Încă din copilărie ți s-a spus să nu înghiți guma de mestecat, pentru că va rămâne în stomac timp de șapte ani. Totuși, ce pățești dacă înghiți guma de mestecat?
Ce ? Guma de mestecat conține o bază de gumă și arome, inclusiv îndulcitori. Este adevărat că baza de gumă (făcută din gumă sintetică, numită și „chicle”, și alte substanțe rezistente) nu poate fi digerată. Totuși, sistemul digestiv o gestionează la fel cum face cu alte substanțe care nu pot fi digerate, prin transformarea ei în excremente.
Când înghiți guma, aceasta , iar zahărul, aromele și alte substanțe solubile sunt absorbite și utilizate de corp. Sistemul digestiv este foarte eficient în separarea părților utile de cele nefolositoare, cum este baza de gumă, care trece neschimbată prin intestinul subțire, continuând în intestinul gros, și, în câteva zile, este eliminată alături de celelalte părți care nu pot fi digerate ale hranei.
Așadar, asta înseamnă că înghițirea gumei este complet sigură? Ei bine, da și nu. Înghițirea unei cantități mari de gumă (ceea ce copiii mici ar putea fi tentați să facă) . Prea multă bază de gumă poate forma un bezoar gastric, provocând un blocaj care ar putea necesita intervenție chirurgicală pentru a fi îndepărtat. Iar dacă înghiți și alte obiecte non-alimentare, cum ar fi jucării sau monede, adăugarea bazei de gumă poate agrava situația, lipindu-se de acestea.
Prin urmare, părinții au avut dreptate să ne descurajeze să înghițim guma, chiar dacă sistemul digestiv poate gestiona, în general, cantități mici de gumă înghițită la fel de repede cum gestionează și alimentele, punctează Britannica.