Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în DOSARUL MINERIADEI, pentru infracţiuni contra umanităţii: "Au lansat un atac împotriva manifestanților"

Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în DOSARUL MINERIADEI, pentru infracţiuni contra umanităţii: "Au lansat un at
📅 2025-01-15

UPDATE. Parchetul General a anunțat, miercuri, că procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Ion Iliescu și Petru Roman, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. În concret, Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Din informarea anchetatorilor, cei doi ”au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din capitală”, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.”

Procedură specială pentru fostul președinte al României

Anchetatorii s-au deplasat la locuința fostului președinte Ion Iliescu, pentru a-l audia în Dosarul Mineriadei din iunie 1990. În cazul lui Ion Iliescu, dată fiind vârsta fostului președinte (95 de ani), se aplică o procedură specială, deoarece el nu se poate deplasa la sediul Parchetului.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță. Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

Punere în mișcare acțiune penală față de 2 inculpați în dosarul Mineriada – SPM-PÎCCJ

În continuarea comunicatului de presă de data de 25 aprilie 2024 și a comunicatului de presă din data de 26 aprilie 2024, informăm că, în cauza denumită generic ”Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorul de caz din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus în cursul zilei de astăzi punerea în mișcare a acțiunii penale față de 2 inculpați sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (1311 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (1211 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal:

– Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României;
– Roman Petre, la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,

Din probatoriul administrat până în prezent a reieșit următoarea situație de fapt:

„În luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din municipiul București a avut loc o manifestație ce s-a desfășurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de revendicări de sorginte democratică.

În acest context, Iliescu Ion, Roman Petre şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziție, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”, se arată în comunicatul trimis de Ministerul Public.

„Persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic”

„Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă.

În tabloul infracțional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate. Din actele administrate de procurori a rezultat conivența la nivelul planificării și orchestrării planului infracțional, iar modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înțelegere.

Astfel, începând cu data de 13 iunie 1990 a fost pusă în practică o acțiune represivă împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării. Acțiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat și sistematic, în cadrul căruia au murit prin împușcare a 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic un număr total de 1311 persoane.”

„Un număr total de 1211 persoane au fost persecutate prin privarea nelegală de libertate”

„Astfel, în dimineața zilei de 13 iunie 1990, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la unitatea militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară. Conform hotărârii luate de către factorii politici, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naţionale, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii, împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii. S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane. Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție, locuințele principalilor lideri politici din opoziție și sedii ale publicațiilor de presă independente și ale unor instituții de învățământ. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului, sub pretextul că aceștia au legătură cu manifestațiile din Piața Universității. Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în unitatea militară 0575 Măgurele și în incinta Școlii Militare Superioare de Ofițeri de la Băneasa, fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21 iunie 1990.”

„Cazarea civililor aduşi de pe străzile Bucureştiului s-a realizat în condiţii total improprii”

„Aceste persoane s-au aflat în permanență sub pază militară, nefiindu-le permis să ia legătura cu rudele sau cu altcineva din exterior, fără a primi asistență medicală adecvată și fiind supuse la tratamente înjositoare și degradante (inclusiv prin simularea unor execuții colective sau prin gazarea colectivă prin eliberarea gazelor de eșapament în spațiile de deținere).

Facem precizarea că starea de fapt reținută și încadrarea juridică a faptelor au la bază exclusiv probatoriul administrat după data de 04.06.2021, dată la care cauza a fost restituită la parchet, ca urmare a parcurgerii procedurii de cameră preliminară, în urma căreia au fost anulate toate probele administrate anterior anului 2017 și s-a constatat nulitatea actelor de urmărire anterior efectuate. Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie”

Petre Roman, audiat la Parchetul General: „Această învinuire este profund nedreaptă”

ȘTIRE INIȚIALĂ. În schimb, fostul premier Petre Roman s-a prezentat, miercuri dimineață, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind chemat de procurori pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat, fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.

Pentru același motiv a fost citat la Parchetul General și Gelu Voican Voiculescu, însă acesta a solicita reprogramarea întâlnirii cu procurorii.

Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu, mai mult, cum aș fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, uciși de gloanțele trase la ordinul lui Ceaușescu, angajez România pe drumul spre UE, spre NATO, această angajare am făcut-o categoric și fără nicio ezitare. Deci, cum aș fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune? Împotriva cui? (…)

Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securități”, a declarat Petre Roman, la intrarea în sediul Parchetului General.

Cine sunt urmăriți penal în Dosarul Mineriadei

În acest dosar sunt urmăriți penal fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre.

Reamintim că, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și care  își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Ce spune Parchetul Militar despre atacul din dimineața zilei de 13 iunie 1990

Conform Parchetului Militar, atacul ar fi fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane, potrivit informațiilor Agerpres.ro.

În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Politică de represiune împotriva populației civile din Capitală

Petre Roman este urmărit penal în dosarul Mineriadei alături de alte personalități precum Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma și generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Petre.

De asemenea, peste 1.200 de persoane au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate.

