Românii pot obține mai ușor și mai ieftin autorizația de a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, odată cu includerea României la Programul Statelor Unite ale Americii de scutire de viză, devenind al 43-lea stat inclus în Programul Visa Waiver și primul din regiunea Mării Negre.
În jurul datei de 31 martie 2025, cetățenii români care doresc să efectueze vizite de scurtă ședere în Statele Unite, pentru turism sau afaceri, nu vor mai avea nevoie de viză, după ce Departamentul Securității Naționale SUA a anunțat includerea României la Programul Statelor Unite ale Americii de scutire de viză.
Din start trebuie precizat:
România a devenit al 43-lea stat inclus în Programul Visa Waiver și primul din regiunea Mării Negre. „Includerea în Programul Visa Waiver reflectă soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, relațiile strânse dintre cele două țări și cooperarea eficientă în consolidarea securității frontierelor”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, în mesajul prin care a salutat anunțul autorităților de la Washington.
Potrivit MAE, ca măsură de facilitare a călătoriilor, decizia privind includerea României în Programul Visa Waiver va determina reducerea costurilor financiare și de timp pentru turiști. Astfel, procedura de solicitare și obținere va fi înlocuită de obținerea unei autorizări de călătorie on-line emise de sistemul electronic al SUA (Electronic System for Travel Authorization/ESTA). Această procedură este identică pentru toate statele incluse în Programul Visa Waiver.
Potrivit oficialilor americani, Visa Waiver Program permite cetăţenilor anumitor ţări să călătorească în Statele Unite pentru turism sau afaceri (viză turistică) pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a obţine o viză.
Nu toate ţările participă la Visa Waiver Program şi nu toţi cetăţenii ţărilor incluse în programul VW sunt eligibili pentru utilizarea programului.
Persoanele care călătoresc în cadrul Visa Waiver Program trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) , sunt verificaţi la punctul de intrare în Statele Unite şi sunt înscrişi în Biroul de Management al identificarii biometrice al Departamentului de Securitate Internă.
Ţările membre, până în prezent, sunt: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Noua Zeelandă Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, Republica Coreea, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan, Ungaria.
Cetăţenii ţărilor membre pot călători fără viză în scop turistic sau pentru afaceri timp de 90 de zile sau mai puţin, cu condiţia îndeplinirii următoarelor cerinţe:
Pentru a intra pe teritoriul S.U.A. prin Programul Visa Waiver, călătorii trebuie să:
Scopul călătoriei să fie:
Și dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să:
Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale rutieră, din Canada sau Mexic, documentele ce trebuie prezentate sunt aceleaşi, cu excepţia că nu se impune obligativitatea deţinerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului. Trebuie să demonstraţi în faţa inspectorului că deţineţi suficiente fonduri pentru a vă întreţine pe durata şederii în Statele Unite şi pentru părăsirea teritoriului Statelor Unite.
Persoanele care călătoresc în S.U.A. în baza Visa Waiver Program, pentru turism sau afaceri, trebuie să deţină o autorizaţie electronică de călătorie (ESTA) aprobată înainte de îmbarcarea la bordul unui avion sau vas.
Începând cu 1 aprilie 2016 persoanele care călătoresc în S.U.A. în baza Visa Waiver Program trebuie să deţină un paşaport electronic valabil. Sub incidenţa acestei reguli se regăsesc şi cei care deţin deja o autorizaţie electronică de călătorie (ESTA).
Persoanele care se regăsesc în următoarele categorii trebuie să obțină o viză înainte de a călători în Statele Unite, deoarece nu mai sunt eligibili pentru a călători prin Programul Visa Waiver (VWP):
Această restricţie nu se aplică persoanelor care au fost prezenţe în ţările menționate mai sus pentru efectuarea unui stagiu militar în cadrul armatei unei ţări participante la Visa Waiver sau în calitate oficială, ca şi angajat permanent al unui guvern al unei ţări Visa Waiver.
Secretarul Departamentului de Securitate Internă poate anula restricţiile Visa Waiwer Program menţionate mai sus în eventualitatea în care consideră că acest lucru este în favoarea intereselor de aplicare a legii şi de securitate ale Statelor Unite. Anularea acestor restricţii poate fi aplicată în funcţie de fiecare caz în parte.
„Formularul ESTA actualizat conţine întrebări suplimentare cu privire la noile cerinţe de eligibilitate pentru călătorie, conform Actului. Încurajăm persoanele care doresc să călătorească cu ESTA să folosească noul sistem, care îi va asista individual în deciderea posibilităţii de anulare a restricţiilor. Nu există un alt mod de aplicare la program.
Persoanele aflate deja în posesia unei autorizaţii electronice de călătorie (ESTA) trebuie să verifice statusul autorizaţiei înainte de călătorie, pe site-ul oficial al Agenției de Vamă și Protecție a Frontierelor din SUA.
