Dana Budeanu a transmis un mesaj tranșant pentru Călin Georgescu, candidatul suveranist independent la Președinția României și, mai mult, a făcut o analiză punctuală referitoare la „suveranismul aberant” și „ruptura de lanțurile comerciale globale”.
Dana Budeanu face, astfel, și un apel la istorie și spune că „naționalismul retrograd” nu a adus decât dezastre de-a lungul timpului, dând și exemple elocvente în acest sens, începând cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când a fost declanșat un val de naționalism.
Mesajul către Călin Georgescu a fost transmis într-un text – „Lecții despre suveranism” – pe care Dana Budeanu l-a postat în aplicația „Verdict by Dana Budeanu”.
„Scriu acest articol pentru că cei mai slabi cu duhul să înțeleagă ce înseamnă suveranismul aberant și ruptura de lanțurile comerciale globale. Puțini dintre ei își mai aduc aminte că, imediat după al doilea război mondial, a început un val puternic de autodeterminare națională pe glob.
State precum India sau Pakistan, urmate de o listă lungă din Africa, au ieșit de sub dominația «barbară» a Vestului pentru a-și găși calea suverană de dezvoltare economică.
Nu este nici locul, și nu avem nici timpul necesar, să vă povestesc despre masacrele din Congo care au urmat acestui val de naționalism retrograd. Cert este însă acum, privind retrospectiv, că lucrurile arată groaznic pentru Africa după aproape 60 de ani de la începutul acestui fenomen.
Singurele state care au reușit să intre pe drumul dezvoltării au fost acelea care au îmbinat investițiile străine directe cu un plan strategic național de dezvoltare, mare parte dintre acestea fiind localizate în Asia.
Adevărata dezvoltare economică! Aruncând o privire asupra altor indicatori, lucrurile arată și mai groaznic, mai puțin de 50% din noii născuți sunt înregistrați în statele din Africa sub-sahariană, de exemplu Congo făcând ultimul recensământ acum 40 de ani. Vă scriu aceste cifre că să înțelegeți un pic lumea în care trăim și veridicitatea statisticilor globale despre populație sau morți, aviz amatorilor care lingeau la televizor cifrele cu decedații de pe continente în pandemie”, notează Dana Budeanu.
„Africa reprezintă exemplul perfect de continent părăsit de șefii la lume”, continuă Dana Budeanu.
„Singurele deal-uri care se fac sunt cele punctuale pe anumite resurse strategice, restul fiind doar un schimburi comerciale seci fară investiții majore care să dezvolte economic profund aceasta regiune.
Evident că fac abstracție de partea de turism, care nu necesita volume investitionale atât de ridicate precum alte sectoare că industria sau serviciile de infrastructura fizică/digitală.
Calea ruperii de lumea civilizată este una cu un singur sens, în care singurii perdanți sunt aceia care considera că pot reinventa traseul dezvoltării economice fară bani. Credința că cineva va investi în tara ta fară să urmărească profitul, de dragul propășirii tale economice, este o aberație indescriptibila.
Ifosele de naționalism suveranist în secolul 21 reprezintă o greșeală colosală. Acest trend artificial a fost potentat cu ajutorul rețelelor sociale pentru a crea un haos politic în Europa. Atât și nimic mai mult. America vrea să se asigure că Europa va juca rolul de ospătar în blocul occidental în spatele cortinei care se va trage în noul Război Rece de secol 21.
Unde înjuram ieri doar sovietici, astăzi vom scuipa și chinezi, sub aplauzele unor populații îndobitocite a căror viață depinde de produsele realizate în aceste zone.
Facem glumite despre chinezi, dar suntem suficient de ipocriți încât să folosim smartphone-uri produse acolo, medicamente a căror substanțe active provin predominant din India și China sau alte bunuri de consum.
Filozofia lui Călin File din Poveste este o simplă utopie pentru unii care nu înțeleg nimic despre nimic. Astăzi, când România este în cel mai bun moment economic al istoriei sale, depășind state precum Ungaria sau Grecia, să pui la îndoială beneficiul ralierii la Occident este o erezie mizerabilă”, încheie Dana Budeanu.