Profesorul şi lingvistul Alexandru Niculescu a murit la Paris, la vârsta de 96 de ani. Anunţul a fost făcut, luni, de fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, pe o rețea de socializare.
„S-a stins din viaţă, la Paris, la 96 de ani, profesorul şi lingvistul Alexandru Niculescu. A fost un strălucit urmaş al profesorilor săi, marii lingvişti Alexandru Rosetti şi Iorgu Iordan. Imediat după absolvirea Facultăţii de Litere, în 1950, şi până în 1985, a predat lingvistică romanică şi lingvistică românească la Universitatea din Bucureşti”, a scris Vulpescu, pe pagina sa de Facebook.
În anul 1985, el a cerut azil politic în Franţa şi a fost una dintre vocile respectate ale exilului românesc, în ultimii ani ai comunismului.
Profesor asociat la Universitatea Paris IV – Sorbona, a fost profesor la Viena, Padova şi a ocupat prin concurs prima catedră de limba română a Universităţii din Udine.
„Când avea deja 89 de ani, am avut bucuria să îmi ofere ultima sa lucrare, «Creştinismul românesc. Studii istorico-filologice». A fost apreciat în Italia, Franţa, în România poate mai puţin decât ar fi meritat. Transmit soţiei sale, doamna academician Florica Dimitrescu-Niculescu şi fiului său, istoricul Adrian Niculescu, întreaga mea compasiune. Dumnezeu să îl odihnească!”, a adăugat Ionut Vulpescu.
Imediat după aflarea veștii triste, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” a transmis un mesaj de condoleanțe, oferind și câteva detalii despre cariera acestuia:
Și presa italiană a scris despre decesul profesorului Alexandru Niculescu, el fiind profesor emerit al Universității din Udine și primul președinte al Asociației Româno-Italiene:
De altfel, la rândul său, Asociația Româno-Italiană a transmis și ea un mesaj de condoleanțe, inclusiv în limba română:
„Asociația Româno-Italiană transmite condoleanțe familiei la trecerea în neființă a lui Alexandru Niculescu, profesor emerit al Universității din Udine și primul președinte al Asociației”, a transmis Asociația Româno-Italiană, la final scriind în limba română… „Să-i fie țărâna ușoară!”