Christian LeBlanc, un YouTuber care a vizitat peste 100 de țări, a împărtășit recent un videoclip plin de sfaturi de călătorie – îndemnându-și urmăritorii să își schimbe modul în care plătesc cu cardurile în vacanță, scrie Metro.
Creatorul de conținut, care călătorește de peste 10 ani, le-a spus celor 2,18 milioane de abonați ai săi: „Aș putea să scriu un roman despre toate greșelile de călătorie pe care le-am făcut, și de aceea vreau să vă ajut să le evitați.”
Când vizitează o țară nouă și efectuează o tranzacție pe un aparat de plată cu cardul, Christian menționează că ar putea fi întrebat dacă dorește ca retragerea să fie reprezentată în moneda locală sau în moneda de acasă.
El întreabă: „De câte ori ați văzut mesajul, ‘Doriți să plătiți în moneda locală sau în moneda de acasă?’”
Christian le recomandă urmăritorilor săi să „aleagă întotdeauna moneda locală”.
El adaugă: „Dacă ești în Bali, plătește în IDR [rupia indoneziană]. Dacă ești în Dubai, plătește în AED [dirhamul Emiratelor Arabe Unite]. Dacă alegi moneda de acasă, vei plăti o rată de conversie extrem de mare pentru ATM.”
„Ecranul pe care îl vedeți poate varia de la un ATM sau comerciant la altul, dar de obicei vi se va arăta o sumă în lire sterline pentru retragerea sau plata dvs. și vi se va cere dacă doriți să ‘continuați cu conversia’, ‘acceptați conversia’, ‘taxați-mi contul în GBP’, ‘retrageți în GBP’ sau ‘retrageți în lire sterline’. În aproape toate cazurile, alegerea oricărei dintre aceste opțiuni va fi nefavorabilă și va costa bani, mai ales dacă deja ați încărcat moneda pe un card de vacanță preplătit”, se precizează pe site-ul Travel Money
Christian a împărtășit multe sfaturi de călătorie într-un videoclip recent postat pe YouTube. Iată câteva dintre cele mai importante sfaturi ale sale:
1. „Nu călători prea mult” – Deși Christian recunoaște dorința de a „bifa cât mai multe țări de pe listă”, el afirmă că acest lucru va duce la o „experiență mai puțin satisfăcătoare”. El adaugă: „Alege destinațiile cele mai importante și cunoaște-le bine.”
2. „Aplaudă întotdeauna când avionul aterizează” – Un sfat controversat pe care mulți călători îl evită din pură jenă. Totuși, Christian spune: „Pilotul se așteaptă la asta, iar toți cei din jurul tău te vor aprecia pentru că ai făcut-o.”
3. „Verifică recenziile pe Google” – Christian recomandă să dai click pe „pinuri” aleatorii pe hartă și să găsești locurile cel mai bine cotate. El explică: „în nouă din zece cazuri, recenziile sunt foarte exacte și ne oferă o înțelegere bună despre ce merită cu adevărat să vizitezi.”
4. „Mergi ultimul la îmbarcare” – Dacă călătoriți la clasa economică și aveți locul cel mai temut, cel din mijloc, Christian recomandă să te îmbarci ultimul. El explică: „Îmi permite să fiu un vultur și practic să caut locurile libere de la fereastră sau locurile de trei scaune.”
5. „Poartă hanorac” – Chiar dacă călătoriți într-o țară unde este cald, Christian spune „niciodată nu știi” când ai putea avea nevoie de el. În plus, el spune că buzunarul mare poate fi folosit pentru a ascunde bagaje suplimentare pentru a trece de personalul aeroportului la poartă.