Valabilitatea paşaportului: Vizitatorii care călătoresc în Statele Unite trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil pentru cel puţin încă şase luni după perioada preconizată de şedere în Statele Unite. Cetăţenii statelor enumerate în lista actualizată “Six Month Club “ sunt scutiţi de la această regulă şi trebuie doar să aibă un paşaport care este valabil pe perioada preconizată de şedere.
Dacă vă deplasaţi fără viză, în cadrul Visa Waiver Program, paşaportul trebuie să fie valabil pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile. Dacă paşaportul nu este valabil 90 de zile, vi se va permite şederea în Statele Unite până la data la care acesta expiră.
Dacă sunteţi un vizitator dintr-o ţară participantă la Visa Waiver Program, iar paşaportul dumneavoastră nu îndeplineşte aceste cerinţe, luaţi în considerare posibilitatea de a obţine un paşaport care este conform cu cerinţele programului. Altfel, nu veţi putea călători în cadrul programului, iar pentru a intra în Statele Unite veţi avea obligaţia de a obţine o viză în paşaportul valabil.
Unele persoane pot să fi ineligibile pentru a intra în Statele Unite fără viză, în cadrul Visa Waiver Program. În această categorie sunt incluse persoanele care au fost arestate, chiar dacă arestarea nu s-a soldat cu o condamnare penală, persoanele care au cazier (chiar dacă au fost graţiate, amnistiate sau sunt beneficiarii oricărui alt act de clemenţă), persoanele care suferă de anumite boli transmisibile grave, cele cărora li s-a refuzat intrarea sau au fost deportate din Statele Unite sau care au depăşit anterior perioada de şedere prevăzută de Visa Waiver Program.
Aceste persoane trebuie să solicite eliberarea unei vize. În cazul în care încearcă să călătorească fără viză, li se poate refuza intrarea în Statele Unite.
Persoanele care se regasesc în următoarele categorii trebuie să obțină o viză înainte de a călători în Statele Unite, deoarece nu mai sunt eligibili pentru a călători prin Programul Visa Waiver (VWP):
Pentru detalii despre modificările „Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015” (the Act) , trebuie accesată pagina programului Visa Waiver .
Persoanele care au comis contravenţii de circulaţie care nu au dus la arestare şi/sau condamnare pentru o infracţiune pot să călătorească fără viză, dacă îndeplinesc celelalte criterii. Dacă respectiva contravenţie s-a produs pe durata şederii în Statele Unite şi nu aţi achitat amenda aferentă sau nu v-aţi prezentat la audierea în instanţă, există posibilitatea ca pe numele dumneavoastră să fie emis un mandat de arestare şi vă veţi confrunta cu probleme atunci când solicitaţi admiterea în Statele Unite. În consecinţă, trebuie să rezolvaţi această problemă înainte de a efectua călătoria, contactând instanţa în faţa căreia trebuia să vă prezentaţi.
Călătoria fără viză nu se adresează persoanelor care intenţionează să studieze, să muncească sau să rămână în Statele Unite pentru o perioadă mai mare de 90 de zile sau care doresc să-şi schimbe statusul (din turist în student etc.) după intrarea în Statele Unite. Aceste au nevoie de vize. Dacă un ofiţer de imigrări consideră că o persoană care călătoreşte fără viză va studia, va munci sau va rămâne mai mult de 90 de zile, atunci ofiţerul va refuza admiterea persoanei respective.
Persoanele cărora le-a fost refuzată autorizaţia ESTA nu pot călători în baza Visa Waiver Program.
Canada, Mexic şi Bermude nu sunt ţări participante la Visa Waiver Program. Legea Imigraţiei include prevederi speciale pentru cetăţenii din Canada şi Bermude care doresc să călătorească fără viză. Pentru mai multe informaţii, accesaţi pagina web Citizens of Canada and Bermuda . Din moment ce aceste state nu fac parte din programul VW, cerinţele referitoare la paşapoartele biometrice nu se aplică. De asemenea, anumiţi cetăţeni din Canada şi Bermude au nevoie de viză temporară pentru a călători în S.U.A.
Puteţi găsi mai multe informaţii despre Programl Visa Waiver Program pe pagina web a Departamentului de Stat.
Departamentul Securității Naționale SUA a transmis un avertisment privind website-urile neautorizate, operate de terţe persoane, pentru solicitări ESTA. Nu contactaţi Ambasada sau call centerul pentru întrebări legate de Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei.
Întreg procesul de solicitare cade sub incidenţa Departamentului de Securitate Internă. Toate întrebările legate de obţinerea unei autorizaţii de călătorie ESTA trebuie adresate Departamentului de Securitate Internă .
Citiți și:
Marcel Ciolacu, discuții despre programul Visa Waiver și Parteneriatul Strategic cu James O’Brien, Secretar de Stat Adjunct al SUA
Cât vom plăti pentru un zbor până în SUA, după ce România a intrat în programul Visa Waiver