Anul 2025 a început în forță cu plata taxelor și a impozitelor către stat. Motivul nu mai este un secret pentru nimeni și anume că statul, în contextul actual, are nevoie urgentă de bani confruntându-se cu un deficit foarte mare. Este important de precizat că o categorie de români va trebui să plătească impozit până la 27 ianuarie, astfel vor trezi cu amenzi care pot ajunge la de cinci ori salariul mediu net.
Mai exact, pentru dividendele – inclusiv cele interimare – distribuite persoanelor fizice sau juridice în cursul anului 2024, dacă plata lor efectivă nu s-a făcut până la 31 decembrie 2024, impozitul aferent trebuie declarat și achitat până la 27 ianuarie 2025, potrivit Codului fiscal, potrivit informațiilor stiripesurse.ro.
În contextul majorării impozitului de la 8% la 10%, amintim că, pentru dividendele interimare distribuite în 2024, cota rămâne de 8%.
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni:
b) neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora;
2) Contravenţiile prevăzute se sancţionează astfel:
a) cu amendă de la 25.000 lei la 27.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1)
b) cu amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1)
Măsurile fiscale introduse prin Odonanța Trenuleț, pentru creșterea veniturilor bugetare, ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, potrivit informațiilor newsweek.ro. Mai exact, este vorba despre creșterea impozitului la dividende, eliminarea facilităților pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi.
Reamintim că sute de poliţişti din mai multe judeţe ale ţării au protestat, marţi, faţă de reducerea veniturilor, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei ”trenuleţ”. Unii dintre angajații MAI au pichetat sediile instituţiilor, iar alţii au pornit în marş pe străzile din oraşele în care sunt. Pentru data de 17 ianuarie, poliţiştii anunţă un miting de amploare al salariaţilor din MAI.
Reducerea cheltuielilor în sistemul de sănătate, hotărâtă de Coaliție pentru diminuarea deficitului bugetar în 2025, ar putea afecta investiţiile în acest domeniu, avertizează Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.