Dan Andronic: „Întăriți România! Lecțiile din 2024 și PROVOCĂRILE anului 2025. O listă a dorințelor (ne)împlinite”

Dan Andronic: „Întăriți România! Lecțiile din 2024 și PROVOCĂRILE anului 2025. O listă a dorințelor (ne)împlinite”
📅 2025-01-01

„Întăriți România! În prima zi a unui nou an te gândești cu optimism la ceea ce îți vor aduce următoarele 365 de zile. Anul acesta lucrurile nu par să stea ca de obicei”, scrie jurnalistul Dan Andronic în editorialul său publicat de evz.ro. El observă că „atmosfera este dominată de pesimism și neîncredere”.

Iată ce crede jurnalistul că ar trebui să „ne dorim cu toții” în 2025:

„Așa că m-am gândit să fac o scurtă listă de dorințe pentru anul 2025. Plecând de la ceea ce mă pricep, politică, și ajungând la ceea ce cred că ne dorim cu toții. Între mandatul unui nou președinte al SUA și ambițiile imperialiste ale Rusiei, România pare o frunză în bătaia vântului.

Întăriți România!

Aceasta ar fi prima și cea mai importantă dorință. Ce înțeleg prin aceasta? O să-l las pe Mihai Eminescu să vă explice: “Peste noapte și prin surprindere, am admis legiuiri străine, care substituie pretutindenea și pururea în locul noțiunilor «țară», «român», «nație», noțiunea «om», cetățean al universului, fie din Berber, China sau Galiția. Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice din cauza cărora planta autohtonă moare. Nu mai există acum în societatea noastră o altă deosebire între oameni decât cea pe care o stabilește banul, oricum ar fi câștigat.” Asta scria unul din cei mai mari gazetari ai Istoriei acum peste 100 de ani. Pare că nu s-a schimbat nimic.

Una din marile probleme ale României a fost dintotdeauna importul unor structuri occidentale pe care nu avem capacitatea, priceperea sau dorința de a le umple cu competență și profesionalism. Absența meritocrației, substituită de “carnetul de partid”, face ca de cele mai multe ori orice tentativă de reformă să se termine cu un eșec.

Poate că evenimentele politice din ultima perioadă au fost suficient de puternice pentru a zgudui sentimentul de omnipotență al clasei politice actuale. Întăriți România!, nu clientela de partid, le-au spus românii ieșiți la vot. Faceți odată reforma administrativ- teritorială și întăriți apărarea în vederea descurajării unei amenințării ruse cu război pe scară largă, de mare intensitate și pe termen lung

Dar, din ceea ce aud, pare că după un mic șoc se revine la atitudinea inițială. Cea care a provocat un dezastru politic în rândul partidelor tradiționale.

Aduceți în politică oameni competenți

Actuala clasă politică are nevoie de o revigorare masivă. Sistemul de partid bazat pe sentimentul de gașcă nu mai impresionează pe nimeni. Voturile date (nu luate!) în alegeri au ilustrat cel mai bine acest lucru. Iar strategiile făcute pe un colț de masă de cârciumă s-au dovedit a fi un eșec răsunător. Degeaba i-a dat Marcel Ciolacu voturi lui George Simion, sau PNL l-a scurtcircuitat pe Nicolae Ciucă, dând voturi Elenei Lasconi. Pe locul întâi a ieșit Călin Georgescu, un candidat care place multora prin faptul că pare altceva decât clasa politică.

Mai țineți minte cazul prof.dr. Cătălin Cîrstoiu? Rugat de PSD și PNL să candideze la Primăria Capitalei, a fost “eviscerat” de liderii celor două partide pentru că nu le convenea un independent. Își rezolvaseră problemele interne, nu mai aveau nevoie de un câștigător. Demonstrând oricărui om de bună credință că politica rămâne doar o mare mizerie. În care dacă vrei să intri, trebuie să te aștepți la lături, nu lauri.

