Comisia Europeană (CE) avertizează că resursele de apă sunt într-un declin accentuat, deoarece continentul nostru se confruntă cu o secetă extremă. În acest context, pentru a face față acestei crize, autoritățile din mai multe zone afectate adoptă mai multe măsuri restrictive, potrivit Capital.ro.
De exemplu, în districtul Bodensee, din sudul Germaniei, au fost impuse restricții stricte privind utilizarea apei din surse naturale.
De exemplu, extracția apei din râuri și pârâuri fără autorizație este interzisă, fiind vizate udarea grădinilor și a terenurilor agricole. Încălcarea acestor reguli se pedepsește cu amenzi ce pot ajunge chiar și până la 10.000 de euro.
Există, însă, și unele excepții: adăparea animalelor și colectarea apei cu recipiente manuale, precum gălețile. Autoritățile recunosc că nu își doresc nepărat să aplice sancțiuni, cât să atragă atenția asupra gravității situației actuale.
Autorităților europene precizează că această criză a resurselor de apă sunt legate de efectele schimbărilor climatice, care determină tot mai multe perioade de secetă prelungită în Europa. Această situație afectează nu doar Germania, ci întregul continent.
Potrivit Greenpeace, nu mai puțin de 471 de localități din Austria riscă să rămână fără apă până în anul 2050, dacă nu se adoptă măsuri eficiente, cea mai vulnerabilă fiind regiunea Austria Inferioară, unde pericolul este considerat major.
Așadar, utilizarea apei va trebui regândită fundamental – atât în gospodării, cât și în agricultură și industrie, iar dacă seceta devine o constantă, adaptarea rapidă devine o necesitate.
Potrivit specialiștilor, și România se confruntă cu seceta prelungită, iar procesul de deșertificare amenință serios producțiile agricole, în special în vestul țării.
Aceiași specialiști susțin, însă, că tot mai multe terenuri agricole din vestul României devin aride, fenomen care se extinde și în alte zone ale țării, precum sudul.
În prezent, grâul riscă să fie compromis din cauza lipsei de apă în sol, acum fiind într-o perioadă esențială a dezvoltării sale.
În multe regiuni, lacurile de acumulare sunt aproape goale, iar cei mai mulți fermieri nu au posibilitatea să irige culturile.
FOTO – Captură video: Antena 3