Piața de electro-IT din România este un bun barometru socio-economic. Pe de o parte, conține numeroase obiecte folositoare, iar pe de altă parte, bunurile din această categorie au durată de viață suficientă pentru a ne permite să amânăm noi achiziții în vremuri nesigure.
Anul trecut, românii au cheltuit circa 5 miliarde de euro pe produse electro-IT. Totuși, inflația record și-a pus amprenta asupra pieței locale de electronice și electrocasnice, românii fiind mai prudenți când vine vorba de achiziții.
Cele mai bune evoluții le-au avut friteuzele, unde creșterea a fost de 100%, produsele pentru stilizarea părului și boxele mini-portabile.
La polul opus s-au situat purificatoarele de aer, uscătoarele de păr sau storcătoarele de fructe, care au înregistrat scăderi.
Retailerii spun că, după ieșirea din pandemie, începutul războiului de la granița a generat o polarizare.
Acum, lumea se îndreaptă ori spre achiziții foarte ieftine ori foarte scumpe, iar în ultima perioadă comportamentul consumatorului român a devenit unul foarte rațional, lipsit de emoție.
Retailerii consideră că au motive de optimism și în continuare, avantajul României stând în faptul că piața locală mai are mult de recuperat față de cele vestice.
Spre exemplu, față de Germania, consumul mediu pe segmentul de electro-IT în piața autohtonă este de 4-5 ori mai mic.