„Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare a ajutorului umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare. Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile. Autoritățile fac totul ca să ușureze situația”, a declarat Sandu.
Energie și căldură de la Vest
Președintele a oferit asigurări că localitățile de pe malul drept al Nistrului vor avea acces la resursele necesare pentru întregul sezon de încălzire, datorită achizițiilor deja efectuate. În același timp, Sandu a condamnat Kremlinul pentru alimentarea conflictului transnistrean.
„Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație, a susținut regimul timp de trei decenii și astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60 de procente mai mic decât salariul mediu pe malul drept. E clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar”.
Pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană.
Citiți și: Anunț șoc: Gazprom va opri EXPORTURILE de GAZ spre Republica Moldova de la 1 ianuarie. Maia Sandu, apel la economisire și solidaritate