Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă

Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
📅 2025-01-10

Jenny Lind (1820 – 1887), Privighetoarea suedeză, așa cum i s-a mai spus, și soprana a cărei voce i-a fermecat pe Chopin, Mendelssohn și Clara Schumann, a fost una dintre cele mai apreciate soprane ale secolului al XIX-lea. La debutul lui Jenny Lind la Londra, în 1847, la Haymarket, artista a oferit un spectacol atât de impresionant încât regina Victoria i-a aruncat un buchet de flori la picioare.

Jenny Lind s-a născut dintr-o relație în afara căstoriei, la 6 octombrie 1820, primii ei ani de viață fiind trăiți într-o sărăcie lucie. La vârsta de 9 ani, a fost acceptată ca elevă la canto la Teatrul Regal din Stockholm, pentru ca la începutul adolescenței să devină o cântăreață de operă renumită.

„Lind era lăudată pentru ornamentațiile sale elaborate”, scrie classicfm.com, „pentru execuțiile impresionante, capacitatea de a cânta o melodie incredibil de simplă și de a o face să sune spectaculos”.

Publicul a iubit-o imediat. Era una dintre ale anilor 1800. „Primul concert al lui Jenny Lind s-a încheiat; la fel și tot scepticismul. Ea este, cu siguranță, cea mai mare cântăreață pe care am auzit-o vreodată”, scria New York Tribune.

La apogeul faimei sale, a fost convinsă de impresarul P.T. Barnum să întreprindă un turneu de mare amploare în Statele Unite. I-a oferit un contract generos care prevedea un onorariu de 1.000 de dolari pe concert (aproximativ 6.867.000 dolari astăzi) pentru aproximativ 150 de concerte. Lind a acceptat, iar pentru a putea plăti avansul cerut de solistă, Barnum a fost nevoit să își ipotecheze proprietățile comerciale și rezidențiale, obținând împrumuturi necesare pentru a acoperi costurile inițiale ale turneului.

Turneul a început în septembrie 1850 și a continuat până în mai 1852. Barnum a folosit o campanie de publicitate intensă pentru a face din Lind o celebritate chiar înainte de sosirea sa în SUA, iar biletele pentru primele sale concerte au fost atât de solicitate încât Barnum le-a vândut prin licitație.

Lind a sosit în New York la 1 septembrie 1850, unde a fost întâmpinată de o mulțime impresionantă estimată la aproximativ 40.000 de oameni. Primele sale două concerte au avut loc pe 11 și 13 septembrie la Castle Garden, fiind dedicate carității, iar biletele pentru au fost vândute prin licitație, generând venituri semnificative care au fost donate apoi unor organizații umanitare din New York și școlilor din Suedia.

După primele concerte din New York, Jenny Lind și trupa sa au pornit un tur prin estul Statelor Unite, incluzând orașe precum Boston, Philadelphia și Washington D.C., între orașe călătorind doar cu un tren privat. Popularitatea lui Lind crescuse enorm, așa că din planul de marketing și vânzări al brandului Lind au făcut parte inclusiv comercializarea mai multor produse personalizate cu numele ei, de la haine, la piane și chiar produse alimentare.

Însă după finalizarea a aproximativ 93 de concerte sub managementul lui Barnum, Lind a dat semen că cedează fizic și psihic, motivând stilul agresiv de promovare al impresarului, prin urmare a decis să își continue turneul pe cont propriu, după ce s-a despărțit amiabil de impresarul ei la 9 iunie 1851. În timpul acestui nou capitol al carierei, în plină desfășurare în SUA, Lind l-a invitat pe Otto Goldschmidt ca pianist și dirijor după plecarea lui Benedict, iar colaborarea profesională a dus în cele din urmă la o căsătorie, materializată la 5 februarie 1852.

La finalizarea turneului, care a avut loc în mai 1852, Lind s-a întors în Anglia, retrăgându-se timp de 30 de ani din cariera ei artistică (cu excepția momentelor în care mai cânta în scopuri caritabile), înainte ca în 1883 să devină profesoară la Royal College of Music din Londra.

A fost admirată de compozitori și scriitori celebri. Felix Mendelssohn a numit-o „cea mai mare artistă care a trăit vreodată; cea mai mare pe care a cunoscut-o”, iar , după ce s-a îndrăgostit de ea, i-a dedicat povestea „Privighetoarea”. De aici și porecla de mai târziu, Privighetoarea suedeză.

S-a scris, de asemenea, că ar fi avut o aventură cu marele compozitor romantic Frédéric Chopin, în ultimii ani ai vieții lui, când acesta suferea de tuberculoză, în vreme ce Lind îi alina suferința cântându-i drăgăstos.

