Un nou tratament promite să abordeze o gamă mai largă de cancere, cu mai puține efecte secundare decât radioterapia convențională. De asemenea, terapia durează mai puțin de o secundă.
La periferia orașului Geneva din Elveția au loc experimente care ar putea conduce într-o zi la apariția unei noi generații de aparate de radioterapie. Se speră că aceste dispozitive ar putea face posibilă vindecarea tumorilor cerebrale complexe, eliminarea cancerelor care au produs metastaze și, în general, limitarea efectului pe care tratamentul cancerului îl exercită asupra corpului.
Locul de desfășurare al acestor experimente este Laboratorul european pentru fizica particulelor (Cern), cunoscut în întreaga lume drept centrul de fizică a particulelor care a dezvoltat Large Hadron Collider, un inel de magneți supraconductori lung de 27 de kilometri, capabil să accelereze particulele până aproape de viteza luminii, potrivit BBC.
Fără îndoială, cea mai mare realizare a Cern-ului a fost descoperirea în 2012 a bosonului Higgs, așa-numita „particulă a lui Dumnezeu”, care conferă masă altor particule și, astfel, pune bazele a tot ceea ce există în univers. Dar în ultimii ani, expertiza unică a centrului în accelerarea particulelor de înaltă energie a găsit o nouă nișă – lumea radioterapiei cancerului.
În urmă cu 11 ani, Marie-Catherine Vozenin, un radiobiolog care lucrează în prezent la Geneva, și alții au publicat o lucrare în care prezentau o abordare nouă a , pe care au numit-o Flash. Prin administrarea de radiații la doze foarte mari, cu expuneri de mai puțin de o secundă, aceștia au demonstrat că este posibilă distrugerea tumorilor la rozătoare, păstrând țesuturile sănătoase.
Impactul a fost imediat. Experții internaționali au descris-o ca fiind o descoperire fundamentală și a impulsionat colegii din întreaga lume să efectueze propriile experimente folosind abordarea Flash pentru a trata o mare varietate de tumori la rozătoare, animale de companie și acum la oameni.
Conceptul Flash a avut rezonanță deoarece a abordat unele dintre limitările de lungă durată ale radioterapiei (una dintre cele mai comune terapii împotriva cancerului), pe care două treimi dintre pacienții cu cancer o vor primi la un moment dat pe parcursul tratamentului.
În ultimii ani, studiile pe animale au arătat în mod repetat că Flash face posibilă creșterea semnificativă a cantității de radiații administrate organismului, minimizând în același timp impactul pe care îl are asupra țesuturilor sănătoase. Într-un experiment, sănătoși cărora li s-au administrat două runde de radiații prin intermediul Flash nu au prezentat efectele secundare tipice care ar fi fost de așteptat în timpul celei de-a doua runde. Într-un alt studiu, animalele tratate cu Flash pentru cancerul de cap și gât au prezentat mai puține efecte secundare, cum ar fi reducerea producției de salivă sau dificultăți de înghițire.
În prezent, un număr tot mai mare de teste pe oameni încep să aibă loc în întreaga lume. Cincinnati Children’s Hospital din Ohio, SUA, planifică un studiu în fază incipientă la copiii care s-a răspândit la oasele pieptului. Între timp, oncologii de la Spitalul Universitar din Lausanne, Elveția, efectuează un studiu de fază 2 – în care se pun la punct detaliile, inclusiv doza optimă, eficiența tratamentului și existența efectelor secundare – pentru pacienții cu cancer de piele.