Vitamina B1 (tiamină): rol, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată și contraindicații

Vitamina B1 (tiamină): rol, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată și contraindicații
📅 2025-01-14

Deoarece organismul uman nu poate produce tiamină, este necesară o aprovizionare constantă din alimentație sau suplimente. În general, o alimentație echilibrată și variată poate asigura cu succes necesarul zilnic de tiamină. Totuși, carența este în continuare posibilă în anumite condiții, cum ar fi în cazul etilismului cronic.

Află din articolul următor care sunt beneficiile, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată, contraindicațiile și sursele alimentare de tiamină.

Beneficiile vitaminei B1

Tiamina joacă un rol vital în modularea multor funcții ale organismului. Așa cum prezintă Medical News Today și Healthline, printre beneficiile acestei vitamine se numără:

Simptomele lipsei de vitamina B1

Un deficit de tiamină poate avea efecte grave asupra sănătății. Printre simptomele comune se numără:

Deficitul sever de vitamina B1 poate duce la dezvoltarea bolii Beri-Beri, care afectează sistemul nervos și poate duce la reflexe nervoase afectate, pierderea masei musculare și paralizie progresivă. De asemenea, boala Beri-Beri poate afecta sistemul cardiovascular, provocând insuficiență cardiacă severă și edeme, dar și sistemul respirator, cauzând dificultăți de respirație.

Deficitul sever de tiamină poate duce, de asemenea, la encefalopatia Wernicke-Korsakoff, o afecțiune neurologică gravă asociată frecvent cu alcoolismul cronic, cu manifestări similare cu cele ale bolii Alzheimer, prezintă Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Deficitul apare dacă nu consumi suficientă vitamina B1 din alimente sau dacă aceasta nu este absorbită în mod corespunzător. Anumite categorii de persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta deficit de tiamină:

Vârstnicii, pacienții cu HIV/SIDA și cei cu istoric de chirurgie bariatrică prezintă, de asemenea, un risc ridicat de deficit. În aceste situații, medicul poate recomanda suplimentarea vitaminei, uneori sub forma injectabilă.

Deficitul de tiamină poate fi diagnosticat pe baza unui set de analize de sânge și de urină.

Doza zilnică recomandată

Conform National Institutes of Health (NIH) din SUA, doza zilnică recomandată (DZR) de tiamină variază în funcție de vârstă și sex:

Doza poate fi crescută în cazuri speciale, cum ar fi la persoanele care suferă de alcoolism sau afecțiuni cronice.

Contraindicații

În general, tiamina din alimente este considerată sigură pentru organism, însă există anumite situații în care trebuie luate precauții în ceea ce privește suplimentarea.

Tiamina poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anumite tratamentele pentru cancer. De asemenea, în cancer, efectele suplimentării pot fi variate. Chiar dacă la doze mari ar putea avea beneficii, în doze mici sau moderate, produsele cu vitamina B1 ar putea induce proliferarea celulelor canceroase, prezintă studiul „High Dose Vitamin B1 Reduces Proliferation in Cancer Cell Lines Analogous to Dichloroacetate” (Bradley S Hanberry și colaboratorii).

Suplimentarea tiaminei ar putea afecta rezultatele unor investigații sau analize de sânge, arată National Health Services UK.

Având în vedere aceste considerente, este important să ceri sfatul medicului înainte de a utiliza suplimente alimentare cu vitamina B1.

Alimente care conțin vitamina B1

Tiamina se găsește într-o varietate de alimente, majoritatea fiind accesibile și ușor de inclus în dietă. Printre cele mai bogate surse alimentare se numără:

Astfel, necesarul zilnic de B1 poate fi asigurat printr-o alimentație cât mai variată, care să includă alimente din toate grupele alimentare.

De asemenea, se recomandă limitarea consumului de alcool, pentru a preveni deficitul de tiamină. În cazul persoanelor din categoriile aflate la risc de deficit, este indicată monitorizarea prin analize de sânge regulate, sub îndrumarea specialistului.

În concluzie, vitamina B1 este un nutrient esențial pentru funcționarea optimă a organismului și menținerea sănătății. O dietă echilibrată, bogată în alimente integrale și variate, poate asigura aportul zilnic necesar. Pentru situații specifice, poate fi necesară suplimentarea la recomandarea specialistului.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Vladimir Putin, de la președinte la protector divin. „Va deveni evident că aceasta este doar nebunia unui om bătrân”

Până de curând, Vladimir Putin insista, cel puțin public, că nu dorește un cult al personalității sale. Însă nu mai este cazul. În ultimii trei ani ai războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, Putin a îmbrățișat această idee, relatează Daily Beast.

Unul dintre principalii aliați ai lui Trump jură că Elon Musk va fi îndepărtat de la putere. ”Este cu adevărat un om rău”

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul ”este cu adevărat un om rău”.

Caz ireal în București. S-au furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino

Un bărbat a furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București, iar unul dintre membrele sustrase a fost găsit pe stradă, în apropierea spitalului, de către un medic. Unitatea a anunțat abia după trei zile furtul picioarelor.

Uită de abdomene. Exercițiul cel mai eficient pentru un abdomen tonifiat

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, când auzi cuvântul „core” probabil te gândești la abdomenul cu pătrățele. Însă „core”-ul tău este mult mai mult decât atât – este centrul de putere care stabilizează, susține și te mișcă prin viață.

Horoscop 14 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. O zodie face progrese și în viața profesională și în cea personală

Horoscop 14 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. Recuperari azi. O să facem apel la resursele interioare ca să ne atingem obiectivele și să evităm pericolele care se ivesc la tot pasul.

Românii cu venituri nejustificate, luați în vizor de ANAF. Impozit de 70% aplicat. Cea mai mare sumă: 3,4 milioane lei

ANAF a găsit, în cadrul verificărilor efectuate la persoane fizice, venituri de 41,39 milioane de lei a căror sursă nu a putut fi identificată, astfel că a fost impozitată cu o rată extrem de ridicată de taxare, de 70%, arată datele obţinute de Profit.ro.

Greșeala pe care nu trebuie să o faci niciodată atunci când plătești cu cardul în vacanță. Cinci sfaturi de călătorie

Chiar și pentru cei mai mai pasionați de călătorii, explorarea unor țări noi fără a cheltui prea mult poate fi o provocare. Deși experiențele sunt adesea de neprețuit, costurile se pot ”aduna” rapid.

”Paradoxul bunicului” are o rezolvare. Ce se întâmplă dacă cineva se întoarce în timp și își omoară bunicul

”Paradoxul bunicului” este doar una dintre problemele logice spinoase care apar pe marginea conceptului de călătorie în timp. Dar un fizician italian spune că l-a rezolvat.

Cea mai scumpă casă din Los Angeles a fost distrusă de incendiile violente. Conacul valora 125 de milioane de dolari. FOTO

Cea mai scumpă casă din Pacific Palisades, în valoare de de 125 de milioane de dolari, a fost distrusă în incendiile devastatoare care au măturat zone întinse din Los Angeles, dezvăluie DailyMail.com.

Boris Johnson, mesaj către Vladimir Putin: ”S-a terminat cu imperiul rus, idiotul dracului!” | VIDEO

Fostul premier britanic Boris Johnson l-a catalogat pe Vladimir Putin drept „idiotul dracului” din cauza ambițiilor imperiale ale președintelui rus.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.