Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici, dar despre care puțini români știu ce alte comori curative are

Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici, dar despre care puțini români știu ce alte comori curative are
📅 2024-09-08

Stațiunea se află în județul Pahova și este cunoscută drept stațiunea balneoclimaterică permanentă, deschisă tot timpul anul.

Aici se află una din cele mai spectaculoase saline din România pe care merită să le vizitezi. 

Slănic Prahova - istoric

Stațiunea Slănic Prahova este cunoscută în primul rând datorită prețioaselor sale zăcăminte de sare, exploatate de peste trei secole.

Istoria bogată a stațiunii este documentată încă din anul 1685, când spătarul Mihai Cantacuzino a cumpărat mina de sare din zonă. Prima exploatare a avut loc în 1688, iar ulterior, în anul 1865, s-a trecut la exploatarea de tip clopot.

Deși nu sunt cele mai vechi exploatări de sare din România, sunt cu siguranță cele mai recente documentate.

Înregistrările istorice își găsesc rădăcinile în inițiativa lui Mihai Cantacuzino, care, conștient de bogățiile regiunii Slănic Prahova, și dorind să exploateze o mină, a achiziționat moșiile Slănic în anii 1685 și 1694.

Un document din 1685 atestă tranzacția prin care locuitorii din Slănic vând jumătate din hotarul lor cu tot terenul cu sare, pentru a se deschide o ocna, contra sumei de 700 de taleri.

Prima exploatare a început în 1688 pe Valea Verde, urmată de deschiderea exploatărilor de la Baia Baciului între anii 1689-1691. În 1713, Cantacuzino a donat mosia sa din Slănic, împreună cu ocnele de sare, Mănăstirii Colțea din București.

Avansând în timp, iluminatul electric a fost introdus în mina Mihai din 1912, iar în 1931 s-a perfecționat metoda de exploatare.

Aceste îmbunătățiri au încheiat lucrările de exploatare în 1943, când s-a trecut la o nouă exploatare sub minele Mihai și Carol, denumită Unirea.

Exploatarea din Unirea a continuat până în 1970, când s-a mutat în mina Victoria, iar din 1992 s-a trecut la exploatarea rezervelor din câmpul Cantacuzino.

În secolul al XVII-lea, exploatarea sarii s-a realizat la Baia Baciului, Baia Verde și Dorobănțești, despre care există puține informații.

În prima parte a secolului al XVIII-lea, sarea a fost exploatată din ocnele Baia Verde, Baia Baciului, Ocna din Vale și Ocna din Deal, ultimele două fiind documentate din 1847.

Din 1865, s-a trecut la exploatarea sarii în mina "Sistematica" din zona Voinoaia, marcând un progres major în mineritul sarii la Slănic, trecând de la exploatarea tip "clopot" la cea "sistematică cu mai multe camere".

Re-exploatarea ocnelor din Deal și Vale (1875-1881) s-a datorat prezenței apelor de infiltrare și calității slabe a sarii.

În 1881, a fost deschisă și mina Carol (Principatele Unite), care a funcționat timp de 61 de ani, până în 1935. Din 1912, s-a deschis și mina Mihai (23 August), care a funcționat simultan cu mina Carol.

Cu trecerea timpului, stațiunea a cunoscut modernizări și îmbunătățiri semnificative, inclusiv introducerea curentului electric în minele de sare în 1912 și eliminarea exploatației manuale.

Stațiunea Slănic Prahova - baze de tratament 

Orașul Slănic Prahova s-a dezvoltat continuu, așa că nu e de mirare că anual sosesc aici mii de turiști care vor să profite de posibilitățile de tratament, cât și de oportunitățile de a petrece vacanțe relaxante.

Una dintre cele mai remarcabile atracții ale stațiunii este Salina Slănic Prahova, o adevărată comoară subterană.

Turiștii pot beneficia de microclimatul sărat al minei Unirea, care oferă tratament pentru o gamă variată de afecțiuni respiratorii, precum astmul bronșic, bronșita cronică sau alte afecțiuni din sfera ORL.

Pe lângă tratamentul specific oferit de Salina Slănic, stațiunea dispune și de o serie de lacuri naturale cu ape cloruro-sodice hiperconcentrate, cum ar fi Baia Baciului, Grota Miresei, Lacul Porcilor, Baia Roșie și Baia Verde, ce completează oferta de tratament și relaxare.

Printre principalele indicații terapeutice se numără afecțiunile cronice ale aparatului respirator și din sfera ORL, bolile reumatismale, afecțiunile neurologice, bolile metabolice și dermatologice, precum și problemele endocrine și de nutriție.

Resursele de tratament din stațiune includ și un sanatoriu amenajat în vechea mină de sare, unde se utilizează microclimatul de aer sărat pentru tratarea bolilor respiratorii.

Pe lângă facilitățile de tratament, Slănic Prahova oferă și un climat temperat, benefic pentru relaxare și refacere.

Există unități de tratament balnear, precum Hotelul Balnear Slănic, dar sunt și multe alte unități de cazare disponibile în zonă, la prețuri accesibile.

Slănic Prahova - obiective turistice de vizitat

Slănic Prahova este un loc ideal pentru o vacanță de weekend. Pe lângă celebra salină, acest loc are o mulțime de alte obiective turistice.

