Un virus comun ar putea duce la apariția Alzheimer. „Ar putea afecta 25-45% dintre persoanele cu această boală”

Un virus comun ar putea duce la apariția Alzheimer. „Ar putea afecta 25-45% dintre persoanele cu această boală”
📅 2025-01-06

Este unul dintre cele nouă virusuri herpetice și nu se transmite pe cale sexuală.

Cercetătorii de la Universitatea Arizona din SUA au descoperit că virusul poate rămâne în intestin și poate ajunge la creier prin intermediul nervului vag care leagă cele două, The Independent.

Odată ajuns acolo, acesta poate declanșa modificări ale sistemului imunitar asociate cu boala Alzheimer, potrivit studiului, publicat în revista Alzheimer's & Dementia.

„Credem că am găsit un subtip biologic unic de Alzheimer care ar putea afecta 25-45% dintre persoanele cu această boală”, a declarat coautorul studiului, Ben Readhead.

Dacă descoperirile sunt validate de cercetări ulterioare, medicamentele antivirale existente ar putea fi testate pentru a trata sau preveni această formă a bolii Alzheimer. Acest lucru ar putea fi susținut de un test de sânge în curs de dezvoltare.

„Acest subtip al bolii Alzheimer include plăcile amiloide și încurcăturile tau caracteristice - anomalii microscopice ale creierului utilizate pentru diagnosticare - și prezintă un profil biologic distinct al virusului, anticorpilor și celulelor imune din creier”, a declarat Dr. Readhead.

Cum afectează creierul

La unele persoane care dezvoltă o infecție intestinală cronică cu HCMV, virusul poate ajunge la creier prin fluxul sanguin sau prin nervul vag.

Odată ajuns în creier, virusul determină celulele imunitare numite microglii să își activeze expresia unei gene numite CD83, care a fost asociată într-un studiu anterior cu boala Alzheimer.

În timp ce microglia protejează inițial împotriva infecțiilor, o creștere susținută a activității lor poate duce la inflamații cronice și leziuni neuronale - implicate în evoluția unor boli precum Alzheimer.

Un studiu publicat în 2024 a arătat că, în creierele celor care au murit cu Alzheimer, erau mai multe microglia CD83 decât la persoanele sănătoase. S-a găsit și un anticorp în intestin, ceea ce sugerează că o infecție ar fi contribuit la acest tip de Alzheimer.

În cel mai recent studiu, cercetătorii au arătat că virusul poate produce modificări asociate cu Alzheimer, cum ar fi producția de proteine amiloide și tau, care duc la moartea celulelor nervoase. Experții subliniază că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a fi confirmate teoriile.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un virus comun ar putea duce la apariția Alzheimer. „Ar putea afecta 25-45% dintre persoanele cu această boală”

O infecție intestinală cronică cauzată de un virus comun poate fi legată de evoluția bolii Alzheimer, conform unui nou studiu. HCMV poate afecta majoritatea oamenilor în primele decenii de viață. 

Preşedintele Austriei l-a mandatat pe Herbert Kickl, liderul extremei drepte, cu formarea guvernului: O decizie deloc ușoară

Președintele austriac Alexander Van der Bellen i-a încredințat lui Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății (FPÖ), sarcina de a forma noul guvern, după ce negocierile de coaliție între principalele partide au eșuat.

„Cel mai violent deținut din UK” la un pas de libertate după 50 de ani de închisoare. Cum vrea să-i convingă pe judecători

Charles Bronson, considerat „cel mai violent deținut din Marea Britanie” ar putea ajunge în libertatea în următoarele luni. Dosarul bărbatului se află pentru a noua oară pe masa comisie de eliberare condiționată.  

Cum a sărbătorit familia lui Demi Moore prima sa victorie la Globurile de Aur. Momentul a fost filmat | VIDEO

Familia şi prietenii lui Demi Moore au fost la fel de încântaţi ca ea de prima sa victorie la Globurile de Aur din 2025.

Ucraina, îndemnată să fie realistă în discuțiile cu privire la problemele teritoriale cu Rusia. Sfatul unui aliat către Kiev

Președintele francez Emmanuel Macron consideră că Ucraina trebuie să aibă „discuții realiste” cu privire la problemele teritoriale pentru a găsit pacea cu Rusia.

Zeci de mii de turişti sunt la munte, pe Valea Prahovei şi în Braşov. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”

Mii de turişti se distrează în staţiunile montane de pe Valea Prahovei şi din judeţul Braşov, în vacanţa de la acest început de an.

Vreme caldă câteva zile în toată România, urmată de o răcire semnificativă și ploi. Prognoza meteo pentru fiecare regiune

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât valorile termice atât cele maxime cât şi cele minime se vor situa peste mediile multianuale caracteristice în această lună.

România a cumpărat din Israel un sistem de luptă anti-drone. Cum funcționează arma de 60 de milioane de dolari | VIDEO

România a cumpărat de la o companie israeliană un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de milioane de dolari. Achiziția sofisticatei arme vine în contextul în care în România cad cu regularitate drone folosite de Rusia în invadarea Ucrainei.  

Ai probleme cu somnul? Învață să dormi bine de la oamenii care trăiesc aproape de Polul Nord

Crezi că e o provocare să adormi? Ia gândește-te la oamenii care trăiesc nopți polare, de până la 2 luni. Și apoi zile polare, în care soarele nu apune niciodată. Astea sunt condiții grele de somn.

Un bătrân a fost găsit mort într-un club al pensionarilor din Mangalia. Ce a dezvăluit autopsia

Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost găsit mort, duminică, într-un club al pensionarilor din Mangalia, iar poliţiştii au stabilit inițial că victima a decedat după ce ar fi fost agresată de un bărbat de 71 de ani.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.