Luna ar putea fi mai veche cu 100 de milioane de ani decât s-a crezut până acum

Luna ar putea fi mai veche cu 100 de milioane de ani decât s-a crezut până acum
📅 2024-12-20

Luna ar fi trecut printr-o „reîmprospătare” vulcanică, ceea ce înseamnă că Luna ar putea fi mai veche cu peste 100 de milioane de ani decât sugerează rocile colectate de pe suprafața sa, conform unui nou studiu.

Există mai multe motive pentru a suspecta că .

De exemplu, mineralele rare de zircon selenar indică faptul că Luna s-a format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. În plus, numeroși oameni de știință care au creat simulări ale formării planetelor sugerează că o coliziune suficient de mare pentru a crea Luna ar fi fost improbabilă la 250 de milioane de ani după apariția Sistemului Solar.

Deși impacturile cosmice uriașe erau frecvente în primele zile ale sistemului nostru solar, modelele dinamice orbitale arată că majoritatea rocilor masive care au dus la astfel de ciocniri titanice au fost integrate în corpuri mai mari acum aproximativ 4,4 miliarde de ani.

Luna ar putea fi mai veche cu 100 de milioane de ani

Un nou studiu propune acum o explicație pentru această discrepanță: suprafața Lunii ar fi fost „reîncălzită” acum 4,35 miliarde de ani. Acest proces ar fi resetat vârsta rocilor selenare, ascunzând adevărata vârstă a Lunii.

Originea Lunii încă rămâne învăluită în mister. Cercetările anterioare au sugerat că aceasta s-a format în urma unei și un corp de dimensiunea lui Marte, numit Theia, ultimul impact major din istoria Pământului.

Totuși, momentul exact al acestei coliziuni este incert. Pentru a estima vârsta Lunii, geochimiștii au analizat mostrele selenare colectate în timpul misiunilor Apollo și au folosit și alte metode. Aceste roci s-au cristalizat probabil din oceanul de magmă care a acoperit Luna după impactul final. Analizele au sugerat că Luna are aproximativ 4,35 miliarde de ani, o vârstă relativ „mică” în comparație cu începutul formării Sistemului Solar, acum 4,6 miliarde de ani.

„Nu te poți baza neapărat pe vârstele înregistrate de roci pentru a determina când s-a format Luna”, a declarat Francis Nimmo, autorul principal al studiului și cercetător în științe planetare la Universitatea din California, Santa Cruz (SUA), pentru Space.com.

Ce anume „a resetat” Luna?

Cauza acestei „reîncălziri” o reprezintă efectele mareice, același fenomen care determină ridicarea și coborârea mărilor pe Pământ. La fel cum gravitația Lunii influențează Pământul, și gravitația Pământului trage de Lună. Când s-a format Luna, orbita mult mai aproape de Pământ decât o face acum, iar efectele mareice erau mult mai puternice.

Studiul sugerează că forțele exercitate de Pământ asupra Lunii ar fi provocat tulburări majore și o încălzire intensă. Acest proces de reîncălzire ar putea explica de ce există mai puține bazine de impact vechi pe Lună decât ar fi de așteptat: aceste bazine ar fi fost șterse de activitatea intensă.

„Nu răsturnăm în mod fundamental cunoașterea convențională, ci mai degrabă reconciliem două ipoteze contradictorii. ‘Dinamiciștii’ preferă o Lună ‘veche’, iar geochimiștii preferă una ‘tânără’. Propunerea noastră poate satisface ambele perspective”, a spus Nimmo.

Cercetătorii au comparat situația cu cea a satelitului Io al lui Jupiter, cel mai activ corp vulcanic , care experimentează forțe mareice similare cu cele la care ar fi fost supusă Luna în primele sale zile, remodelându-i constant suprafața. „Acesta demonstrează cât de interconectată poate fi știința planetară”, a spus Nimmo.

În concluzie, modelele computerizate ale echipei sugerează că Luna „s-a format la aproximativ 80 de milioane de ani după începutul sistemului nostru solar”, a spus Nimmo.

