În luna septembrie, compania FMC Agro România a încheiat cu succes un nou sezon de monitorizare a celor doi dăunători deosebit de periculoși din culturile de porumb: Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera prin aplicația ARC™ farm intelligence.
Prin intermediul celor peste 500 de capcane feromonale (cu feromoni și atractanți alimentari) clasice și automate, amplasate în 120 de puncte de monitorizare de pe întreg teritoriul țării, FMC a colectat informații valoroase despre activitatea celor doi dăunători, pe care le-au transmis mai apoi fermierilor cultivatori de porumb din România.
Informațiile colectate au fost comunicate sub formă de MESAJE de atenționare privind zborul intens al dăunătorilor, precum și BULETINE de avertizare pentru verificarea culturilor și efectuarea tratamentului cu insecticid acolo unde situația din câmp impunea acest lucru.
Programul de monitorizare a dăunătorilor s-a desfășurat în perioada 01 iunie – 15 septembrie 2021 și a reprezentat un ajutor real pentru fermieri și distribuitori, aceștia luând decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor la cultura de porumb.
Compania FMC a avut și susținerea cercetătorilor în entomologie de la renumitele institute de Cercetare şi Dezvoltare în Agricultură în acest program de prognoză și avertizare a dăunătorilor, valorile rezultate din citirea capcanelor fiind validate de către specialiștii companiei FMC în colaborare cu INCDA Fundulea , prin CS3 Dr. ing. Georgescu Emil pentru partea de est a țării și SCDA Lovrin, prin șef lucrări Dr. Ing. Cotuna Otilia pentru partea de vest a țării.
„S-a constatat apariția mult mai timpurie a adulților primei generații, atât în cazul sfredelitorului porumbului cât și în cazul omizii fructificațiilor, posibila explicație pentru acest fapt constă în temperaturile mult mai ridicate înregistrate la sfârșitul primăverii, tendință observată din ce în ce mai des și în anii precedenți. Tot ca o consecință a creșterii temperaturilor s-a constatat prelungirea zborului adulților omizii fructificațiilor (Helicoverpa armigera) inclusiv în prima decadă a lunii octombrie (în cazul capcanelor amplasate la INCDA Fundulea)”, a declarat dl. Emil Georgescu, cel care s-a ocupat de monitorizarea zonei de sud-est a țării.
Pentru zona de sud și vest a țării, dna. Otilia Cotuna a concluzionat, în urma studiilor efectuate pe teren, următoarele: „Incidența și virulența atacului la știuleți sunt mai ridicate în acest an comparativ cu anul trecut și este posibil să constatăm probleme cu privire la calitatea producției de porumb în anumite zone. Neefectuarea tratamentelor pentru combaterea dăunătorilor a dus în acest an la importante pagube în producție în zona de vest a României. […] Având în vedere rezultatele foarte bune obținute în acest an la capcanele feromonale (maximul de zbor al insectelor a coincis cu apariția primelor larve în câmp), consider că sistemul de monitorizare din cadrul proiectului ARC™ farm intelligence a fost un real succes, contribuind la gestionarea tratamentelor fitosanitare din cultura de porumb pentru combaterea celor doi dăunători”.
Pentru studii complete privind biologia Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera, în punctele de monitorizare amplasate în cadrul INCDA Fundulea și SCDA Lovrin, monitorizarea celor 2 dăunători continuă până la finalul lunii octombrie.
Care este mecanismul din spatele aplicației ARC™ farm intelligence?
Cele 500 de capcane automate si clasice, amplasate pe teritoriul țării sunt monitorizate de specialiștii FMC și fermierii parteneri în program cu o frecvență de două ori pe săptămână, apoi citirile capcanelor sunt comunicate cercetătorilor pentru validare finală.
După validare, datele sunt introduse în aplicația Arc™ farm intelligence, aceasta transformându-le în grafice, care reprezintă curbele de zbor ale dăunătorilor. La atingerea zborului maxim al dăunătorilor, sunt emise mesaje sub formă de buletine de avertizare tuturor utilizatorilor activi din aplicație.
Ce avantaje au fermierii dacă folosesc aplicația ARC™ farm intelligence?
Accesibilitate – aplicația este disponibilă gratuit atât pentru fermieri, consilieri tehnici, cât și pentru distribuitori, de pe dispozitivele iOS și Android, prin crearea unui cont de utilizator.
Hartă interactivă cu capcanele din zona geografică selectată (sumar al presiunii de atac, lista capcanelor amplasate și presiunea de atac în fiecare zonă).
Date fiabile disponibile în timp real, legate de presiunea de atac a dăunătorilor, grafice calitative cu evoluția capturilor, poze cu dăunătorii capturați.
ALERTE ȘI AVERTIZĂRI primite direct pe telefon pentru efectuarea tratamentului cu insecticide.
Recomandări pentru combaterea dăunătorilor monitorizați.
Comunicare în timp real cu specialiștii FMC, pentru informații suplimentare.
Despre compania FMC
FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor, pentru a-i ajuta să producă hrană pentru o populație în continuă creștere, adaptându-se totodată la mediul înconjurător în plină schimbare.
Soluțiile inovatoare FMC pentru protecția culturilor – inclusiv cele biologice, produse pentru nutriția plantelor, soluții pentru agricultură digitală și de precizie – îi ajută pe fermieri, consultanți și profesioniști în protecția plantelor, să treacă cu brio peste cele mai grele provocări, protejând în același timp mediul înconjurător. Cu aproximativ 6400 de angajați în mai mult de 100 de facilități în toată lumea, FMC își ia angajamentul să descopere noi substanțe active pentru noi formulări de produse erbicide, insecticide și fungicide și să devină un pionier în tehnologii semnificativ mai prietenoase cu planeta. Vizitează site-ul fmcagro.ro pentru a afla mai multe și urmărește-ne pe Facebook®.
Text: FMC Agro România