"Nu se face anchetă epidemiologică fiind o infecţie obişnuită, curentă. Fiind judeţ de graniţă, noi am trimis azi tulpina detectată la Institutul Cantacuzino Bucureşti. Ce este mai important este să se respecte măsurile de prevenire a gripei în sezonul rece. Nu-i nimic spectaculos la HMPV-ul respectiv. E ca o gripă obişnuită. E cunoscută de mult şi probabil că mulţi oameni au mai fost infectaţi. Boala, de obicei, se remite de la sine, doar că anumite grupuri de persoane sunt mai vulnerabile şi predispuse la îmbolnăvire şi fac forme mai grave ce necesită internare", a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţârţ.
Potrivit comunicatului DSP Bihor, femeia în vârstă de 67 ani locuia la fiica ei în Oradea din luna noiembrie 2024, având patologie cronică în antecedente.
Pe data de 4 ianuarie, femeia s-a prezentat la serviciul UPU al Spitalului Clinic Judeţean cu fenomene de insuficienţă respiratorie acută, dispnee, tuse productivă, mialgii, artralgii, stare generală alterată cu debut în 26 decembrie 2024. Pacienta a fost internată la Secţia Pneumologie - Terapie acută şi i s-a recoltat exudat faringian, proba fiind analizată în laboratorul spitalului prin metoda PCR - Multiplex - Panel respirator 2.1 plus, unde se detectează acest virus.
Laboratorul SCJUB a informat miercuri, 8 ianuarie, Compartimentul de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Bihor, în cadrul raportării săptămânale, detecţia Human Metapneumovirus. Tulpina este expediată către laboratorul DSP Bihor în data de 8 ianuarie 2025, ora 13,00, iar trimiterea ei către Institutul Cantacuzino Bucureşti (INCDMMC) s-a realizat în cursul dimineţii de joi.
Metapneumovirusul uman (HMPV) este cunoscut de peste 20 ani, face parte din aceeaşi familie de virusuri ca şi virusul sinciţial respirator, având o circulaţie obişnuită în sezonul rece de mai mulţi ani. Provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot dezvolta forme grave (în special la sugari şi copiii mici, vârstnici, persoane cu imunitate compromisă, pacienţi cu boli pulmonare cronice) şi necesită spitalizarea bolnavilor. Ca şi alţi viruşi, HMPV se răspândeşte prin tuse şi strănut, fiind importantă în sezonul gripal respectarea măsurilor de prevenire a gripei.
"Depistarea virusului nu este un motiv de alarmare, însă reamintim că e importantă respectarea măsurilor minime de protecţie sanitară împotriva virozelor respiratorii/ gripei", se arată în comunicatul DSP Bihor.