NASA pune la bătaie 3 milioane de dolari pentru cine reușește să rezolve o problemă uriașă cu misiunile pe Lună

NASA pune la bătaie 3 milioane de dolari pentru cine reușește să rezolve o problemă uriașă cu misiunile pe Lună
📅 2024-10-18

NASA a lansat o nouă competiție cu premii în valoare totală de 3 milioane de dolari pentru a rezolva o problemă veche cu misiunile pe Lună și potențialele viitoare misiuni pe Marte.

Pe Lună, alături de câțiva roboți, tardigrade, o fotografie de familie și poate chiar câteva rămășițe de dinozauri, se află și 96 de pungi de excremente umane.

În timpul călătoriilor spre Lună, își colectau urina în rezervoare, iar pentru necesitățile mai mari, trebuiau să își prindă o pungă în jurul anusului. Aceste pungi, împreună cu alte deșeuri și gunoaie, au fost luate pe Lună și lăsate acolo pentru a face loc mostrelor. De fapt, prima fotografie făcută pe Lună de Neil Armstrong includea una dintre aceste pungi de gunoi.

Cum putem scăpa de deșeurile produse în misiunile pe Lună?

Deși roverele și sondele de aselenizare nu produc mult deșeu, în afară de propriile componente, oamenii generează o cantitate semnificativă. Nu este vorba doar de excremente și urină, ci și de multe alte deșeuri care se adună în timpul misiunilor lungi sau în cazul unei baze selenare. Aceasta este problema cu pentru care NASA caută acum soluții prin intermediul competiției LunaRecycle Challenge.

Pe măsură ce NASA se pregătește să rămână perioade mai lungi pe Lună, deșeurile anorganice, precum echipamentele științifice, îmbrăcămintea și ambalajele alimentare, ar putea deveni o problemă. În timp ce NASA încearcă să reducă aceste deșeuri încă de la început, organizația caută idei și soluții tehnologice pentru reciclarea acestora în produse utile.

„Operarea într-un mod sustenabil este o preocupare importantă pentru NASA, pe măsură ce facem descoperiri și desfășurăm cercetări atât departe de casă, cât și pe Pământ”, a declarat Amy Kaminski, directoarea programului de Premii, Provocări și Crowdsourcing al NASA.

„Prin această provocare, căutăm abordările inovatoare ale publicului pentru gestionarea deșeurilor pe Lună și dorim să aplicăm lecțiile învățate și pe Pământ, în beneficiul tuturor”, spune ea, citată de IFL Science.

O competiție cu premii totale de 3 milioane de dolari

Competiția va fi împărțită în două secțiuni.

„Secțiunea Prototype Build se concentrează pe proiectarea și dezvoltarea de componente hardware și unuia sau a mai multor fluxuri de deșeuri solide pe suprafața selenară. Secțiunea Digital Twin se concentrează pe proiectarea unei copii virtuale a unui sistem complet pentru reciclarea fluxurilor de deșeuri solide pe suprafața selenară și pentru fabricarea produselor finale”, explică NASA.

Echipele pot participa la una sau la ambele secțiuni, iar premiile vor fi împărțite între cele două categorii.

„Sunt încântată că LunaRecycle Challenge al NASA va contribui la soluții pentru nevoile tehnologice în domeniul fabricării avansate și al habitatelor”, a declarat Kim Krome, managera programului Centennial Challenges și managera LunaRecycle Challenge.

„Suntem foarte entuziasmați să vedem soluțiile generate de competitorii noștri globali și sperăm ca această provocare să fie un catalizator pozitiv care să aducă agenția și umanitatea mai aproape de explorarea altor lumi”, a încheiat ea.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Test de cultură generală. Ce a fost Bing Bangul?

Ce a fost Bing Bangul? Teoria Big Bangului a fost propusă pentru prima dată de Georges Lemaître în 1927, fără a purta numele sub care o cunoaștem astăzi, acesta fiindu-i atribuit abia în anii 1950. […] Articolul Test de cultură generală. Ce a fost Bing Bangul? apare prima dată în Descopera.

Cristina Demetrescu dezvăluie secrete ascunse ale astrologiei. Știai că-ți poți schimba data în care pleci din această lume fizică? EXCLUSIV la „Altceva cu Adrian Artene”

Cristina Demetrescu vine în această săptămână în studioul de podcast „Altceva cu Adrian Artene” și, împreună cu jurnalistul Adrian Artene, reușește să construiască o discuției altfel despre astrologie. Vestita Mânuitoare a mesajelor transmise de astre […] Articolul Cristina Demetrescu dezvă...

O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii Lactee! Cât de veche este galaxia noastră?

O populație de stele vechi de peste 13 miliarde de ani reprezintă discul original din care s-a format Calea Lactee, susține o echipă de astronomi. Studiind mișcările acestor stele, autorii au reconstruit ceea ce cred […] Articolul O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii L...

Oficialii americani au privit neputincioși cum niște drone misterioase survolau o bază militară

Oficialii militari americani au fost derutați de o „paradă” de drone misterioase care au zburat deasupra unei baze a Forțelor Aeriene, iar nimeni, incluzându-l pe președinte, nu știa cum să reacționeze. Conform unui articol al […] Articolul Oficialii americani au privit neputincioși cum niș...

Primele podcasturi generate de Inteligența Artificială, anunțate de Google

Noul instrument de la Google, NotebookLM, le permite utilizatorilor să genereze podcasturi care folosesc inteligența artificială, prin simpla apăsare a unui buton. Acestea sunt mult mai realiste decât s-ar fi anticipat, informează The Guardian. Google […] Articolul Primele podcasturi genera...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.