Beneficiile afinelor pentru sănătate - conțin antioxidanți puternici cu roluri multiple pentru organism

Beneficiile afinelor pentru sănătate - conțin antioxidanți puternici cu roluri multiple pentru organism
📅 2024-09-14

Acestea reprezintă unul dintre alimentele cele mai bogate în substanțe antioxidante. Dacă nu le-ai inclus până acum în alimentația ta, beneficiile acestora sigur te vor convinge. În plus, aceste fructe aromate sunt gustoase și versatile, deci este puțin probabil să te plictisești de ele. Află totul despre beneficiile afinelor și modalitățile de consum.

Afinele, fructe de sezon în România

În România, găsești afine proaspete în sezonul cald, în special între lunile iunie și septembrie. Le poți cumpăra de la producători locali de încredere, în zone de munte. Dacă nu locuiești în regiune montană, unii producători oferă posibilitatea de a opta pentru livrare la domiciliu.

De asemenea, le poți găsi și în supermarketuri, depozitate la caserole. Este indicat să citești ambalajul pentru a te asigura că acestea provin din culturile din România.

Nu reprezintă doar o sursă de hrană. Afinele au și proprietăți medicinale.

Atunci când nu este sezonul lor, este o idee bună să le alegi pe cele congelate, care au un profil nutrițional bine conservat. Pentru a le proteja conținutul bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, este recomandat să le decongelezi peste noapte în frigider, nu la temperatura camerei sau la microunde.

Beneficiile afinelor pentru sănătate

Integrând afinele printre obiceiurile tale alimentare, te bucuri de numeroase beneficii pentru sănătate, deoarece aceste fructe au următoarele proprietăți:

Sărace în calorii

O cană de afine, cantitate care echivalează cu o porție, furnizează doar 83 kcal, menționează Joe Leech În articolul „10 Proven Health Benefits of Blueberries”. Pentru că densitatea lor calorică este mică, acestea ajută la menținerea unei greutăți optime.

Ce se întâmplă dacă înlocuiești o gustare procesată, cum ar fi un croissant cu ciocolată, care furnizează în jur de 400 kcal, cu această gustare slabă caloric și bogată nutritiv? Ei bine, obții o restricție a aportului zilnic de calorii care, pe termen lung, te poate ajuta să scazi în greutate.

Bogate în fibre, vitamine și minerale

Chiar dacă nu conțin multe calorii, afinele au în compoziția lor micronutrienți din abundență. Ele conțin, în mod special, cantități importante de vitamina C, mangan, vitamina K1.

De asemenea, sunt o sursă excelentă de fibre, care au numeroase efecte pozitive în organism, printre care se numără reglarea tranzitului intestinal.

Proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Pe lângă fibre, vitamine și minerale, afinele conțin compuși bioactivi cu rol antioxidant, cum ar fi antocianii responsabili de pigmentul violet. Pe de altă parte, vitamina C din compoziția acestora are, de asemenea, efecte antioxidante puternice. Aceste aspecte plasează afinele în topul alimentelor cele mai bogate în antioxidanți.

Aceste substanțe contracarează efectele radicalilor liberi, scăzând stresul oxidativ responsabil de apariția bolilor cronice (cum ar fi cele cardiovasculare și cancerul) și de procesele de îmbătrânire, descrie Cleveland Clinic, alături de sursa menționată anterior. Mai mult decât atât, antioxidanții scad inflamația din organism, cum ar fi inflamația indusă de efortul fizic intens, îmbunătățind astfel recuperarea post-antrenament.

Cum îți dai seama că afinele pe care le cumperi sunt bogate în antioxidanți? Atunci când le zdrobești, zeama este pigmentată, de culoare violet sau albăstrui și pătează pielea sau ustensilele.

Efecte cardioprotective

Consumul de afine îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular prin următoarele mecanisme:

Efecte neuroprotective

Antocianii din afine protejează neuronii de stresul oxidativ și de îmbătrânire. Potrivit Robert Krikorian și colaboratorii în studiul „Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults”, suplimentarea dietei cu suc de afine timp de 12 săptămâni în rândul vârstnicilor cu declin cognitiv ușor a dus la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, cum ar fi învățarea și memoria.

De asemenea, Elizabeth E.Devore și colaboratorii au arătat, în studiul „Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline”, că flavonoidele din afine și alte fructe de pădure pot întârzia declinul cognitiv cu până la 2,5 ani.

Potrivite pentru persoane cu diabet zaharat

Pentru că sunt alimente bogate în fibre solubile și sărace în zaharuri, afinele au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu produc creșteri spontane ale glicemiei. Ba mai mult, acestea încetinesc absorbția zaharurilor, lucru care îmbunătățește controlul valorilor glicemice, descriu sursele anterior menționate.

Cum să integrezi afinele în dieta ta

Există numeroase modalități de a integra afinele în alimentație. Cea mai simplă metodă este, bineînțeles, să le consumi proaspete ca gustare. O cantitate de 150 g (o cană) este porția optimă de afine.

Pe de altă parte, ai la dispoziție numeroase alte idei de consum:

De asemenea, numeroase alte fructe și legume au beneficii pentru sănătate, astfel încât este esențial să menții o alimentație variată și echilibrată.

Afinele au beneficii puternice atât timp cât îți optimizezi stilul de viață per ansamblu. Acestea nu pot contracara eficient efectele negative ale obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul, excesul de alcool și excesul de alimente ultraprocesate.

Prin urmare, include cu încredere afinele în meniul tău zilnic, dar nu uita să menții o viață activă și o alimentație echilibrată.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un bărbat din Dâmboviţa a fost arestat preventiv după ce și-a agresat sexual fiica vitregă în vârstă de 14 ani

Un bărbat în vârstă de 35 de ani din judeţul Dâmboviţa a fost arestat preventiv, fiind inculpat pentru agresiune sexuală. Victima este fiica vitregă a suspectului, care are 14 ani.  

Guvernul trimite 400 de tone de conserve, cașcaval și zahăr pentru sinistrații din Galați. Ce se mai află pe listă

(CNSU) a aprobat, sâmbătă, hotărârea prin care se propune Guvernului scoaterea de la rezervele de stat a unor containere, dar şi a unor ajutoare constând în apă şi alimente pentru cei afectaţi de inundaţiile produse în judeţul Galaţi.

Horoscop 15 septembrie 2024, cu Neti Sandu. O zodie ar putea primi azi un dar important

Horoscop 15 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu surprize. Bunele noastre intenții se vor intersecta cu ale celor dragi și o să ne bucurăm că suntem împreună, că ne merge bine și o putem ține tot așa.  

România a învins China cu 3-2 după un ultim meci dramatic la Craiova și va juca în play-off-ul pentru Grupa Mondială I

Echipa României a învins formaţia Chinei cu scorul de 3-2, în Grupa Mondială II a Cupei Davis, după ce tenismanul Cezar Creţu s-a impus dramatic în faţa lui Rigele Te, cu 3-6, 6-3, 6-3, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Craiova.  

Doi copii și alți trei oameni au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei şcoli din Gaza

Cinci persoane au fost ucise sâmbătă într-un atac aerian israelian care a lovit o şcoală transformată în refugiu în oraşul Gaza, a anunţat protecţia civilă locală, armata israeliană susţinând că a vizat luptători ai Hamas.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..