De aceea mă bucur când aud că vor să candideze Nicușor Dan, Daniel Funeriu, Victor Ponta, Crin Antonescu. Ca independenți. Pentru că nu putem rămâne în paradigma alegerilor în care mulți ajung în cabina de vot mânați de un discurs de tip Cațavencu:

Nu voi, stimabile, să știu de Europa d-tale, eu voi să știu de România mea și numai de România… Progresul, stimabile, progresul! În zadar, veniți cu gogorițe, cu invențiuni antipatriotice, cu Europa, ca să amăgiți opinia publică (…) Or, mai întâi și-ntâi istoria ne învață anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc, ba chiar dă înapoi, că legea progresului este așa, că cu cât mergi mai iute, cu atât ajungi mai departe. (Caragiale – O scrisoare pierdută, actul 3)

Țineți în mână cheltuielile Statului

Gestionarea eficientă a cheltuielilor publice reprezintă fundamentul unei economii sustenabile și al unui sistem social echitabil. Fiecare leu cheltuit de stat ar trebui să fie direcționat spre proiecte și inițiative care să aducă beneficii reale cetățenilor: infrastructură modernă, servicii publice de calitate, educație performantă și un sistem de sănătate solid.

Controlul strict al cheltuielilor presupune transparență, eliminarea risipei și prioritizarea investițiilor care contribuie la dezvoltare pe termen lung. Prin responsabilitate financiară, statul nu doar că își îmbunătățește eficiența, ci câștigă și încrederea cetățenilor săi. În definitiv, un buget bine administrat reflectă un stat care are grijă de prezentul și viitorul său.

Ascultați dorințele oamenilor

Românii își doresc să vadă că stăm la masa celor puternici, că ne spunem punctul de vedere și suntem ascultați. Vor să se simtă nu numai cetățeni europeni, ci și români. Poate că este greu de înțeles o asemenea diferențiere, dar perioada pandemiei a lăsat urme în mentalul colectiv. Sunt din ce în ce mai mulți care ved cum resursele sunt cedate străinilor, fără să li se explice că Statul este cel mai prost administrator. Iar când oratori de cafenea vin să exploateze acest sentiment de alienare, obțin voturi. Scamatori ai politicii care uită să arate cum fac și ei bani din nemulțumirea oamenilor.

Actuala clasă politică fie promovează reformele amânate de 35 de ani, fie pierde în fața celor care vor face promisiuni deșarte. Voturile nu se mai iau cu o geacă, două kilograme de mălai și ajutoare sociale. Voturile se câștigă dacă ai viziune, dacă poți da un răspuns provocărilor și temerilor prezentului. Numai așa se poate recâștiga încrederea oamenilor.

Pregătiți-vă pentru provocările viitorului

Nu în ultimul rând să nu uităm că intrăm într-o lume cu totul nouă. În care Inteligența Artificială va schimba fundamental lumea în care trăim. De aceea este nevoie urgentă de o regândire a Statului, în care investițiile în Educație și Sănătate, sprijinul dat Culturii, să depășească resursele alocate vreodată. Nu mai putem construi o clasă de privilegiați, de oameni care ies în floarea vârstei la pensie, sporind presiunea asupra unui buget plin de constrângeri. Avem nevoie de performanță ca să putem obține bunăstare. Dar și de reinstaurarea cultului muncii în detrimentul beneficiilor rapide.

Toate aceste lucruri înseamnă: Întăriți România!

Este greu ca aceste lucruri să se îndeplinească într-un interval scurt, dar presiunea Timpului, cea mai prețioasă resursă în politică, nu lasă loc de multe manevre. Dacă aceste lucruri nu vor fi (măcar) conștientizate, nu ne rămâne decât să spunem: Dumnezeu să ne vegheze și să apere România!”, scrie Andronic.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Dan Ciotoi povestește cum l-a VINDECAT muzica de depresie: „A contat că am ieșit, n-am stat în casă izolat”

În ultima seară din 2024, pe 31 decembrie, a fost difuzat un super-episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene” realizat alături de maestrul Dan Ciotoi, fondatorul formației Generic. Atmosfera noului an 2025 a începul pentru iubitorii muzicii de petrecere alături de unul dintre cele mai important...

