Dan Diaconescu.
Dan Diaconescu a analizat dimensiunea teritorială a Groenlandei și a Ucrainei. Dacă anexarea Crimeei a fost considerată problematică, ar trebui să existe aceeași reacție și în cazul unor eventuale expansiuni teritoriale americane, crede el.
Groenlanda e mai mare ca Ucraina, ca teritoriu. De Canada nu mai vorbim. Canada e chiar ca sula în coasta lui Ion Iliescu, în coasta Americii”, afirmă jurnalistul.
Jurnalistul a folosit o metaforă inedită pentru a descrie poziția Canadei între Alaska și Statele Unite. El a comparat Canada cu un obstacol ce desparte America de propriul teritoriu, ceea ce, din perspectiva sa, ar putea reprezenta o problemă geopolitică.
Între Alaska și America e Canada asta. E ca un parizer, știi cum se făcea pe vechi șnițelul de parizer?”, a spus Dan Diaconescu.
Dan Diaconescu a afirmat că incertitudinea politică globală ridică semne de întrebare privind viitorul. El se teme de ceea ce urmează în raportul de forțe dintre SUA, China și alte mari puteri.
Dacă Trump ia și Canada, și Panama, și Groenlanda… Nu știu ce va lua Trump, ce va lua chinezul. Mie îmi e foarte frică de ceea ce urmează”, a concluzionat jurnalistul.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”