În contextul volatilității pieței, fermierii s-au confruntat cu un efect de foarfecă și anume :
– Octombrie 2022 – prețuri record la cereale
– Decembrie 2022 – prețuri record la inputuri și îngrășăminte
– Noiembrie 2022 – Iunie 2023 – prețurile la cereale au fost în scădere constantă.
Pentru un calcul ușor al rentabilității vom exemplifica situația de mai sus astfel:
Îngrășămintele au costat 1,44 T grau /ha
În acest context de volatilitate al pieței îngrășămintelor și a cerealelor, strategia cea mai potrivită a fost strategia de hedging, aceasta constând în acoperirea unei investiții printr-o vânzare.
Rapița, o cultură mereu rentabilă
În tabelul de mai sus se poate observa că rapița rămâne una dintre cele mai rentabile culturi din România, însă pe lângă profitabilitate, această cultură are un impact ridicat în managementul rotației culturilor. Cultura de rapiță prezintă mai multe avantaje agronomice:
În Franța, Terre Inovia a făcut o comparație între o cultură de grâu semănată după rapiță și o cultură de grâu semănată după grâu sau orz. O cultură de grâu după rapiță este mai productivă cu 0.57 to/ha și permite o reducere de 25 kg de azot substanță activă/ha. La prețurile actuale ale grâului și îngrășămintelor, acest calcul reprezintă o eficiență economică de aproape 140 EUR/ha.
Pentru campania 2022-2023, un calcul rapid al profitabilității culturilor este demonstrat în tabelul de mai jos :
Programul Rapița de Aur, un program bazat pe parteneriatul dintre ADAMA România și Soufflet Agro România.
Pentru a susține cultura de rapiță din Romania, de anul trecut, Soufflet Agro a dezvoltat un program exclusiv în România: programul „Rapița de Aur”. Acest program a continuat și în anul 2023, programul la care s-a adăugat și parteneriatul exclusiv făcut cu Adama România. Prin acest parteneriat este asigurat un program de protecția plantelor complet asigurând o producție ridicată prin aplicarea unor tratamente cu tehnologie de top.
Acest program are obiectivul de a permite fermierilor să investească într-o o cultură de rapiță în toamnă, fără riscuri. Față de un program de asigurare de răsărire clasic (număr de plante răsărite la sfârșit de octombrie, cantitatea de precipitații din stația meteorologică cea mai apropiată), Soufflet Agro garantează pe lângă un simplu risc de nerăsărire și un câmp de rapiță viabil.
Cum putem să garantăm un câmp de rapiță viabil?
Concret, pe baza unui parametru: indicele de vegetație. Fiecare parcelă de rapiță semănată cu semințele Soufflet Seeds va fi geolocalizată și poate fi analizată la solicitarea fermierului:
Această analiză de dezvoltare se va face la solicitarea fermierului împreună cu echipa Soufflet Agro România. Următoarea etapă este o analiză satelitară de dezvoltare vegetativă care permite analizarea fiecăror 100 m2 din parcelă. Dacă nivelul de dezvoltare vegetativă nu este suficient în noiembrie, atunci Soufflet Agro România garantează fermierului o sumă de 60 euro/ha. Cultura de rapiță fiind o cultură în care investim în toamnă (fertilizare pe bază de bor, aplicare de tratamente de protecția plantelor), suma garantată pentru un câmp de rapiță identificat ca fiind neviabil în martie va fi 110 euro/ha.
Care sunt avantajele programului „Rapița de Aur”?
