Imagini cutremurătoare de la incendiile din California au ținut prima pagină a ziarelor în ultimele câteva săptămâni. Pe lângă casele arse, au apărut imagini cu un pui de căprioară căutând ajutor în mijlocul fumului, în timp ce o altă fotografie a surprins o țestoasă a deșertului rătăcind pe străzi printre persoanele evacuate.
Cu toate că, la fel ca oamenii, animalele sălbatice sunt susceptibile la pericolele imediate ale incendiului, de la inhalarea fumului la stresul termic, cercetările au arătat că, adesea, sunt surprinzător de puține decese ale animalelor ca efect direct al incendiilor.
În schimb, animalele sălbatice tind să fie mai vulnerabile în perioada imediat următoare, atunci când adăpostul și hrana sunt tot mai rare, potrivit BBC. Totuși, cum reușesc diferite specii să supraviețuiască în mijlocul unui astfel de fenomen extrem?
Incendiile reprezintă o problemă gravă, iar pierderile de vieți omenești, proprietăți și economii pot fi imense. Se estimează că incendiile din Los Angeles care au avut loc în ianuarie 2025 au costat peste 135 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, nu este o problemă intrinsecă pentru viața sălbatică. Un studiu, care a analizat rezultatele a 31 de lucrări de cercetare din 1984 până în 2020, a constatat că 65% dintre studii nu au raportat niciun deces al animalelor ca rezultat direct al incendiilor. au o strategie de evitare a incendiului în sine, de la simpla fugă până la ascunderea în vizuini subterane sau adăpostirea în vârful copacilor.
Morgan Tingley, profesor de biologie la Universitatea din California, subliniază faptul că focul este o parte naturală a multor ecosisteme.
„Dacă nu am avea foc în sistemul nostru, „am pierde biodiversitatea”, explică Tingley.
De asemenea, animalele și plantele au evoluat pentru a trăi cu el în întreaga lume. În Australia, de exemplu, echidnele intră într-o stare asemănătoare hibernării, în timpul până când pericolul trece.
„Focul eliberează substanțe nutritive în sol și creează variații în modelele de vegetație pe suprafețe mari”, spune la rândul lui Gavin Jones, ecologist cercetător la Rocky Mountain Research Station.
Nu este vorba doar de supraviețuire. Multe specii au nevoie de foc pentru reproducere, hrană și resurse.
Cercetătorii de la Pacific Southwest Research Station au descoperit că polenizatorii se descurcă bine după incendii moderate în pădurile montane. sau se îngroapă sub pământ, iar golurile din coronamentul copacilor le oferă o varietate mai mare de flori cu care să se hrănească și locuri în care să își facă cuib.