Mega-racheta Starship a lui Elon Musk, pregătită pentru al şaptelea zbor-test

Mega-racheta Starship a lui Elon Musk, pregătită pentru al şaptelea zbor-test
📅 2025-01-15

SpaceX, o companie deţinută de cel mai bogat om din lume, Elon Musk, a reuşit în octombrie 2024 să realizeze cu succes această manevră impresionantă, sub privirile admirative ale numeroşilor internauţi şi spectatori prezenţi la locul lansării.

Dar, o lună mai târziu, compania americană a eşuat în tentativa sa de a repeta acel succes în faţa preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, care a asistat la lansare.

Cu o înălţime de 123 de metri - aproximativ cât un imobil cu 40 de etaje -, racheta Starship va fi lansată în cadrul celui de-al şaptelea zbor-test al său, miercuri, începând de la ora locală 16:00 (22:00 GMT), de la o bază spaţială deţinută de SpaceX în statul Texas.

O altă fereastră de lansare este prevăzută pentru joi la aceeaşi oră, potrivit agenţiei americane cu rol de reglementare a aviaţiei.

Starship's seventh flight test is targeted to launch Wednesday, January 15, with a 60-minute launch window opening at 4 p.m. CT.

The Starbase team is keeping a close eye on weather conditions → https://t.co/QNCSPTewLA pic.twitter.com/gQrBBJbcEf

— SpaceX (@SpaceX) January 14, 2025

După lansare, cele două trepte ale rachetei - propulsorul numit Super Heavy şi vehiculul Starship, care dă numele întregii rachete - vor trebui să se separe în atmosferă, iar propulsorul va trebui să îşi înceapă călătoria de întoarcere spre Terra pentru a reveni pe rampa sa de lansare.

În loc să asolizeze apoi pe verticală, aşa cum fac propulsoarele altor rachete, SuperHeavy va trebui să fie prins şi imobilizat de braţe mecanice montate pe turnul de lansare. Aceasta este o manevră inedită în istoria dezvoltării de vehicule spaţiale.

Impact asupra mediului

Va fi cel de-al şaptelea zbor-test pentru Starship, primele încheindu-se prin explozii - voluntare sau nu - ale rachetei. Cu fiecare nou zbor, compania SpaceX îşi modernizează racheta.

De la precedentul test, "îmbunătăţiri majore" au fost aduse, mai ales la sistemul de propulsie şi la scutul termic, a anunţat SpaceX pe site-ul său. Miercuri, compania americană va încerca, de asemenea, să lanseze prima sa încărcătură utilă în spaţiu.

SpaceX îşi dezvoltă cu mare viteză rachetele, mizând pe multiple lansări de prototipuri pentru a corecta apoi rapid problemele întâlnite în situaţii reale de zbor.

Deşi această metodă a contribuit la succesul său, întrucât SpaceX domină în prezent piaţa lansărilor pe orbită, compania americană nu este scutită de critici.

Mai multe asociaţii au depus plângeri în justiţie împotriva autorităţilor americane, acuzându-le că au evaluat eronat impactul asupra mediului, în contextul în care baza spaţială deţinută de SpaceX în statul Texas este situată în proximitatea unor zone naturale protejate.

Racheta Starship a fost concepută pentru a putea fi în întregime reutilizabilă, o caracteristică ce ar permite reducerea considerabilă a costurilor şi a resurselor necesare.

Totuşi, această specificitate permite totodată creşterea cadenţei lansărilor, care cauzează în principal o poluare sonoră importantă.

Revenind la Casa Albă, preşedintele Donald Trump ar urma să anuleze mai multe reglementări de mediu, ceea ce îi îngrijorează pe oamenii care locuiesc în proximitatea bazei spaţiale şi care se tem că "o mână liberă" i-ar fi fost astfel oferită miliardarului Elon Musk.

Antreprenorul, care este totodată patronul Tesla şi proprietarul reţelei de socializare X, a cheltuit în 2024 zeci de milioane de dolari pentru a susţine campania republicanului Donald Trump şi a primit în schimbul susţinerii sale un post de consilier, ignorând numeroasele sale conflicte de interese cu guvernul american.

