"Nu intenţionez să-l condamn pe cel mai apropiat aliat al nostru", a afirmat ministrul britanic întrebat de canalul de televiziune Sky News, asigurând totodată la BBC că aceste anexări menţionate de Trump "nu se vor produce".
"Încerc să interpretez ce se află în spatele" acestor declaraţii, a spus şeful diplomaţiei britanice. "Bănuiesc că în ceea ce priveşte Groenlanda ceea ce vizează el sunt preocupările sale cu privire la Rusia şi China în Arctica, sunt preocupările sale cu privire la securitatea economică naţională","nişte probleme legitime", a adăugat Lammy.
"Ştim din primul mandat al lui Donald Trump că intensitatea retoricii sale şi imprevizibilitatea uneori a ceea ce spune poate fi destabilizatoare", a declarat Lammy pentru BBC Radio, când a fost întrebat despre intenţiile lui Trump de a face Groenlanda parte a SUA. "El recunoaşte, sunt sigur, în cele din urmă, că Groenlanda face parte astăzi din Regatul Danemarcei".
Astfel, Londra se distanţează de unii vecini europeni ai săi, precum Parisul şi Berlinul, care au condamnat în termeni fermi afirmaţiile expansioniste ale lui Donald Trump.
Într-o conferinţă de presă marţi, Donald Trump a refuzat să excludă recurgerea la forţă pentru anexarea teritoriului autonom de la Danemarca.
El declarase deja că controlul Groenlandei este "o necesitate absolută" pentru "securitatea naţională şi libertatea în întreaga lume", într-un moment în care rivalităţile cu China şi Rusia în regiune sunt în creştere din cauza importanţei sale strategice şi a presupuselor sale resurse minerale.
Miliardarul american a exprimat, de asemenea, planuri expansioniste şi cu privire la Canalul Panama.
"Să fim serioşi: nu se va întâmpla! Pentru că nicio ţară NATO nu a intrat în război de la înfiinţarea Alianţei", a declarat David Lammy pentru BBC.
Întrebat despre reacţiile europene la afirmaţiile lui Donald Trump, David Lammy a subliniat că Germania este "în plin ciclu electoral şi că multe lucruri se vor spune în următoarele săptămâni".