Multiplă medaliată la campionatele europene şi mondiale, a adus aur pentru România la Olimpiada de la Rio de Janeiro (2016) şi medalii de argint la Olimpiada de la Beijing (2008) şi la cea de la Tokyo.
A fost dublă campioană mondială în 2010 şi în 2011, de şapte ori campioană europeană la individual şi pe echipe, indică portalul oficial https://www.anamariabranza.ro.
JO Beijing 2008 - Ana Maria Brânză a obţinut cea de-a 4-a medalie pentru România la actualele Jocuri Olimpice, reuşind să intre în posesia medaliei de argint în proba de spadă a concursului de scrimă.
Născută la 26 noiembrie 1984, la Bucureşti, a descoperit pasiunea pentru acest sport la Sala de scrimă a complexului Sportiv Ghencea, conform https://www.anamariabranza.ro.
Ana Maria Brânză a început cariera la CSS nr. 3 Steaua sub îndrumarea antrenorului Radu Szilaghy, alegând spada pentru că era singura armă din acea încăpere care avea mâner pentru stângaci.
A lucrat cu antrenorul Cornel Milan, iar prima medalie de aur din carieră a obţinut-o la Campionatul mondial de cadeţi de la Gdansk, menţionează sursa citată.
În 2002, a obţinut locul 1 la Campionatul mondial de juniori din Antalya şi pentru prima dată a participat la Campionatele mondiale de seniori, unde a obţinut medalia de bronz. Doi ani mai târziu, a obţinut iarăşi medalia de aur la campionatele de juniori.
A luat argint la cupa mondială de scrimă de la Budapesta în 2005, iar un an mai târziu a obţinut prima medalie europeană.
Pentru argintul obţinut la Olimpiada din 2008 a fost recompensată cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a cu o baretă.
În 2013, a obţinut două medalii de aur şi o medalie de argint în Cupa Campionilor Europeni de la Napoli. Tot în acest an, a obţinut al optulea titlu la individual al carierei şi titlul pe echipe.
Un an mai târziu, a câştigat Grand Prix-ul de la Budapesta şi a obţinut medalia de bronz la Saint-Maur.
În 2015 a luat iarăşi argint la Grand Prix-ul de la Budapesta, iar alături de echipa României a mai cules un titlu european pe echipe. La doar câteva săptămâni distanţă, a cucerit medalia de aur la campionatele europene, prima astfel de medalie pentru România.
În acelaşi an, în august, s-a căsătorit cu jucătorul de polo Pavel Popescu în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Buşteni, la Castelul Cantacuzino.
A obţinut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio (2016) şi în acelaşi an a obţinut iarăşi aurul la europene împreună cu echipa României. A obţinut argint la Olimpiada de la Tokyo 2020, în finala cu Sun Yiwen. Ulterior, a declarat că această medalie olimpică este cea mai muncită medalie pe care a obţinut-o în cariera sa.
Pe lângă cele trei medalii la Jocurile Olimpice, una de aur şi două de argint, a strâns o salbă de medalii la campionatele mondiale şi la campionatele europene în cei peste douăzeci de ani de carieră sportivă.
A fost distinsă, în 2021, cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler.
În 2024, Ana Maria Popescu (fostă Brânză) a inaugurat Centrul regional de scrimă de la Iaşi.
Se implică în diferite proiecte sociale de sprijinire a celor în nevoie, este vorbitor la evenimente de profil şi este iniţiatoarea proiectului umanitar ''Aleargă de ziua ta'', fiind totodată un important catalizator la nivel naţional pentru dezvoltarea scrimei.