Dimpotrivă, el intenţionează să se folosească de apropierea lui ideologică de viitorul preşedinte pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectul de "colonizare" a planetei Marte cu ajutorul rachetei Starship. În timpul campaniei lui electorale, Donald Trump le-a promis americanilor că oamenii "vor călători spre Marte" înainte de încheierea mandatului său.

Înainte de a zbura spre "Planeta Roşie", această megarachetă va trebui să ajute într-o primă etapă NASA să trimită din nou echipaje de astronauţi americani pe suprafaţa Lunii.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ţara unde companiile apelează tot mai des la detectivi privați pentru a-i verifica pe angajaţii aflaţi în concediu medical

În Germania, numărul zilelor de concediu medical crește de la an la an. În 2023, angajații au fost în concediu medical timp de 15 zile, cu patru zile mai mult decât în 2021. Acest lucru îngrijorează companiile, scrie francetvinfo.fr.

Un sportiv olimpic a devenit erou internațional după ce a salvat o fată de la înec. Momentul a fost filmat. VIDEO

Bruno Lobo, care a reprezentat Brazilia la Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024, își testa noul aparat foto în timp ce făcea kitesurfing pe Praia do Olho, în São Luís, Maranhão. 

Cel puţin 19 persoane au murit după ce au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, în Istanbul

Cel puţin 19 persoane, majoritatea cetăţeni străini, au murit la Istanbul în decurs de 48 de ore după ce au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, a relatat miercuri presa turcă, transmite agenţia EFE.

Nominalizările BAFTA. Sebastian Stan, selectat pentru rolul Donald Trump din „The Apprentice”

Sebastian Stan, actorul american de origine română, premiat recent cu Globul de Aur pentru rolul din „A Different Man”, este nominalizat la Premiile acordate de Academia britanică de film - BAFTA pentru rolul Donald Trump din „The Apprentice”.

Fake news despre România, în mijlocul disputei dintre Elon Musk și fostul comisar european Thierry Breton

Fostul comisar european pentru afaceri digitale, francezul Thierry Breton, îşi continuă polemica online cu Elon Musk, care sâmbătă a spus despre el că este un „tiran al Europei”, pe fondul unui schimb de replici tensionat pe X.

ONU cere o anchetă imediată în urma unor înregistrări video cu acte de tortură într-o închisoare din Libia

Misiunea de sprijin a ONU în Libia (UNSMIL) a cerut o "anchetă imediată" asupra actelor de tortură la care au fost suspuşi deţinuţi, în mare parte libieni, într-o închisoare din estul ţării, relatează miercuri AFP.

Traian Băsescu îl numește ”măciucar” pe Elon Musk, iar pe Donald Trump ”fanfaron”: ”Este doar un vremelnic preşedinte al SUA”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, îl critică pe președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru pozițiile politice afișate recent față de Europa, alături de miliardarul Elon Musk, pe care Băsescu îl numește ”măciucar”.

Rusia va da ”gaze comunitare” Transnistriei, prin România. Cinism rus: Tiraspolul nu a plătit oricum niciodată aceste livrări

Rusia va furniza în viitorul apropiat ”gaze umanitare” Transnistriei, iar livrările vor fi efectuate prin România. Demersul Kremlinului este unul cinic, în condițiile în care Tiraspolul oricum nu a plătit niciodată pentru gazele rusești.  

Mega-racheta Starship a lui Elon Musk, pregătită pentru al şaptelea zbor-test

Compania americană SpaceX va încerca încă o dată, miercuri, să recupereze prima treaptă a megarachetei sale Starship, cea mai mare şi mai puternică construită vreodată.

Gala Premiilor Gopo 2025 va avea loc în 29 aprilie. Peste 35 de lungmetraje intră în cursa pentru nominalizări

A 19-a ediţie a galei Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătoreşte şi recompensează realizările cinematografiei româneşti, va avea loc anul acesta în 29 aprilie, la Bucureşti.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.