Majorarea taxelor este iminentă dacă nu vor scădea cheltuielile de funcționare a statului este de părere președintele interimar al PNL Ilie Bolojan. Acesta a declarat la Digi 24 că țara este într-un echilibru bugetar foarte subțire și doar adoptarea „ordonanței trenuleț” a făcut ca România să nu intre în colaps financiar.
Ilie Bolojan spune că doar eliminarea risipei de la bugetul de stat va mai pune lucrurile pe un făgaș normal și funcțional, altfel creșterea taxelor este una iminentă pentru a ieși din impasul financiar în care se află țara.
Eu nu am făcut niciun fel de promisiune și vă rog să aveți în vedere această chestiune legată de faptul că nu vor fi taxe noi. Trebuie să știm următorul lucru și să nu le creăm românilor niște așteptări fără fundament. Țara este într-un echilibru bugetar foarte subțire, pentru că anul trecut, dar nu numai anul trecut, și în anii anteriori am cheltuit am cheltuit mai mult decât ne putem permite. Subliniez asta. prin urmare, avem 2-3 posibilități: sau ne scădem cheltuielile de funcționare ale statului, eliminând risipa, ne controlăm investițiile, ne luăm credite în continuare sau dacă nu vom face acest lucru, e doar o problemă până taxele vor trebui majorate și nu numai că vor fi majorate, vor fi niște consecințe foarte proaste pentru țara noastră. Prin urmare, trebuie să fim realiști și eu voi susține întotdeauna ca înainte de a majora taxe, să vedem ce putem face ca să ne reducem cheltuielile la maxim și să ne controlăm cheltuielile, a declarat liderul PNL la Digi 24.
Bolojan vrea să le dezvăluie românilor de unde vine problema și care sunt sectoarele în care cheltuielile statului sunt mari și inutile.
Le-am cerut miniștrilor, dacă nu putem modifica contractele de mandat de pe o zi pe alta, pe care le au acești oameni care conduc companiile de stat, indiferent de ce minister, dacă nu putem modifica contractele colective de muncă care prevăd drepturi uneori aberante pentru anumite componente din companiile de stat, de exemplu, dar și din anumite autorități. Atunci le-am cerut și consider că trebuie făcute toate publice. Măcar românii pot vedea unde este nesimțirea mare(..) Transparența este o chestiune obligatorie, iar acolo unde nu se înțelege că există o chestiune de decență și de respect minim față de români, eu cred că acești directori de companii sau de autorități trebuie demiși, dacă acest contract de mandat permite acest lucru.
„Ordonanța trenuleț” a mai salvat situația, altfel deficitul bugetar ar fi aruncat România în colaps financiar.
Dacă nu s-ar fi adoptat, nu am fi avut un deficit de peste 8%, ci am fi ajuns la 11-12%, ceea ce ar fi însemnat pentru România intrarea în incapacitate de plată.
CITEȘTE ȘI: