Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe, a discutat despre transformările profunde prin care trece ordinea mondială postbelică și impactul asupra Uniunii Europene și României. El a analizat cum organizațiile internaționale care altădată susțineau pacea și stabilitatea globală sunt acum incapabile să-și îndeplinească misiunea. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Sistemele create după cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv Organizația Națiunilor Unite și OSCE, erau cândva piloni ai stabilității globale. Severin afirmă că aceste instituții nu mai au capacitatea de a rezolva problemele lumii. Acest fapt afectează direct stabilitatea internațională. Uniunea Europeană, concepută inițial ca un instrument al păcii prin integrare economică, a fost un exemplu de succes pentru decenii întregi. Cu toate acestea, modelul european pare să fi ajuns la o limită, iar România se confruntă cu provocări suplimentare din cauza intrării sale târzii în acest sistem.
„Pe de o parte ideologia se duce, ceea ce este foarte bine că putem respira, pe de altă parte, tot sistemul, ceva mai vechi, post-belic, dacă vreți, de organizații internaționale care erau create pentru a menține liniștea (…) nu mai funcționează, nu produc nimic.”, afirmă acesta.
Severin a subliniat dificultățile întâmpinate de România în raport cu Uniunea Europeană. Deși UE a fost un garant al păcii și al progresului, el consideră că țara noastră s-a alăturat Uniunii într-un moment dificil. Aderarea s-a întâmplat când mecanismele acesteia începeau să dea semne de uzură. România se află într-o poziție delicată, incapabilă să beneficieze pe deplin de avantajele pe care le-a oferit anterior integrarea europeană.
„Noi, firar să fie de ghinion, mai ales noi, românii, suntem totdeauna în contra-timpul istoriei. Noi ne-am urcat în trenul ăsta taman când s-a defectat sau când a început să se defecteze.”, spune Severin.
În încheiere, Adrian Severin a analizat politica externă a Statelor Unite sub conducerea diferitelor administrații. El consideră că ideea „America First” a fost logică din punctul de vedere al intereselor naționale americane, deși poate fi dificil de aplicat în alte contexte, inclusiv cel românesc. Severin remarcă diferențele culturale și politice care fac ca această filozofie să fie greu de tradus și implementat în alte țări.
„Chiar dacă unora nu le place tot ceea ce spune Donald Trump, trebuie să recunoaștem că din punctul de vedere al Americii, are sens. Are America First și când spune America First, nu cred că asta se poate traduce în română.”, concluzionează acesta.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”