Un an 2025, cu o semnificație aparte pentru Biserica Ortodoxă Română care sărbătorește o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Momentul va fi marcat, pe tot parcursul anului viitor prin manifestări diverse, printre care proclamarea canonizării mai multor sfinți români contemporani și sfințirea mare a Catedralei Naționale.
Primul eveniment dedicat acestei aniversări istorice va avea loc chiar miercuri, în prima zi din an, când 2025 va fi proclamat drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea.
În vederea promovării Centenarului, Patriarhia Română a stabilit o identitate vizuală specială a evenimentului istoric, cu o simbolistică profundă. Mai exact, logoul aniversării, numit Sigiliul Centenar, este simbolul principal al identității Centenarului Patriarhiei Române, potrivit informațiilor basilica.ro.
Este important de precizat că Sigiliul Centenar cuprinde numărul 100 format din 2 ovale și Crucea Patriarhală, element central, care simbolizează cifra 1. În plus, sigiliul utilizează mai multe simboluri specifice arhierești, prezente și pe blazonul Patriarhal, precum mitra, crucea de procesiune, cârja episcopală.
Potrivit sursei citate, cele trei puncte verticale de pe mitră reprezintă Sfânta Treime, cele două ovale stânga-dreapta sunt icoanele evangheliștilor de pe mitra arhierească și, tot la mitră, cele șase cercuri orizontale se referă la cei șase patriarhi pe care i-a avut România în cei 100 ani.
De asemenea, cele 10 puncte adiacente crucii din centrul sigiliului reprezintă cele 10 Mitropolii ale Patriarhiei Române. Numărul 100 vine să completeze, în clar, la baza logoului, identitatea vizuală a evenimentului istoric.
Biserica Ortodoxă Română a primit amenințări din Rusia: Vor exista „CONSECINȚE grave” / De la ce a plecat supărarea Patriarhului Kiril