Un milion de seniori din România riscă să rămână fără pensie începând cu 1 ianuarie 2030, potrivit unui semnal de alarmă tras de experții financiari. Țara noastră se apropie de un punct critic în ceea ce privește sistemul public de pensii, iar cauza ar fi dezechilibrele majore apărute în bugetul public.
Peste toate acestea s-a suprapus și un val masiv de pensionări în rândul generației „decrețeilor”.
Această generație, născută între anii 1967-1969, numără peste 1,4 milioane de persoane, care se apropie de vârsta pensionării. Estimările făcute de specialiști arată că, în următorii ani, în jur de 1,6 milioane de români vor părăsi câmpul muncii, devenind beneficiari ai pensiei de stat.
Dacă în prezent avem 5 milioane de pensionari, România se pregătește să facă față unui „tsunami” de 6,6 milioane de persoane pensionate.
Lună de lună, statul român cheltuie peste 13,7 miliarde de lei pentru plata pensiilor, iar această sumă a crescut semnificativ după recalcularea din septembrie 2024. Ajustarea impusă de noua lege a pensiilor a mai adăugat încă 2,5 miliarde de lei, în fiecare lună, la nota de plată.
Când noul val de pensionari va lovi sistemul public, experții financiar susțin că actualul buget nu va putea susține toate pensiile, scrie newsweek.ro. Cu alte cuvinte, nu vor mai fi bani pentru toți!
O altă problemă majoră observată este legată de randamentul scăzut al contribuțiilor la sistemul public. Andreea Nică, vicepreședinte CFA România, afirmă că foarte mulți români vor primi pensii mult mai mici decât suma totală cu care au contribuit la bugetul statului.
Iar speranța de viață redusă (în România este în jur de 74 de ani) face ca mulți oameni să nu își mai recupereze vreodată integral banii virați drept contribuții.
„Am avut o creștere a pensiilor anul trecut, în septembrie, care nu a fost ancorată într-o sursă de venit bugetar. A fost o creștere cu scop electoral, evident. S-a putut face din pix. Este o creștere bună pentru că aveam pensiile mult prea mici. În același timp, este o creștere bazată pe salarii care au crescut mai lent”, explică Andreea Nică.
Un alt obstacol major este nivelul scăzut al salariilor. Peste un milion de români câștigă salariul minim, iar taxele colectate de la aceștia sunt insuficiente pentru a susține sistemul de pensii. Astfel, creșterile salariale lente și economia informală fac ca această problemă să persiste pe termen lung.
„Avem peste un milion de români care câștigă salariul minim pe economie și, bineînțeles, contribuțiile lor, impozitele pe care le plătesc, sunt la nivelul acesta. Așa că este bine că avem pensii care au crescut, este însă complicat pentru că o mare parte din deficit poate fi explicată prin această creștere de pensii și de salarii în sectorul bugetar” – Andreea Nică
Vicepreședintele CFA subliniază că, dacă pensionarii de acum au pensii mici, pensionarii de peste 20 de ani nu vor mai avea pensii în niciun fel dacă nu sunt încurajați să încerce să lucreze cât de mult.
În contextul dat, specialiștii avertizează că, fără reforme majore, sistemul actual de pensii publice va ceda. Printre măsurile propuse se numără:
Județele din România în care pensionarii vor primi 531 lei în plus la PENSIE, fără să fi contribuit
Care pensionari români vor pierde 540 de lei la PENSIE, anul acesta
Ai muncit înainte de 2001? Cum va fi recalculată PENSIA ta acum, în 2025
Klemen Hunor: Momentan nu există bani pentru indexarea pensiilor. Poate pentru cele mici