Condimentul cu proprietăți antioxidante, care poate să ofere un gust unic mâncării și băuturilor, este nucșoara. Au fost efectuate mai multe studii pe animale, iar oamenii de știință au descoperit că acest condiment poate să ofere organismului o serie de beneficii. Printre acestea se numără reducerea inflamației din corp sau a glicemiei. Iată mai jos, în articol, detalii despre acest condiment.
Nucșoara este condimentul cu proprietăți antioxidante care oferă un gust unic mâncării și băuturilor. În România se găsește în majoritatea lanțurilor comerciale, dar și în magazinele care au acest specific. Pentru că ne aflăm în perioada sărbătorilor de iarnă, nucșoara este des consumată la băuturi precum ciocolata caldă sau cafea. Nucșoara poate fi utilizată și în diverse mâncăruri, precum supa de dovleac sau la rețetele cu cremă de brânză. De-a lungul anilor, oamenii de știință au efectuată câteva studii referitoare la efectele consumului de nucșoară asupra organismului.
În trecut, nucșoara era considerată o „marfă de schimb”. În lumea comerțului, nucșoara avea o valoare foarte mare, fiind considerat un condiment foarte prețios. A fost atât de prețios încât a provocat și un război. Conflictul a vut loc în Insulele Banda, care au fost cucerite de olandezi. Au făcut un masacru pentru a putea pune monopol pe comerțul cu nucșoară.
Nucșoara, considerat a fi condimentul cu proprietăți antioxidante, a intrat și în vizorul oamenilor de știință. Proveniența sa este de la arborele „Myristica fragrans”. La nivel global, Indonezia este statul care produce cea mai mare cantitate de nucșoară. Oamenii de știință au derulat mai multe studii pe șobolani și au descoperit că nucșoara ar putea să reducă inflamația. De asemenea, ar putea să întărească apărarea antioxidantă a organismului și să prevină deteriorările stresului oxidativ. În cazul șobolanilor, nucșoara le protejează ficatul. În cazul peștilor zebră, nivelul de enzime antioxidante crește.
În urma unui studiu efectuat pe șobolani, în anul 2016, oamenii de știință au aflat că ulei de nucșoară ar putea să reducă umflăturile articulare, inflamațiile și durerile. În acest sens, acest condiment bogat în antioxidanți ar putea să ajute și sănătatea persoanelor care suferă de boli inflamatorii. Însă, până acum, testele realizate pentru oameni sunt limitate. Nu există suficiente studii care să arate ce efecte benefice ar putea să producă nucșoara asupra organismului uman. Studiile mai arată că nucșoara ar putea să reducă colesterolul și glicemia. Condimentul conține în jur de 25 de compuși care să ajute, de exemplu, la reglarea glicemiei.
Într-un alt studiu, șobolanii diabetici au primit extract de nucșoară timp de 28 de zile. Oamenii de știință au aflt că nivelul de zahăr în sânge le-a scăzut. Pancreasul a arătat o funcționare mai bună, arată Health.com.
De reținut faptul că nucșoara trebuie consumată în cantități cât mai mici. În caz contrar, ar putea să provoace intoxicație. De asemenea, intoxicația cu nucșoară ar putea fi fatală.
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ
Alimentul bogat în vitaminele C și B12 care reprezintă o reală sursă de probiotice. Specialiștii recomandă să se consume 200 de grame, zilnic
Fructul bogat în antioxidanți care stimulează organismul. Are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice
Beneficiile consumului de POMELO. Superalimentul exotic cu efecte uimitoare asupra sănătății. Cum se mănâncă corect acest fruct
Ce se întâmplă în organism dacă se consumă câte o linguriță de ulei de măsline, zilnic