Gaza, originea denumirii - mulți nu știu ce semnifică

Gaza, originea denumirii - mulți nu știu ce semnifică
📅 2024-10-18

Gaza, un nod comercial pentru asirieni și babilonieni

Profețiile lui Amos și Tefania nu s-au adeverit prea curând! Filistenii au dispărut treptat din istorie, dar termenul „Palestina”, inspirat după denumirea acestui popor, a fost folosit pentru a numi coasta de sud-est a Mării Mediterane de lângă Siria încă de la sfârșitul mileniului II î.Hr.

În jurul anului 734 î.Hr., regele asirian Tiglath-Pileser al III-lea a invadat Fâșia Gaza. Sursa Foto: Shutterstock

În jurul anului 734 î.Hr., regele asirian Tiglath-Pileser al III-lea a invadat Fâșia Gaza.  Asirienii au asigurat controlul asupra rutei comerciale cu mirodenii și bunuri prețioase din Arabia între Egipt și Levant. Fâșia a devenit astfel un nod comercial important sub control asirian.

Orașul a continuat să prospere ca centru economic semnificativ, în special în timpul domniei lui Sargon al II-lea, care a extins controlul asirian asupra Levantului. Orașul a trecut în mâinile babilonienilor sub Nabucodonosor al II-lea, care a cucerit regiunea în 601 î.Hr. În cele din urmă,  Cirus cel Mare, l-a cucerit în 539 î.Hr.

De la stăpânirea persană la cea greco-romană 

Sub Imperiul Ahemenid, orașul a fost integrată în sistemul administrativ persan ca parte a provinciei Abar Nahara. A fost un nod important pe traseul dintre Egipt și Asia de Sud-Vest, fiind transportate  mărfuri precum tămâie, smirnă, aur și condimente din Arabia și India către Mediterana. În 332 î.Hr.,  Gaza a opus rezistență forțelor macedonene conduse de regele Alexandru cel Mare. Orașul a fost cucerit după un asediu de două luni.

În 332 î.Hr.,  Alexandru cel Mare ocupă orașul Gaza după un asediu de 2 luni. Sursa Foto: Shutterstock

În asediul în care însuși regele a fost rănit, au fost omorâți 11.000 oameni. În secolul al II-lea î.Hr., Gaza a trecut sub controlul seleucizilor în timpul războaielor dintre diadohi. În 63 î.Hr., generalul roman Pompei a anexat orașul la provincia romană Siria. Orașul a continuat să prospere sub stăpânirea romană, devenind un centru economic major, renumit pentru comerțul cu tămâie și alte bunuri de lux aduse din Arabia și India. Populația orașului era diversă:  greci, romani, evrei și arabi.

De-a lungul perioadei romane, Gaza a devenit un oraș important din punct de vedere religios,  având un templu major dedicat lui Zeus. A fost și una din ultimele bastioane ale păgânismului în Orientul Apropiat până la creștinarea cu forța din secolele IV-V d.Hr.  În perioada bizantină (secolele IV-VII), a devenit un important centru creștin, iar multe biserici au fost construite în oraș. Sfântul Porfirie, episcop al Gazei, este creditat cu distrugerea templului păgân dedicat lui Zeus.

Statuia lui Zeus Marnas, zeul grec al tunetelor venerat în Fâșia Gaza . Sursa Foto: Shutterstock

Islamizarea Gazei

Gaza devenise căminul unei grupări din ce în ce mai influente de comercianți arabi din Mecca, inclusiv Umar ibn al-Khattab, care mai târziu a devenit al doilea calif islamic. Muhammad a vizitat orașul de mai multe ori înainte de a deveni profet al islamului. În 634, orașul a fost asediat de armata Rashidun.  Sosirea arabilor musulmani a adus schimbări drastice în Gaza. Bisericile sale au fost transformate în moschei, inclusiv Catedrala Sf. Ioan Botezătorul (anterior Templul lui Zeus), care a devenit Marea Moschee a Gazei.

Marea Moschee Omari din orașul Gaza, distrusă de bombardamentele israeliene în 2023. Sursa Foto: Profimedia

Populația Ghazei a adoptat islamul ca religie relativ repede, iar araba a devenit limba oficială. Populația creștină a fost redusă la o minoritate nesemnificativă. În perioada Califatului Omeiad, creștinii și evreii erau taxați pentru a-și practica religia.  Pe toată durata islamizării, exporturile de vin și măsline au scăzut, iar tot ținutul Palestinei a suferit un declin economic. Sub Califatul Abbasid, Gaza a devenit un centru pentru redactarea legii islamice.

În 767, Muhammad ibn Idris ash-Shafi’i a înființat unul dintre cele mai proeminente școli de drept ale islamului sunnit. După un război civil, orașul și-a revenit și a fost descris  de cărturarii vremii ca „cel mai mare bazar” sau „bogată cu toate mărfurile”. Portul a suferit totuși din cauza luptelor dintre conducătorii Palestinei și a bandiților beduini care au perturbat rutele comerciale terestre spre oraș. Gaza a fost cucerită de fatimizii din Egipt.

Marea Moschee din orașul Gaza, Fâșia Gaza, pe durata Ramadanului – distrusă acum după bombardamentele israeliene din 2023. Sursa Foto: Profimedia.

Cruciații, otomanii și mamelucii

Cruciații care  au cucerit-o în 1100 susțin că au găsit Fâșia Gaza nelocuită și în ruine. Regele Baldwin III a construit acolo un mic castel în 1149 și a transformat Marea Moschee în Catedrala Sf. Ioan. În 1187, după capitularea Ascalonului, cavalerii templieri i-au cedat regiunea lui Saladin.

Sub mamelucii, orașul a redevenit un important centru comercial și au împrejmuit orașul cu ziduri noi. În secolul al XV-lea, orașul a redevenit un important loc de oprire pentru caravanele comerciale care călătoreau între Egipt și Siria. După invazia otomană din 1517, Gaza a fost integrată în Imperiul Otoman. Administrația otomană a organizat orașul în cinci cartiere; fiecare cartier avea o moschee și un școală. Orașul era renumit pentru comerțul cu cereale și textile, iar populația sa a crescut rapid.

La sfârșitul secolului al XVII-lea, populația Gazei se ridica la aproximativ 20.000 de locuitori, fiind un oraș cosmopolit, cu o comunitate evreiască activă, precum și o comunitate creștină. În perioada otomană, orașul a devenit un important centru de producție a mătăsii și pentru țesăturile fine.

Soldați otomani din Gaza, luptând în Primul Război Mondial. Sursa Foto: Shutterstock

Gaza în epoca modernă

În 1799, în timpul războiului dintre Franța și Anglia, Napoleon Bonaparte a atacat Gaza, dar a fost învins în bătălia care a avut loc acolo. Populația orașului a ajuns la aproximativ 25.000 de locuitori la începutul secolului al XX-lea, când a fost ocupată de britanici în timpul Primului Război Mondial.

Castelul Barquq din Gaza, în 2021. În 2023, a fost distrus în bombardamentele israeliene. Sursa Foto: Profimedia

Gaza a fost inclusă în Mandatul britanic al Palestinei și a beneficiat de dezvoltarea infrastructurii și urbanizare rapidă. În timpul războiului arabo-israelian din 1948, Gaza a fost ocupată de Egipt.

În 1967, în urma Războiului de Șase Zile, Gaza a fost ocupată de Israel, iar situația politică a orașului s-a agravat, devenind un focar de conflicte de atunci, culminând cu războiul dintre Israel și Hamas escaladat din octombrie 2023 în care și-au găsit sfârșitul peste 40.000 de palestinieni din Fâșia Gaza.

Citește și: 7 Octombrie: A trecut un an de la atacul HAMAS asupra Israelului. Ce s-a schimbat

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

George Simion: „Prietenii Moscovei de la Chișinău nu trebuie sa câștige alegerile”

Întrebat dacă orice sprijin din partea României ar trebui oprit pentru Republica Moldova câtă vreme va fi Maia Sandu va fi președinte, liderul AUR exclude această variantă.   „Este exclus să fi făcut vreodată aceste afirmații. […]

Legendarul Oiger a fost depășit la Raliul Europei Centrale. Un belgian a preluat CONDUCEREA

Thierry Neuville a încheiat ziua în fruntea clasamentului din cadrul Raliului Europei Centrale, în fața legendei Sebastien Ogier. Belgianul este în căutarea primului său titlu mondial în WRC, după un deceniu de curse. Belgianul Thierry […]

Lara Croft, eroina preferată a jucătorilor din anii 90, revine într-o ediție Tomb Raider de COLECȚIE

Producătorii seriei „Tomb Raider I-III Remastered” au anunțat că vor continua seria și vor reface grafic încă trei jocuri.  Dezvoltat și publicat de Aspyr, Tomb Raider I–III Remastered este o colecție „remaster” a primelor trei […]

Semnificația denumirii Fâșiei Gaza pe care puțini o cunosc. Un „infern” în prezent, cândva era un hub comercial prețuit și râvnit de marile IMPERII

Fâșia Gaza are o istorie îndelungată. A fost locuită încă din anii 3300 î.Hr., iar acum este „infernul” pe Pământ din cauza războiului dintre gruparea teroristă pro-palestiniană Hamas și Israel.  Nu întotdeauna a fost așa. […]

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, despre copiii lui Adrian Martian: Vor rămâne într-o locație sigură

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a dat noi detalii despre copiii milionarului Adrian Marțian, după ce au fost aduși în țară. Ea a precizat că acum copiii sunt în grija statului, sub supravegherea Direcției Generale de […]

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.