Oamenii de știință sunt șocați! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul trecut

Oamenii de știință sunt șocați! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul trecut
📅 2024-10-18

Apărările naturale ale Pământului împotriva emisiilor de carbon ar putea să cedeze. Anul trecut, plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc.

De-a lungul timpului, planeta noastră a fost gazda unor „rezervoare de carbon” naturale, cum ar fi pădurile și oceanele, care în mod obișnuit elimină dioxidul de carbon potențial dăunător din atmosferă.

Însă date preliminare ale unei echipe internaționale de cercetători arată că anul 2023, cel mai fierbinte an înregistrat până acum, a adus o scădere alarmantă a capacității naturale a Pământului de a absorbi și neutraliza carbonul. Solul, plantele și aproape deloc.

Cu alte cuvinte: în 2023, se pare că unele dintre aceste „rezervoare de carbon” naturale au încetat să mai funcționeze.

În 2023, pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc

Potrivit The Guardian, aceste concluzii sunt susținute și de alte cercetări, precum un studiu din 2023 asupra zooplanctonului, care a arătat că topirea rapidă a ghețarilor din oceane poate reduce capacitatea acestora de a capta și reutiliza carbonul. Dependența umanității de combustibilii fosili a pus o presiune imensă pe aceste rezervoare de carbon pentru a curăța atmosfera. Și, deși mediul a demonstrat o capacitate incredibilă de reziliență și adaptabilitate de-a lungul timpului, aceste cercetări în creștere ar putea semnala un punct de cotitură cu consecințe majore, iar oamenii de știință trag un semnal de alarmă.

„Această planetă, deja stresată, ne-a ajutat în mod tăcut și ne-a permis să ascundem sub preș datoriile noastre, . Ne simțim într-o zonă de confort, nu vedem cu adevărat criza”, a declarat Johan Rockström, directorul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (Germania).

Este de remarcat faptul că rezervoarele de carbon sunt complexe și dificil de măsurat, iar modelele arată o variabilitate în ceea ce privește cronologia.

Ce ne va aduce viitorul?

„În general, modelele sunt de acord că atât absorbția de carbon de către sol, cât și cea de către ocean vor scădea în viitor din cauza schimbărilor climatice. Însă există întrebarea cât de repede se va întâmpla acest lucru”, a declarat Andrew Watson, liderul grupului de cercetare în științe marine și atmosferice de la Universitatea Exeter (Anglia).

Watson a adăugat că majoritatea modelelor „tind să arate că acest proces se desfășoară destul de lent, pe parcursul următorilor 100 de ani”, dar a subliniat, de asemenea, că aceste modele nu iau în considerare factori aparent importanți, cum ar fi înrăutățirea incendiilor de pădure și defrișările, scrie Futurism.

Indiferent dacă acest colaps va avea loc în decursul unui deceniu sau al unui secol, modelele care arată o prăbușire a rezervoarelor de carbon sunt un semn îngrijorător că ar putea accelera curând.

„Oamenii de știință din domeniul climei sunt îngrijorați nu atât de ceea ce includ modelele, cât de ceea ce ele nu pot lua în considerare”, a declarat Watson.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Test de cultură generală. Ce a fost Bing Bangul?

Ce a fost Bing Bangul? Teoria Big Bangului a fost propusă pentru prima dată de Georges Lemaître în 1927, fără a purta numele sub care o cunoaștem astăzi, acesta fiindu-i atribuit abia în anii 1950. […] Articolul Test de cultură generală. Ce a fost Bing Bangul? apare prima dată în Descopera.

Cristina Demetrescu dezvăluie secrete ascunse ale astrologiei. Știai că-ți poți schimba data în care pleci din această lume fizică? EXCLUSIV la „Altceva cu Adrian Artene”

Cristina Demetrescu vine în această săptămână în studioul de podcast „Altceva cu Adrian Artene” și, împreună cu jurnalistul Adrian Artene, reușește să construiască o discuției altfel despre astrologie. Vestita Mânuitoare a mesajelor transmise de astre […] Articolul Cristina Demetrescu dezvă...

O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii Lactee! Cât de veche este galaxia noastră?

O populație de stele vechi de peste 13 miliarde de ani reprezintă discul original din care s-a format Calea Lactee, susține o echipă de astronomi. Studiind mișcările acestor stele, autorii au reconstruit ceea ce cred […] Articolul O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii L...

Oficialii americani au privit neputincioși cum niște drone misterioase survolau o bază militară

Oficialii militari americani au fost derutați de o „paradă” de drone misterioase care au zburat deasupra unei baze a Forțelor Aeriene, iar nimeni, incluzându-l pe președinte, nu știa cum să reacționeze. Conform unui articol al […] Articolul Oficialii americani au privit neputincioși cum niș...

Primele podcasturi generate de Inteligența Artificială, anunțate de Google

Noul instrument de la Google, NotebookLM, le permite utilizatorilor să genereze podcasturi care folosesc inteligența artificială, prin simpla apăsare a unui buton. Acestea sunt mult mai realiste decât s-ar fi anticipat, informează The Guardian. Google […] Articolul Primele podcasturi genera...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.