Anunțata candidatură a primarului general Nicușor Dan, ca independent, la cea mai înaltă funcție în Stat, pare a fi anevoioasă, obstacole dintre cele mai diverse șubrezind încrederea populară în favoritul președintelui Iohannis și al consilierului prezidențial al acestuia, Sandra Pralong, întemeietoarea fundațiilor finanțate de George Soroș în România încă din ianuarie 1990.
Întrucât votul popular la prezidențiale reflectă deja, conform rezultatelor din 24 noiembrie și sondajelor ulterioare, tensiunile din societate, drumul de la cele 350 de mii de sufragii obținute în București până la milioanele de opțiuni necesare din restul țării este lung, iar cartea de vizită a performanței administrative din Capitală este una cel puțin problematică.
La nivel local, situația economico-financiară a orașului este una dezastruoasă, indicând o gestiune defectuoasă a banilor publici. Pe de o parte, blocajul edilitar și al dezvoltării a readus urbea la o contribuție modestă la Produsul Intern Brut, similară anului de criză 2009.
Cea mai importantă industrie din orice țară, prin efectul de multiplicare în economie – construcțiile – a fost paralizată prin suspendarea urbanismului, afectând toate investițiile, publice și private.
Abuzul de nesupunere spre aprobarea Consiliului General a documentațiilor tehnice obligatorii prin lege (PUZ) a condus deja, în sute de procese, la hotărâri de instanță care au păgubit deja bugetul de sume uriașe, după cum reclamă manageri și juriști de top.
Astfel, ignorarea și sfidarea judecătorilor, însemnând cheltuieli cu avocații și amenzi zilnice uriașe, însumând milioane de euro, sunt analizate de Curtea de Conturi și organele de anchetă, urmare a nepunerii în aplicare, de către primarul general, a sentințelor definitive dispuse de magistrați.
Tot o problemă economică de proporții a fost semnalată recent de ministrul Energiei. Sebastian Burduja arată că Municipalitatea datorează nu mai puțin de un miliard de lei către ELCEN, punând producătorul de energie termică în imposibilitatea de a-și reabilita și moderniza capacitățile de producție din fonduri alocate prin PNRR.
Deși stabilizarea situației financiare a fost unul din marile angajamente luate de Nicușor Dan, în cei 5 ani de mandat de până acum rezultatele au fost contrare promisiunilor.
Cu titlu de amuzament, edilul s-a lăudat recent pe Facebook, paradoxal, cu „succesul” încasărilor de 1,2 milioane de euro obținute prin închirierea Arenei Naționale pentru 74 de evenimente sportive, muzicale și nu numai.
Caz în care am putea constata că investiția de peste 200 de milioane de euro este administrată păgubos: fie corupția este cauza, fie filosofia personală a primarului amintește de comunism, nicidecum de capitalism.
La nivel național, reputația de „bun gospodar” a fost anulată de scandalurile și acuzațiile de incompetență la adresa primarului, lansate de toți primarii de sector, inclusiv de cei afiliați sau apropiați lui Nicușor Dan, precum fostul edil USR de la 2, Radu Mihaiu, sau fostul discipol al Monicăi Macovei, Ciprian Ciucu, reales în vară la sectorul 6.
Ecoul nefast a fost preluat și de protestatarii care au manifestat duminică la București. Aceștia au scandat și împotriva șefului Municipalității, probabil urmare a apropierii sale de actualul președinte al României. Cum bună parte dintre participanții la marș erau din Capitală, aceștia și-au strigat nemulțumirile față de situația dezastruoasă a termoficării, a traficului și mediului, a parcurilor și a șantierelor abandonate.
De asemenea, și inițiativele de ordin legislativ susținute de Nicușor Dan – inclusiv prin demersul Referendumului – au generat multe discuții în societate cu privire la riscul de naționalizare.
Dacă solicitările făcute de primar ar fi transpuse în practică, ne-am putea trezi în situația în care curtea oricărui român să fie înregistrată ca spațiu verde, limitându-i acesta posibilitatea de a o folosi cum dorește, dar și asigurând accesul public pe terenul unui particular.
Semnalul de alarmă față de această încălcare a dreptului constituțional la proprietate – o valoare fundamentală a „dreaptei” de la care edilul susține că se revendică – este cu atât mai îngrijorător, cu cât curentul naționalist, în creștere și în România, și-a manifestat deja nemulțumirea cu privire la anularea alegerilor prezidențiale, considerată neconstituțională.
La nivel internațional, simpatia multor alegători din Europa pentru realegerea lui Donald Trump la Casa Albă echivalează cu o antipatie fățișă pentru susținătorii valorilor așa-numite „globaliste” sau „progresiste”.
De aceea, este foarte greu de anticipat că parteneriatul cu Statele Unite va putea fi asigurat la fel de bine dacă primarul va ajunge, pe modelul Băsescu sau Iohannis, președintele României.
Și asta poate fi o explicație a aversiunii protestatarilor din valul conservator și național. Cum ar putea Nicușor Dan să interacționeze, din calitatea de protejat al rețelei Soroș, cu adversarul declarat al miliardarului american, Donald Trump?
Stradă de EV MEDIU în Bucureștiul administrat de Nicușor Dan. „Edilul stă până la 8 ore în instanță, 3 zile pe săptămână, nu dezvoltă infrastructura”
Nicușor Dan, un FALS apărător al spațiilor verzi? „A promovat o reală confuzie! Încearcă, disperat, să mascheze neputința administrației sale”
Nicușor Dan ATACĂ Parlamentul în problema spațiilor verzi: „Acțiune meschină şi nocivă” / Avocat: „E NEOMARXIST, încalcă dreptul la proprietate”
Nicușor Dan a BLOCAT Capitala la nivelul urbanismului, dar dă vina pe „moștenirea” Gabrielei Firea. Cifrele seci îl contrazic – ANALIZĂ COMPARATIVĂ
Jocuri pentru SPĂLAREA imaginii lui Nicușor Dan? Cine se află în spatele anunțatei dezbateri unde sunt invitați cei 4 favoriți ai cursei pentru PMB