Forumul Economic Mondial a publicat – pe 13 ianuarie 2025 – raportul anual asupra securității cibernetice globale, în parteneriat cu Accenture, una dintre cele mai mari corporații multinaționale de consultanță și IT. Deși raportul precedent a considerat inechitatea cibernetică drept principala amenințare pentru piețele globale, Forumul Economic Mondial identifică anul acesta complexitatea peisajului cibernetic ca având „implicații profunde și de lungă durată pentru organizații și națiuni”.
Conform raportului Global Cybersecurity Outlook 2025, aceasta complexitate este determinată de factori precum intensificarea tensiunilor geopolitice, integrarea și dependența de lanțuri de aprovizionare complexe și imprevizibile, dar și proliferarea unor reglementări legale ce îngreunează operațiunile companiilor.
Forumul Economic Mondial consideră complexitatea cibernetică în continuă creștere drept o cauză a inechității cibernetice, care tinde să exacerbeze diviziunea dintre organizațiile mici și conglomeratele multinaționale, cât și dintre economiile dezvoltate și cele emergente.
Situația se înrăutățește atunci când vine vorba de politicile de securitate cibernetică ale statelor din America Latină și Africa, cu fostele colonii britanice, spaniole și portugheze având cel mai mult de suferit.
Deși aproape 50% dintre respondenții europeni identificați în raportul Forumului Economic Mondial consideră că țările în care organizațiile lor au sediul sunt capabile de a gestiona o eventuală breșă de securitate cibernetică, situația este diametral opusă în sudul global.
42% dintre firmele latino-americane nu au încredere în capacitatea statelor în care operează de a răspunde eficient la o criză cibernetică, opinie împărtășită și de 36% din firmele cu operațiuni în Africa.
Fără posibilitatea de a implementa politici protecționiste ce ar dezvolta industriile emergente, statele africane și latino-americane nu dispun de fondurile necesare pentru a investi suficient în resurse umane sau securitate cibernetică, ducând astfel la un cerc vicios în care acestea nu devin atractive pentru investitori.
Forumul Economic Mondial notează că aproape 60% dintre organizațiile intervievate sunt îngrijorate cu privire la tensiunile geopolitice în creștere, acestea fiind nevoite să își schimbe strategia de securitate cibernetică pentru a se adapta.
Unul din trei CEO consideră spionajul cibernetic și furtul de proprietate intelectuală drept cea mai mare amenințare, iar peste 45% dintre respondenți sunt îngrijorați de întreruperea operațiunilor globale.
Inteligența artificială este considerată cea mai relevantă schimbare în domeniul securității cibernetice, însă adoptarea sa rapidă, fără un set exhaustiv de reglementări, va duce și la cele mai mari breșe de securitate.
Datorită avansurilor în domeniul deep fake și al vitezei cu care inteligența artificială operează, organizațiile consideră că atacurile cibernetice au devenit mai elaborate și ușor de replicat la scară largă, cu peste 42% dintre respondenți fiind victimele acestora în 2024.
Conform raportului realizat de Forumul Economic Mondial, cea mai bună soluție pentru situația de față este prioritizarea securității cibernetice, în pofida costurilor inițiale, care sunt ridicate.
Forumul recomandă implementarea autentificării multi-factor, instalarea firewall-urilor și implementarea unor seminarii despre securitate cibernetică, dar și conceptul de „economie cibernetică”, o modalitate decizională pentru companii bazată pe analize cost-beneficiu.
Țara în care se pot câștiga salarii de peste 8.000 EURO. Ce meseriași sunt cei mai căutați
Ministerul Energiei salută intrarea ROMGAZ pe piața furnizării de gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici. Burduja: „Un pas curajos”
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
Avertismentul oamenilor de afaceri pentru părinți: Pregătiți-vă copiii pentru revoluția AI. Cine nu ține pasul, va pierde trenul
Cum au performat cele mai mari companii din energie din România. Topul creșterilor CAPITALIZĂRII bursiere din ultimul an