De la integrarea în Spațiul Schengen şi cu frontierele terestre, polițiștii de frontieră au efectuat peste 32.000 de verificări în aplicația eDAC, a anunțat, luni, Poliția de Frontieră Română. Începând cu 1 ianuarie 2025, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen sunt practic similare unei călătorii în interiorul țării, după ce la frontiera internă a României, respectiv la granița cu Ungaria și Bulgaria, s-a eliminat controlul de frontieră, iar toate persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte state membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.
Echipele mobile din teren din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră Polițiștii de frontieră folosesc aplicația eDAC pentru a face verificări într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen, a precizat Poliția de Frontieră, care a dat câteva exemple relevante din ultimele zile.
Astfel, pe 2 ianuarie, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bechet – ITPF Giugiu, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a oprit pentru control, pe raza localităţii Nedeia – județul Dolj, un autoturism înmatriculat în România, condus de un bărbat în vârstă de 56 de ani, cetățean român. Cu ocazia efectuării verificărilor cu ajutorul aplicației eDAC, polițiștii au constatat că acesta figurează în bazele de date cu dreptul de a conduce suspendat.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia dreptul de a conduce i-a fost suspendat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
De la 1 ianuarie, au fost constatate mai multe cazuri aparte.
„Poliţia de Frontieră Română întreprinde zilnic, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor care nu respectă legea. Suntem permanent la datorie pentru a oferi sprijin cetățenilor în orice situație”, au transmis oficialii instituției.
Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la granița cu Ungaria și Bulgaria, s-a eliminat controlul de frontieră.
La frontiera româno-bulgară:
La frontiera româno-ungară:
Pe Dunărea interioară:
Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, și pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni sau trenuri.
Este important de reținut că persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români vor face controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență, împreună cu colegii de la Poliție, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.
Potrivit Poliției de Frontieră, acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau atunci când există informații cu privire la posibila săvârșire a unor fapte ilegale și vor avea ca scop prevenirea și combaterea faptelor ilegale. Patrulele mixte vor avea în dotare dispozitive mobile de control pe care va fi instalată aplicația eDAC cu care vor efectua aceste verificări. În cazul în care nu există probleme la verificările efectuate, persoana își va putea continua călătoria fără restricții, în caz contrar vor fi aplicate măsurile legale corespunzătoare.
Condițiile de călătorie în statele din afara Spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua la cabinele din punctele de trecere a frontierei.
Zilnic, în anul 2024, frontierele interne ale Românei au fost tranzitate în medie de 110.000 persoane și 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane.
Cele mai tranzitate punctele de trecere de la frontiera internă sunt PTF Nădlac II de la frontiera cu Ungaria și Giurgiu-Ruse la frontiera cu Bulgaria.
Nădlac II este tranzitat în medie de 9.500 persoane și 4.870 mijloace de transport, dintre care peste 2.500 de camioane în fiecare zi. Prin PTF Giurgiu trec în medie 10.500 persoane și 5.000 de mijloace de transport pe zi, dintre care 2.400 camioane, conform statisticilor Poliției de Frontiera de la finalul lunii decembrie.
Sursa foto: Poliția de Frontieră
Citiți și
România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie, când intră complet în SCHENGEN. Ce se întâmplă cu angajații de la graniță
România în SCHENGEN: Controalele la frontierele terestre eliminate din 1 ianuarie 2025, cu posibilitatea reintroducerii în cazuri excepționale