Mulți dintre noi am auzit că oamenii își „reînnoiesc” corpul la fiecare șapte ani. Problema este că acest lucru nu este adevărat; așa că ce se întâmplă, de fapt?
la fiecare șapte ani? Mai întâi, merită să înțelegem de ce acest mit a devenit atât de popular. Se pare că își are originea într-un studiu din 2005, care a folosit o metodă nouă la acea vreme pentru a determina vârsta celulelor umane. Unul dintre autorii studiului ar fi menționat că, luând în calcul toate celulele din corp, durata medie de viață a acestora ar putea fi de aproximativ 7-10 ani.
Dacă organismul uman ar fi alcătuit doar dintr-un singur tip de celulă, atunci poate că această idee ar avea un sâmbure de adevăr, toate celulele s-ar diviza la fiecare șapte ani și ar muri exact în același timp, ca un mecanism bine sincronizat.
Însă realitatea este mult mai complexă. Corpul nostru este format dintr-o multitudine de , fiecare cu funcții și nevoi diferite, organizate în organe specializate. Asta înseamnă că unele celule se regenerează mult mai repede decât altele, iar o medie generală nu reflectă această diversitate.
De exemplu, celulele care alcătuiesc stratul superior al mucoasei stomacului, celulele foveolare, au rolul de a produce mucusul care protejează pereții stomacali de acidul gastric coroziv. Fiind prima linie de apărare, este esențial ca aceste celule să fie mereu în stare optimă. Din acest motiv, ele se reînnoiesc rapid, cu un ciclu de viață de aproximativ 10 zile.
De fapt, celulele epiteliale gastrointestinale (care căptușesc întregul tract digestiv, nu doar stomacul) reprezintă aproximativ 12% din totalul celulelor regenerate zilnic în organism. Și nu este deloc puțin, având în vedere că, în fiecare zi, corpul nostru înlocuiește în jur de 330 de miliarde de celule, subliniază IFL Science.
Însă cea mai mare proporție a acestui proces o dețin celulele sanguine. Globulele roșii, de exemplu, care au o durată medie de viață de aproximativ 120 de zile, reprezintă 65% dintre celulele înlocuite zilnic, iar toate tipurile de celule sanguine însumează aproape 90%.
Pe de altă parte, există și celule pe care le purtăm cu noi toată viața, cum sunt cele din . Acesta este și motivul pentru care leziunile la nivelul creierului și măduvei spinării sunt atât de grave, neuronii implicați nu se regenerează spontan. Totuși, în absența unor daune, aceste celule pot dura la fel de mult ca organismul în care se află; în plus, unii oameni de știință cred că ar putea supraviețui și după moartea corpului dacă ar fi transplantate.