Ungaria a pierdut UN MILIARD de EURO din fonduri europene în prima zi în care a predat conducerea semestrială a UE. Opoziția cere anticipate

Ungaria a pierdut un miliard de euro din fonduri europene. Aceste fonduri, blocate de Comisia Europeană din cauza unor presupuse încălcări ale statului de drept de către Budapesta, au fost retrase oficial miercuri, 1 ianuarie, ceea ce constituie o premieră în UE, relatează AFP. O coincidență, dec...

Un marocan a intrat cu tot cu mașină într-o benzinărie din Timiș. Care este explicația performanței

Un tânăr cetăţean din Maroc, cu permis de şedere în România, a intrat, miercuri, cu maşina în vitrina unei benzinării din Giroc, în apropiere de Timişoara. Șoferul a susţinut că a vrut să evite un accident şi a încurcat pedala de frână cu acceleraţia, conform poliției, citată de news.ro. Potrivit...

Dan Ciotoi despre câștigurile din concerte: „Am câștigat un MILION de dolari”

În ultima seară din 2024, pe 31 decembrie, a fost difuzat un super-episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene” realizat alături de maestrul Dan Ciotoi, fondatorul formației Generic. Atmosfera noului an 2025 a început pentru iubitorii muzicii de petrecere alături de unul dintre cele mai important...

Christine Lagarde, ANUNȚ crucial la început de 2025: „Atingerea ţintei de inflaţie de 2% a BCE se apropie”

Semne bune anul are? Atingerea ţintei de inflaţie de 2% a Băncii Centrale Europene se apropie, a afirmat miercuri Christine Lagarde, preşedintele BCE. Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în noiembrie până la 2,2%, de la 2% luna precedentă. Descriind programul di...

Protest de Anul Noul la Curtea de Apel București. Partizanii lui Georgescu urează: „Turul 2, înapoi”, ”Călin Georgescu”, ”Unitate” și ”Libertate”

Aproximativ 30 de persoane s-au adunat miercuri, în prima zi a anului, pe scările Curții de Apel București pentru a protesta împotriva deciziei Curții Constituționale de a opri alegerile prezidențiale înaintea desfășurării turului 2. Conform manifestanților ei vor să mobilizeze pe TikTok cât mai ...

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică, ANUNȚ important pentru securitatea României. Au colaborat zeci de specialişti

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) face un anunț important în contextul situației din România lui 2024, început de 2025. Mai exact, instituția a anunţat finalizarea cu succes a etapei  pentru întărirea şi consolidarea rezilienţei şi capacitaţii naţionale de a reacţiona în ...

Politico comentează ALEGERILE DUBIOASE din România. Occidentul, îngrijorat că victoria lui Georgescu ar aduce țara pe orbita Kremlinului

Curtea de Apel București a respins marți contestația candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu împotriva deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. CCR a anulat alegerile pe fondul îngrijorărilor legate de o campanie de influență rusă...

Unde se află cel mai gros strat de ZĂPADĂ în România

În prima zi a anului, zăpadă găsim doar la munte. Cel mai gros strat de omăt, potivit măsurătorilor Agenției Naționale de Meteorologie (ANM) se regăsește în Munții Vrancei. Potrivit hărții publicate de ANM, în data de 1 ianuarie 2025, la vârful Lăcăuți, stratul de zăpadă avea 104 centimetri, la O...

Dan Andronic: „Întăriți România! Lecțiile din 2024 și PROVOCĂRILE anului 2025. O listă a dorințelor (ne)împlinite”

„Întăriți România! În prima zi a unui nou an te gândești cu optimism la ceea ce îți vor aduce următoarele 365 de zile. Anul acesta lucrurile nu par să stea ca de obicei”, scrie jurnalistul Dan Andronic în editorialul său publicat de evz.ro. El observă că „atmosfera este dominată de pesimism și ne...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.