„Această suedeză nu se arată în lumina obișnuită a zilei, ci în razele magice ale aurorei boreale”, spunea Chopin despre ea.

„Lind are un geniu al cântecului care s-ar putea împlini doar o dată în mulți ani”, spunea, la rândul ei, compozitoarea Clara Schumann. „Te captivează de la prima vedere. Chipul ei, deși nu este chiar frumos, pare astfel datorită expresiei din ochii ei minunați. Iar fiecare notă pe care o produce este frumusețe pură. Coloratura ei este cea mai desăvârșită pe care am auzit-o vreodată. Vocea ei nu este mare în sine, dar cu siguranță ar umple orice cameră, cu tot sufletul ei.”

Ultima apariție publică a lui Jenny Lind a fost la un concert caritabil susținut în cadrul Royal Malvern Spa, în 1883. Patru ani mai târziu a murit de cancer la vârsta de 67 de ani, la Wynds Point, la 2 noiembrie 1887, și a fost înmormântată în Cimitirul Great Malvern, pe muzica Marșului Funebru al lui Chopin.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Jenny-Lind

https://www.classicfm.com/discover-music/who-was-jenny-lind-greatest-showman/

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood

Yma Sumac (1922 – 2008) a fost cea mai cunoscută cântăreață peruviană, ajunsă celebră inclusiv la Hollywood, în anii 1950 devenind una dintre cele mai faimoase promotoare ale muzicii tradiționale pe aranjamente moderne promovate în […] Articolul Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană l...

Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă

Jenny Lind (1820 – 1887), Privighetoarea suedeză, așa cum i s-a mai spus, și soprana a cărei voce i-a fermecat pe Chopin, Mendelssohn și Clara Schumann, a fost una dintre cele mai apreciate soprane ale […] Articolul Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă apare p...

Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva cu Adrian Artene”!

Începem anul 2025 cu dreptul și vorbim despre bogăție, prosperitate, secretele abundenței și a vieții trăite în perfectă armonie cu succesul financiar. Cristina Maria Banu, coach financiar, unul dintre cei mai respectați specialiști din domeniu, […] Articolul Cum ne îmbogățim în 2025! Secre...

O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax

Compania Titluri Quality Srl, deținută de Radu Budeanu, a achiziționat de la Mediamex Investment Srl brandul Mediafax si produsele media, purtând acest nume: site-ul, agenția foto și fluxul de știri. Tranzacția a fost agreată pe […] Articolul O companie deținută de Radu Budeanu cumpără bran...

Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Științe ale Nutriției și Politici Alimentare Gerald J. și Dorothy R. Friedman din cadrul Universității Tufts (SUA) estimează că, la nivel global, apar anual 2,2 […] Articolul Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de i...

Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă

Persoanele care consumă cafeaua de dimineață prezintă un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare și un risc general de mortalitate mai scăzut comparativ cu cei care beau cafea pe parcursul întregii zile. […] Articolul Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o...

Test de cultură generală. De ce nu vedem aerul?

Aerul este o formă de materie care ne înconjoară în permanență, umplându-ne plămânii, locuințele și extinzându-se pe kilometri întregi deasupra suprafeței Pământului. Cu toate acestea, dacă privim în jur, aerul este invizibil. De ce nu […] Articolul Test de cultură generală. De ce nu vedem ...

Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului”, făcând posibilă călătoria în timp

Călătoria în timp a fost considerată pentru multă vreme imposibilă, în parte din cauza celebrului „paradox al bunicului”. Paradoxul bunicului pune următoarea întrebare: ce s-ar întâmpla dacă cineva s-ar întoarce în trecut și l-ar împiedica […] Articolul Un fizician susține că a rezolvat „pa...

Scrisoarea lăsată de Matthew Perry într-un borcan de biscuiți, găsită de actrița Lisa Kudrow

Actrița Lisa Kudrow a descoperit recent o scrisoare emoționantă de la Matthew Perry ascunsă într-un borcan de biscuiți, pe care acesta i l-a dăruit după finalul serialului „Friends”, în 2004, scrie Variety. Lisa Kudrow a […] Articolul Scrisoarea lăsată de Matthew Perry într-un borcan de bis...

Nvidia a creat un supercomputer de 1.000 de ori mai puternic decât cele mai performante laptopuri

Oamenii de știință de la Nvidia au creat un mini PC, aproape la fel de puternic ca un supercomputer, dar care poate fi transportat într-o geantă. Acesta va fi folosit în special în cercetare fără […] Articolul Nvidia a creat un supercomputer de 1.000 de ori mai puternic decât cele mai perfo...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.