Studiul oferă predicții care ar putea fi testate în viitor folosind mostre selenare ce vor fi colectate de misiunea Chang’e 6 a Chinei, care vizează partea îndepărtată a Lunii. „O nouă misiune de colectare de mostre ar fi extrem de utilă”, a adăugat Nimmo.

Oamenii de știință planifică acum simulări mai complexe și mai realiste pentru a înțelege mai bine efectele încălzirii mareice asupra geologiei Lunii. Rezultatele lor au fost publicate în revista Nature.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Test de cultură generală. Cine a fost partenerul lui Mozart?

Cine a fost partenerul lui Mozart? Lorenzo Da Ponte (născut pe 10 martie 1749, în Céneda, lângă Treviso, Veneto, Italia, și decedat pe 17 august 1838, în New York, SUA) a fost un poet și […] Articolul Test de cultură generală. Cine a fost partenerul lui Mozart? apare prima dată în Descopera.

Damian Drăghici, de Crăciun despre Minunile de pe Athos: „Se oprește creierul și ești în suflet!”

Damian Drăghici a oferit un dialog-spectacol în cel mai nou episod al podcastului „Altceva cu Adrian Artene” . Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, artistul despre care se știe că are o legătură și practică aparte cu Divinitatea, […] Articolul Damian Drăghici, de Crăciun despre Minunile ...

Luna ar putea fi mai veche cu 100 de milioane de ani decât s-a crezut până acum

Luna ar fi trecut printr-o „reîmprospătare” vulcanică, ceea ce înseamnă că Luna ar putea fi mai veche cu peste 100 de milioane de ani decât sugerează rocile colectate de pe suprafața sa, conform unui nou […] Articolul Luna ar putea fi mai veche cu 100 de milioane de ani decât s-a crezut pân...

Poluarea crește riscul de internare în spital, arată un studiu amplu

Expunerea îndelungată la poluarea aerului crește semnificativ riscul de internare în spital, atât pentru boli fizice, cât și pentru probleme de sănătate mintală. Un studiu amplu realizat în Scoția, publicat în revista BMJ Open, a […] Articolul Poluarea crește riscul de internare în spital, ...

Oceanele lumii sunt în pericol, iar unele efecte sunt deja vizibile

Oceanele sunt amenințate, iar efectele sunt vizibile și în ecosistemele de mică adâncime, afectate de înălbirea coralilor. Se cunoaște mai puțin despre impactul asupra zonelor mai adânci ale oceanului, cum ar fi zona mezofică sau […] Articolul Oceanele lumii sunt în pericol, iar unele efect...

O speologă a fost salvată pentru a doua oară în 17 luni

O speologă rănită din nordul Italiei a fost salvată la 75 de ore după ce a căzut în timp ce încerca să cartografieze o zonă neexplorată a peșterii Bueno Fonteno, au declarat salvatorii alpini, citați […] Articolul O speologă a fost salvată pentru a doua oară în 17 luni apare prima dată în D...

Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”

La data de 20 decembrie 1989, întors în ţară din Iran, Nicolae Ceauşescu emite un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a „gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism şi de distrugere a unor bunuri obşteşti"....

Confirmat științific! Cât de important este consumul de apă pentru sănătate?

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) au făcut prima analiză completă a beneficiilor consumului de apă asupra sănătății, examinând 18 studii anterioare. Rezultatele arată că hidratarea aduce mai multe beneficii decât se […] Articolul Confirmat științific! Cât...

Somon afumat de Alaska, retras din magazine! Ce bacterie a fost detectată?

Lanțul de magazine Auchan a anunțat retragerea de la comercializare a produsului „Auchan File de Somon sălbatic de Alaska afumat”, în urma detectării bacteriei Listeria monocytogenes. Produsul vizat are gramajul de 100 de grame și […] Articolul Somon afumat de Alaska, retras din magazine! C...

Consumul de cărbune a atins un record la nivel global în anul 2024

Recordul global privind consumul de cărbune a fost stabilit în anul 2024. Avertismentul vine de la Agenția Internațională pentru Energie (AIE). Specialiștii mai anunță că în ultimele trei decenii consumul de cărbune s-a dublat, în […] Articolul Consumul de cărbune a atins un record la nivel...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.