Cercetătorii au identificat o enzimă care accelerează creșterea tumorilor în cancerul pancreatic

Cercetătorii au identificat o enzimă care accelerează creșterea tumorilor în cancerul pancreatic
📅 2025-01-09

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer pancreatic. Descoperirea poate oferi o nouă ţintă terapeutică promiţătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului pancreatic.

Rezultatele cercetărilor au fost prezentate în 2 ianuarie în “Cancer Research”, o publicaţie a Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului.

Enzima, denumită MICAL2, era cunoscută ca având un rol important în migrarea şi morfologia celulelor. Însă când au măsurat expresia genelor în celulele din tumorile ADP, cercetătorii au descoperit o producţie excesivă de MICAL2 în comparaţie cu celulele sănătoase ale organismului, asociind pentru prima dată enzima de cancerul pancreatic.

Potrivit studiului, dintre pacienţii supuşi unor intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor ADP, cei care aveau o expresie scăzută de MICAL2 în celulele tumorale au supravieţuit de două ori mai mult faţă de pacienţii cu o expresie ridicată a enzimei, ceea ce sugerează că MICAL2 este implicată în progresia cancerului pancreatic într-un stadiu avansat.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că MICAL2 are un efect de stimulare a căii de semnalizare KRAS, care controlează creşterea, proliferarea şi moartea celulelor.

Calea KRAS este cunoscută ca având un rol esenţial în creşterea tumorilor în cancerul pancreatic şi în extinderea către alte ţesuturi ale organismului.

În studiile realizate în laborator, dezactivarea genei care controlează enzima MICAL2 a redus foarte mult activitatea căii KRAS. Astfel, atunci când celulele tumorale au deficit de MICAL2, calea KRAS nu mai este capabilă să furnizeze nutrienţi celulelor tumorale, ceea ce duce la moartea acestora.

MICAL2 poate reprezenta o ţintă terapeutică promiţătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului pancreatic, consideră prof. Andrew Lowy, şef al diviziei de chirurgie oncologică la Şcoala de Medicină a UCSD.

“Credem că este posibil să ţintim MICAL2 cu medicamente, pentru că este o enzimă dintr-o clasă de proteine împotriva cărora au fost deja dezvoltate cu succes tratamente pentru alte afecţiuni. Lucrăm în prezent la identificarea unor medicamente-candidat pentru a avansa către blocarea funcţiei MICAL2 în cancerul pancreatic”, a afirmat prof. Andrew Lowy, citat de sciencedaily.com.

Cancerul pancreatic are cea mai mare rată de mortalitate dintre cancerele cu incidenţă ridicată, iar pacienţii dispun de puţine opţiuni terapeutice.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Londra refuză „să condamne” afirmaţiile lui Trump despre Groenlanda şi canalul Panama

Ministrul de externe britanic, David Lammy, a refuzat joi "să condamne" declaraţiile preşedintelui american ales Donald Trump, care şi-a reiterat marţi planurile expansioniste asupra Canalului Panama şi Groenlandei.

Cod galben de inundaţii pe râuri din 5 judeţe, până sâmbătă dimineaţa. Anunțul hidrologilor

Hidrologii au emis o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă de vineri până sâmbătă dimineaţă, pe mai multe râuri din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Alba.

Amenzi de 1,7 milioane de lei, date de ANPC în perioada sărbătorilor de iarnă. Val de nereguli la cazări și în restaurante

În perioada sărbătorilor de iarnă, ANPC a dat amenzi în valoare de 1,7 milioane de lei, pentru o sumedenie de nereguli găsite în spații de cazare sau în restaurante.

O femeie din Iași s-a îndrăgostit online de un soldat american, căruia i-a trimis 7.000 de dolari. Cine era de fapt bărbatul

O femeie din Iași a pierdut 7.000 de dolari după ce a fost păcălită de un escroc sentimental pe rețelele sociale.

Un depozit petrolier din Rusia, în flăcări pentru a doua zi după un atac ucrainean

Un incendiu continua joi, pentru a doua zi consecutiv, la un depozit petrolier din Engels, în regiunea Saratov, lovit cu o zi în urmă de drone ucrainene, ca ripostă - potrivit Kievului - la bombardamentele asupra Ucrainei, relatează France Presse.

Doi copii care se aflau în cantonament la Sovata au sunat la 112, spunând că sunt în pericol. Ce au aflat ulterior polițiștii

Un instructor de schi aflat în cantonament la Sovata cu un grup de sportivi şi o mamă au primit amenzi pentru alertarea falsă a serviciului de urgenţă, după ce doi copii aflaţi în grija lor au sunat din joacă la 112.

Noi detalii despre starea de sănătate a femeii din Bihor infectată cu HMPV, virusul care se răspândește în China. Anunțul DSP

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor a informat, joi, că pacienta internată la Spitalul Judeţean cu metapneumovirus uman (HMPV) este în stare stabilă şi că nu se efectuează anchetă epidemiologică, fiind un virus obişnuit.  

Administratori de baruri, barmani și ospătari, trimiși în judecată după ce au jefuit turiști beți în Centrul Vechi

Administratori de baruri, barmani, ospătari și angajate hostess au fost trimiși în judecată de procurori sub acuzația că îmbătau turiști străini veniți în două localuri din Centrul Vechi al Capitalei, după care îi jefuiau sau le goleau conturile bancare.

Un nou test de sânge pentru detectarea cancerului a fost validat cu succes în studiile clinice. Ce spun cercetătorii

Un nou test de sânge a obţinut rezultate promiţătoare în detectarea precoce a cancerului, conform unu studiu. Aşa-numita biopsie lichidă analizează ADN-ul din sânge pentru a detecta semne subtile de cancer.

Un șofer a virat brusc la vederea unor polițiști din Sibiu. Când l-au oprit, au făcut o descoperire neașteptată

Un şofer din judeţul Gorj, care avea permisul de conducere suspendat, s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de poliţişti în timp ce ieşea din parcarea aflată chiar în faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.