Cei care obișnuiesc să cumpere apă din magazine observă că se duc tot mai mulți bani pe ea. De exemplu, o familie cheltuiește în jur de 100 euro, lunar, pe acest produs.
Prețurile au explodat în ultima vreme, mai ales de când a fost introdusă taxa pe ambalaj. De exemplu, o sticlă de 2 litri de apă Bucovina costă 3,79 lei, dar la aceasta se adaugă garanția de 0,50 bani, așa că prețul final este de 4,29 lei.
Pe zi ce trece, apa e tot mai scumpă, iar banii se scurg tot mai rapid din buzunare, pentru cei care beau doar apă minerală îmbuteliată din supermarket, notează Observator TV.
O familie cu doi adulți și doi copii ar avea nevoie lunar de 120 de sticle de apă, la un consum de 2l/zi. Dacă această cantitate e cumpărată și nu se consumă și apă de la robinet, bugetul e grav afectat.
Într-un an, costurile cu apa ajung la 5.760 lei.
„În România, din varii motive, ne este teamă să consumăm apă de la robinet. Mult mai mulți români cumpără apă îmbuteliată decât se întâmplă în cazul slovenilor, nemților, francezilor ș.a.m.d. Introducerea sistemului SGR a avut un impact. Am avut creșteri de preț care au fost generate de scumpire a unor factori de producție, dacă s-a scumpit plasticul, dacă s-au scumpit alte lucruri, dacă s-a scumpit forța de muncă în fabricile care se ocupă de îmbuteliere a apei la noi în țară. Asta, evident, contribuie pe parte contabilă la creșterea prețurilor”, precizează Christian Năsulea, profesor de economie.
Așa că și prețurile sunt pe măsură. S-au dublat în ultimii 3 ani și am ajuns să plătim pentru apă mai mult decât în Grecia, Spania sau Italia.
Alternativa la apă îmbuteliată este un filtru de apă potabilă. În funcție de cât e de performant, acesta costă de la câteva sute de lei până la câteva mii, însă investiția poate fi recuperată în câteva luni. Românii consumă, anual, 2,4 miliarde l de apă îmbuteliată.
FOTO – Captură video: Observator TV