Programul Rapița de Aur este singurul program care permite garanția unui câmp viabil și care acoperă orice daună care poate apărea în cultura de rapiță (nerăsărire, exces de umiditate, dăunători, ger…). Programul permite acoperirea a mai mult decât valoarea semințelor, dar și o parte din investiția în produsele fitosanitare. De aceea, un fermier poate investi într-o cultură de rapiță fără grijă! Un exemplu de intervenție asupra culturii de rapiță care reprezintă una din cheile de succes este erbicidarea în toamnă (preemergență sau postemergență timpurie) : Ghidul culturii de rapiță. Din observațiile din teren, cea mai mare parte a fermierilor au o reticență crescută la investiția în aplicarea acestui tratament din cauza secetei și nivelului ridicat de investiție. Prin programul dezvoltat de Soufflet Agro România acest factor limitativ poate fi în totalitate eliminat, astfel având siguranța unei culturi de rapiță corespunzătoare sau fiind acoperit prin contractul de garanții.
Hibrizii de rapiță din portofoliu Soufflet Agro România sunt hibrizi de ultimă generație cu performanțe demonstrate. În portofoliu compania are: ATTICA, ARABESK CL, KOUROS, DRONE, ESTELIA, ADDITION, OLIMPICO ȘI MIAMI.
ATTICA este un hibrid nou cu potențial de producție foarte ridicat. Are un profil sanitar cu rezistență la TuYv, Phoma, RLM7 + Rezistență cantitativă. Hibridul are o dezvoltare foarte bună în toamnă și o rezistență bună la iernare. Are o maturitate semi-timpurie cu reluare în vegetație semi-tardivă, cu toleranță ridicată la secetă și conținut ridicat de ulei precum și o toleranță bună la alungire.
ARABESK CL este un hibrid de ultimă generație, nou în portofoliu. Hibrid de tip Clearfield stabil și uniform în toate condițiile pedoclimatice, foarte puțin sensibil la alungire ceea ce permite un semănat timpuriu și cu rezistență bună la iernare.
KOUROS este tot un hibrid nou în portofoliu ce a obținut rezultate foarte bune în testările de înregistare, foarte bine adaptat la toate condițiile din zonele de culturii ale rapiței. Hibrid rustic cu rezistență la hernia rădăcinilor, cu start viguros și o putere mare de ramificare.
DRONE este un hibrid semi-timpuriu, rustic și stabil. Hibrid cu profil fitosanitar bun: rezistent la TuYV, toleranță foarte bună la RLM 7 și principalele boli. Este un hibrid cu o bună dezvoltare în toamnă, rezistență la iernare excelentă și capacitate mare de ramificare.
ESTELIA este un hibrid cu maturitate semi-timpurie și cu o bună rezistență la iernare, care prezintă o dezvoltare rapidă și viguroasă în toamnă și o bună rezistență la iernare. Stare fitosanitară bună cu rezistență la Phoma și rezistență la scuturare pentru un recoltat mai flexibil. Hibrid stabil cu sistem radicular foarte bine dezvoltat ce reduce riscul de cădere.
ADDITION este un hibrid robust cu profil sanitar excelent pe toată durata ciclului de vegetație, fiind recomandat pentru condiţiile pedoclimatice din zonele de cultură ale rapiței. Addition este un hibrid semi-timpuriu cu înflorire semi-tardivă ce prezintă potenţial mare de producţie, cu o dezvoltare puternică în toamnă şi rezistenţă mare la iernare. Prezintă plante sănătoase cu vigoare de răsărire foarte bună și acoperire a solului rapidă. Rezistență la TuYV.
OLIMPICO este un hibrid semi-tardiv cu profil fitosanitar foarte bun la principalele boli ale culturii de rapiță. Hibridul are o dezvoltare viguroasă în toamnă și o bună toleranță la iernare. Prezintă un pivot mare, toleranță ridicată la secetă și conținut ridicat de ulei precum și o rezistență la scuturare pentru flexibilitate la recoltat.
MIAMI este un hibrid semi-timpuriu cu o dezvoltare în toamnă foarte bună și o rezistență la iernare ridicată. Este un hibrid stabil și sănătos care poate fi cultivat în toate zonele de cultură. Are o vigoare bună la pornirea în vegetație și ramificare puternică și număr ridicat de silicve.