Mina Unirea

Odată o exploatare minieră de sare, astăzi este o destinație turistică fascinantă. Are 15 galerii la o adâncime de 220 de metri și găzduiește două săli amenajate ca un sanatoriu subteran. După încheierea exploatării miniere în 1972, mina a fost dedicată circuitului turistic și tratamentului medical sub supraveghere.

Muzeul Sării

Organizat în Casa Cămărășiei, o clădire monument istoric construită în secolul al XVIII-lea, acest muzeu este o incursiune în istoria activității miniere de sare din regiune. Aici vei găsi exponate care îți vor dezvălui trecutul bogat al acestei industrii.

Mănăstirea Crasna:

Se află la aproximativ 15 km nord de Slănic și este construită în pădure, lângă pârâul Crasna.

Muntele de Sare

Muntele de Sare este rezervație naturală geologică și geomorfologică. Te poți bucura de o priveliște spectaculoasă și de un peisaj unic în timp ce te plimbi prin această zonă,

Biserica Nașterea Maicii Domnului

Această biserică este încărcată de istorie. Se află în Slănic și este un loc de rugăciune extrem de frumos pe care ar trebui să îl vizitezi.

Trasee turistice

Dealurile din jurul stațiunii Slănic Prahova sunt perfecte pentru iubitorii de excursii. Plimbările pe lângă izvoarele cu ape sulfatate, cloro-sodice și calcice te vor aduce către locuri precum ântâna Rece-Sub Cetate, Fântâna lui Dușman sau Fântâna Gogon.

Mănăstirea Zamfira

Această mănăstire este celebră pentru opera marelui pictor român Nicolae Grigorescu. Acesta este un loc de pelerinaj și este încărcat de istorie.

Mănăstirea Suzana:

Arhitectura tradițională și atmosfera plină de liniște fac din acest loc unul cu o încărcătură foarte mare. Pictura murală merită văzută măcar o dată și admirată.

Salina Slănic

Se numără printre cele mai celebre obiective turistice din România și este o destinație recomandată de medici pentru tratamente eficiente ale bolilor respiratorii.

Înăuntrul salinei vei găsi cel mai pur aer din Europa, fiind și cea mai mare de pe continent, cu aproape 3 milioane de metri cubi de sare excavată.

Încăperile din subteran sunt uriașe, ajungând până la 50 de metri înălțime lucru care te face să te simți cu totul special.

Accesul în salină se face cu ajutorul unor microbuze și înăuntru poți vedea lucrări de sculptură istorică, colecții de sare și cel mai mare planetariu din România.

Muntele Verde - Piatra Verde

Această rezervație geologică are o culoare verde pal, iar când plouă devine verde intens. Piatra Verde este de fapt o rocă moale, care se fărâmiță ușor și s-a format prin acumularea de formațiuni cenușii provenite din erupțiile vulcanice.

Unde se află și cum ajungi la Slănic Prahova

Stațiunea Slănic Prahova din județul Prahova este cea mai accesibilă pentru bucureșteni, motiv pentru care reprezintă cea mai bună variantă pentru un weekend prelungit relaxant.

Accesul este ușor, pentru că Slănic se află la doar 40 de kilometri distanță de orașul Ploiești și aproximativ 100 de kilometri distanță de capitala București.

Cu mașina, călătoria durează aproximativ 1 oră și 30 de minute. Ruta cea mai convenabilă este pe drumul național DN1, ce leagă Bucureștiul de Ploiești.

Poți ajunge în Ploiești și cu trenul din București sau cu microbuzul, fiind curse regulate care pleacă zilnic din diferite autogări din capitală.

Din Ploiești, există microbuze care pleacă la fiecare jumătate de oră din Ploiești Nord, ca să ajungi rapid în stațiunea Slănic.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Nicole Kidman şi Vincent Lindon au câştigat cele mai importante premii pentru actori la Festivalul de film de la Veneţia

Nicole Kidman a câştigat sâmbătă premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Veneţia pentru rolul din drama erotică „Babygirl”, în timp ce francezul Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor în pelicula „Jouer avec le feu”.

Horoscop 8 septembrie 2024, cu Neti Sandu. O zi de sărbătoare cu interacțiuni plăcute

Horoscop 8 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu. Interacțiuni plăcute azi. O să fim plăcut surprinși de prezența unor oameni și o să visăm frumos, o să ne facem planuri care au acoperire în realitate.

Un bărbat a fost atacat de urs într-un parc naţional din Croația

Un urs a atacat un bărbat, pe care l-a muşcat de braţ, în Parc Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia, a anunţat sâmbătă poliţia locală, relatează AFP.  

Beneficiile afinelor pentru sănătate - conțin antioxidanți puternici cu roluri multiple pentru organism

Afinele sunt considerate un aliment funcțional, datorită proprietăților unice pentru sănătate, validate de cercetările științifice.

„China modernă” asigură SUA că este „o oportunitate” şi „nu o ameninţare”. Beijingul și Washingtonul, din nou față în față

Viceministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen, a declarat sâmbătă la Tianjin, în cadrul unei întrevederi cu omologul său american, Marisa Lago, că o Chină modernă este o "oportunitate" economică şi "nu o ameninţare" pentru SUA.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..