”În luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment, printre care Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau – printre care Măgureanu Virgil – directorul SRI, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane”, s-a menționat în rechizitoriul întocmit de procurori.

Pentru ce infracțiuni este cercetat Petre Roman

Petre Roman, care a ocupat funcția de prim-ministru între 26 decembrie 1989 și 26 septembrie 1991, este cercetat pentru infracțiuni contra umanității conform articolului 439 din Codul penal. Infracțiunile includ uciderea a patru persoane, violarea a cel puțin două persoane, vătămarea integrității fizice și/sau psihice a peste 1.300 de persoane și lipsirea nelegală de libertate a peste 1.200 de persoane.

Aceste acuzații fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

GALERIE FOTO: Ștefan Petre, fotoreporter Gândul 

DOSARUL „MINERIADA”. Miron Cozma, la Parchetul General!/„Nu a existat mineriadă?! Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti! Voi, cu Iliescu”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

GERMANIA continuă să fie în recesiune, în contextul încetinirii activităților economice din cauza tensiunilor internaționale

Economia Germaniei a fost în recesiune în 2024, având o scădere de 0,4%, în contextul încetinirii activităților de producție pe fondul tensiunilor geopolitice, anunță Oficiul german pentru Statistică (Destatis). ”Conform estimărilor preliminare, valoarea PIB-ului a scăzut cu 0,2% în 2024 comparat...

Comisarul UE pentru Extindere: Extinderea Uniunii Europene se va baza pe MERIT, nu pe geopolitică. Muntenegru și Albania ar putea ADERA la UE în 2028

Marta Kos, comisarul UE pentru Extindere, a declarat că orice extindere a Uniunii Europene se va baza pe merit, mai degrabă decât pe geopolitică. Vorbind pe această temă la o audiere a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European de la Bruxelles, Kos a subliniat că procesul trebuie să...

Parlamentarii POT și AUR au semnat pentru demiterea lui Klaus Iohannis/ Cum arată LISTELE de semnături

Aproximativ 125 de parlamentari POT, AUR, USR și SOS au semnat pentru ca președintele Klaus Iohannis, al cărui mandat a fost prelungit, să plece acasă. Și în PNL au fost voci care au cerut pe la colțuri demiterea lui Iohannis, însă președintele Ilie Bolojan nu i-a luat în seamă.    „Av...

Vadim Krasnoselski: Rusia va relua curând livrările de gaze către Transnistria, sub formă de „ajutor umanitar”

Liderului regiunii separatiste Transnistria, Vadim Krasnoselski, a mers în vizită la Moscova, acolo unde, spune el, a discutat cu oficialii ruși despre reluarea livrărilor de gaze naturale către Transnistria, în contextul în care, de la 1 ianuarie, aceasta se confruntă cu o criză energetică, după...

Puiu Popoviciu a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Băneasa. Decizia este definitivă

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost achitat definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în dosarul Băneasa, în care fusese condamnat inițial la 7 ani de închisoare. ICCJ a respins, miercuri, ca nefondat, apelul DNA la decizia de achitare în revizuire, în dosarul omului de afaceri ...

Un bărbat s-a filmat în timp ce AGRESEAZĂ o femeie pe o stradă din Capitală, în urma unei provocări pe TikTok. Individul, ARESTAT preventiv

Oamenii legii din cadrul Poliției Capitalei s-au sesizat cu privire la un individ, ce s-a filmat în timp ce agresează fizic o femeie în vârstă pe o stradă din București, sector 6. Acesta a postat imaginile revoltătoare pe platforma TikTok, ca răspuns la o provocare.  UPDATE: Individul care a agre...

Crește CONCURENȚA pe piața bancară! Cea mai mare bancă din Polonia și-a început activitatea în România. Cine conduce filiala de la București

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia în funcție de active, și-a început activitatea în România. La 1 ianuarie, filiala corporativă a PKO Bank Polski din București și-a început activitatea operațională. Sucursala a fost înființată în primul rând pentru a sprijini companiile poloneze car...

După 31 de ani de muncă, românca Maria a depus cerere de pensionare. Ireal ce răspuns a primit

După 31 de ani de muncă, românca Maria a depus cerere de pensionare. Ireal ce răspuns a primit din partea autorităților. Maria Cozac, căci așa se numește, a muncit ani buni în străinătate. Însă femeia s-a confruntat cu probleme birocratice atunci când a depus actele în vederea pensionării. Maria ...

BANC | Bulă și chelnerul de la bar

Redacția Gândul vă aduce doza zilnică de râs și bună dispoziție. Umorul este excelent pentru a combate stresul și a vă conecta cu ceilalți.  -Chelner, am fost azi-noapte aici? -Ooo, domnule Bulă! Da, ați fost. -Și ce am făcut? -Ați băut! -Cât? -Muuult! V-ați făcut pulbere. Ați băut de 400 de lei....

BNR a decis că mențină dobânda cheie la 6,5%. Ce PRESUPUNE mai exact acest lucru

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri, în prima ședință din acest an, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, anunță Banca Națională. „Deciziile CA al BNR vizează asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.